Waarom de Gemeente Apeldoorn vol inzet op glasvezel
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Waarom de Gemeente Apeldoorn vol inzet op glasvezel

Wethouder Wim Willems van de gemeente Apeldoorn is er duidelijk over: een goed datanetwerk is cruciaal voor de Nederlandse samenleving. Zijn gemeente laat KPN NetwerkNL daarom al in een vroeg stadium glasvezel aanleggen in het stedelijk gebied. “De landelijke afspraak is dat iedereen in 2023 over is op breedband. Wij doen daar een schepje bovenop: in 2022 is Gemeente Apeldoorn er al klaar voor."

Smart Cities

Als voorzitter van de bestuurlijke G40 themagroep Smart Cities maakt Willems zich hard voor een digitale samenleving. “We zijn in groeiende mate afhankelijk van goede technologie. Er ontstaan steeds meer mogelijkheden om ons leven te vergemakkelijken en ons gedrag te beïnvloeden. Als Gemeente Apeldoorn staan we graag vooraan deze ontwikkelingen.” “De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan fietsers die tijdens flinke hoosbuien eerder groen krijgen bij het stoplicht. Of sensoren die detecteren waar de dichtstbijzijnde lege parkeergarage is, waardoor we niet meer eindeloos rondjes hoeven rijden. Dit soort ontwikkelingen kunnen alleen bestaan met een stevig netwerk. Daar werken we nu aan.”

“Door de kansen op het gebied van digitalisering te pakken, versterken we de bv Nederland.”

 

De virtuele reiskoffer inpakken

Maar tot nu toe gaat het toch prima op het netwerk dat we nu hebben? “Dat klopt, maar de informatievraag wordt op alle fronten steeds groter. Een simpel voorbeeld: ken je Flight Simulator 2020 van Microsoft? Dit real-time vliegsimulatiespel gebruikt een database van 2 petabyte, dat is 2000 tera-byte. Dat zijn enorme hoeveelheden data die over ons netwerk vliegen. Dan kun je denken dat het maar een spel is, maar het is groter. Het is een opmaat naar de toekomst.” “We leven in een bijzondere tijd. Er komt een tijd dat we virtueel op vakantie gaan. Met een VR-bril beleef je een reiservaring vanuit je huis. Bijvoorbeeld om alvast even rond te kijken op je bestemming. Of om de meest bijzondere plekken ter wereld te bezoeken, zonder dat je van de bank af hoeft te komen. Deze toekomst is dichterbij dan we denken, maar dan moet ons netwerk het wel aankunnen.” De manier waarop we in Nederland omgaan met het coronavirus bevestigt dit. “Dit jaar zagen we extra goed hoe aangewezen we zijn op de digitalisering,” vertelt Willems verder. “Van de een op de andere dag werkten we thuis. Dat vergt wat van je dataverbinding. Voor de toekomst is het cruciaal om te zorgen dat er geen capaciteitsproblemen ontstaan, zoals we nu zien met het elektriciteitsnet door de opkomst van bijvoorbeeld elektrische auto’s.”

“Van de een op de andere dag werkten we thuis. Dat vergt wat van je dataverbinding.”

 

De matrixborden van het internet

Die Smart City moet er dus komen. Maar Willems ziet ook nadelen. “Er kleven allerlei ethische, priva-cy- en veiligheidsvraagstukken aan het uitbreiden van een netwerk. Rijd je op een autoweg dan zijn er duidelijke regels, zoals waar je 80 en waar je 120 mag.” “Op de internetsnelweg zijn die regels er nog niet. Die inhaalslag moet nog gemaakt worden. Gemeente Apeldoorn start diverse safety en security-opleidingen om dit soort nieuwe vraagstukken op te lossen. Het zou mooi zijn als ook partijen zoals KPN hier hun steentje in bijdragen. We hebben hun kennis in de toekomst hard nodig.”
Wim Willems wethouder apeldoorn