Overeenkomst KPN NetwerkNL en Gemeente Breda maakt glasvezel voor heel Breda mogelijk
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Overeenkomst KPN NetwerkNL en Gemeente Breda maakt glasvezel voor heel Breda mogelijk

KPN en de gemeente Breda hebben een overeenkomst ondertekend die erin voorziet dat alle huishoudens binnen de bebouwde kom van de Brabantse stad een glasvezelaansluiting krijgen. Daan Quaars, wethouder digitalisering van Breda en Anja de Vos-Biemans, Regiodirecteur Zuid van KPN, zetten vandaag hun handtekening.

Gemeente Breda en KPN tekenen overeenkomst

Fiber to the Home

Het gaat om zogenoemde fiber to the home aansluitingen: van de wijkcentrale tot aan de meterkast van de Bredanaar. Glasvezel levert de beste kwaliteit network en is de meest stabiele technologie. Het gebruikt lichtsignalen in plaats van stroomsignalen. Daardoor is glasvezel bijvoorbeeld minder gevoelig voor blikseminslag en verliest het signaal onderweg minder tot geen snelheid. Bovendien verbruikt het glasvezelnetwerk minder stroom. 

Daan Quaars: ‘Ons datagebruik neemt enorm toe, we hebben steeds slimmere apparaten in huis, we gamen, we gebruiken vitual reality, doen 24/7 zaken over de hele wereld. Met deze samenwerkingsovereenkomst is het de bedoeling dat iedereen straks profiteert van razendsnel internet. Gaaf dat partners, zoals KPN, dat mogelijk maken.’

Anja de Vos-Biemans: “De gemeente Breda heeft verbondenheid in haar DNA: Breda brengt het samen is niet voor niets de stadsslogan. Bij KPN zien wij dat datagebruik van huishoudens in Nederland jaarlijks blijft stijgen. Die combinatie maakt deze samenwerking en de aanleg van het glasvezelnetwerk in Breda een belangrijke ontwikkeling voor zowel de regio als KPN. Straks kan iedereen in de gemeente Breda gebruik maken van het beste en toekomstbestendige netwerk van Nederland.”

Glasvezel in Breda

In Bavel zijn is de aanleg van glasvezel begin 2020 afgerond. Momenteel wordt gewerkt in Breda-Oost. In het derde kwartaal van 2020 zal een eerste deel van de huishoudens in Breda Oost al aangesloten zijn op het netwerk. Daarna is het de bedoeling dat de komende jaren in Breda de andere wijken volgen. “We leggen het netwerk wijk voor wijk, straat voor straat aan. We starten met een plan om het aansluitpunt van de woning en de beste aanlegroute te bepalen. Dan volgen de graafwerkzaamheden waarbij de glasvezelkabel meter voor meter in de grond verdwijnt. Dat kondigen we natuurlijk van tevoren aan. Als laatste brengen we de kabel de woning binnen, en monteren we het aansluitpunt,” aldus Anja De Vos-Biemans. 

Als het glasvezelnetwerk er eenmaal ligt, staat het open voor de diensten van diverse providers.

De kabel in de grond bij de glasvezelaanleg

Gerelateerde artikelen