Amstelveen krijgt glasvezel
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Amstelveen krijgt glasvezel

Zo’n 35.000 huishoudens in Amstelveen krijgen de komende jaren een glasvezelaansluiting voor sneller internet. Wethouder Rob Ellermeijer en Willem Offerhaus van KPN ondertekenden donderdag een overeenkomst. De werkzaamheden beginnen in juli 2021 in Bankras-Kostverloren.

In het project wordt de hele kern van Amstelveen aangesloten. Volgens de voorlopige planning zijn na Bankras-Kostverloren, Elsrijk en het Keizerkarelpark aan de beurt. Daarna volgt Groenelaan.

“Snel internet is een eerste levensbehoefte die in de toekomst alleen maar groter wordt”, zegt wethouder Rob Ellermeijer. “Denk bijvoorbeeld aan wat we nu allemaal online doen ten opzichte van tien jaar geleden. Snel internet wordt steeds belangrijker met alle slimme apparaten die wij in huis hebben. Internet heeft een belangrijke sociale functie, maar bijvoorbeeld ook belangrijk voor het onderwijs van onze kinderen en de digitale zorg aan huis. Met glasvezel krijgen onze inwoners een snel en betrouwbaar netwerk.”

“KPN vervangt zijn kopernetwerk voor glasvezel. Daarmee krijgen de inwoners van Amstelveen supersnel internet en een toekomstbestendig netwerk. Het is in elk gebied waar we aanleggen weer een gigantische operatie. We werken straat voor straat en wijk voor wijk. ’s Ochtends gaat de stoep open en we proberen deze voor het einde van de middag weer dicht te hebben. Daarmee beperken we de overlast voor de inwoners van Amstelveen zoveel als mogelijk”, aldus Willem Offerhaus regiodirecteur van KPN.

De aanleg van glasvezel in de kern van Amstelveen duurt zeker drie jaar. De aanleg van het netwerk vindt in de openbare grond plaats, maar ook op percelen en in woningen. Bewoners worden door KPN en de aannemer vooraf geïnformeerd over de werkzaamheden. De gemeente treedt op als toezichthouder. Voor het buitengebied (Middelpolder, Bovenkerkerpolder en Amsterdamse Bos) is KPN in gesprek met Getnet.

Voordelen van glasvezel
Glasvezel levert supersnel internet. Het is de meest stabiele en toekomstbestendige technologie. Omdat het gebruikmaakt van lichtsignalen in plaats van elektriciteit verliest het signaal onderweg nauwelijks snelheid. De komende jaren blijft het datagebruik in Nederland groeien, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence. Glasvezel is daarvoor de beste technologie, omdat de downloadsnelheden en de steeds belangrijker wordende uploadsnelheden beiden hoog zijn.

Amstelveen ondertekening samenwerkingsovereenkomst glasvezel KPN NetwerkNL

Gerelateerde artikelen