Wethouder Wim Willems van Apeldoorn over de komst van glasvezel in zijn stad
Direct naar hoofdinhoud
Glasvezel stories

De komst van glasvezel draagt bij aan onze ambities

Werkzaamheden in de straat voor de aanleg van glasvezel van KPN Netwerk

Heel Nederland krijgt glasvezel. Van Heerenveen tot Roermond. Wethouder Wim Willems van Apeldoorn legt uit wat de komst van glasvezel bijdraagt aan de ambities van Apeldoorn en over zijn ervaringen met deze grootscheepse operatie.

"Als ik hier vanuit het gemeentehuis naar buiten kijk, zie ik de oranje glasvezelkabels liggen," zegt wethouder Wim Willems. Het Apeldoornse gemeentehuis staat in het centrum van de stad. Het is het laatste stukje van de stad dat glasvezel krijgt, nadat KPN in 2019 startte met de uitrol.

Willems zelf woonde in een wijk die al vroeg werd aangesloten. "Mijn collega-wethouder Jeroen Joon woont in het centrum en was stikjaloers dat ik al glasvezel had en dat hij aan het einde van het rondje zat," vertelt Willems lachend.

Digitalisering leeft

Het zegt iets over de manier waarop Apeldoorn naar glasvezel kijkt. En hoe digitalisering leeft in de stad en bij haar bestuur. Daar speelt Willems een prominente rol in: "In mei 2018 ben ik wethouder geworden en in juni 2018 werd ik voorzitter van de themagroep Smart Cities van de G40. Dat heeft ook in Apeldoorn voor vliegwiel gezorgd om te kijken: wat doen we nu eigenlijk op het gebied van smart city? En hoe borgen wij dan ook digitale veiligheid, privacy en ethiek?"
Wethouder Wim Willems van gemeente Apeldoorn

Hoe uitte zich dat? 

"We hebben twee profielen gekozen waarin wij actief willen zijn: smart mobility en smart safety and security. En we hebben als uitgangspunt genomen dat alles wat wij doen op het gebied van digitalisering in de openbare ruimte het leefklimaat van onze inwoners moet verbeteren. Dus niet: we hebben een technologie en hoe kunnen we die inpassen? Maar: er ligt een maatschappelijke opgave, hoe kunnen we die oplossen met technologie?"

"Iets waar ik daarnaast heel trots op ben, is dat we vorig jaar samen met de Universiteit Twente, Hogeschool Saxion en de Politieacademie zijn begonnen met het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering. Want met de opmars van digitalisering is digitale veiligheid ook een groot vraagstuk geworden. Hoe kunnen we daar het juiste antwoord op geven? En zorgen we dat er voldoende mensen opgeleid worden op dat thema? Ik hoop dat KPN daar ook op aanhaakt en zijn personeel daar laat opleiden."

Een goede digitale infrastructuur is van cruciaal belang bij alles wat we doen."
Wim Willems, wethouder bij gemeente Apeldoorn

Kunt u voorbeelden geven van smartcitytoepassingen in Apeldoorn?


"We zijn bezig met inzet van drones op de Veluwe, die ons helpen bij branddetectie. Nu sturen we nog twee vliegtuigjes de lucht in als het een droge maand is, om te kijken of er ergens rookpluimen of brand te zien zijn. Dat is niet duurzaam. Dus dit is zo een voorbeeld waarbij we denken: hier kunnen we technologie gebruiken om de veiligheid te vergroten."

"Verder hebben we pollers (paaltjes die in de straat kunnen zakken, red.) in de stad die automatisch beweegbaar zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze alvast naar beneden gaan als er hulpdiensten aankomen. Ook hiermee vergroten we de veiligheid van onze burgers. Hetzelfde geldt voor talking traffic, waarbij we de doorstroom van verkeer bevorderen met slimme verkeerslichten."
Sfeerbeeld van de Veluwe

U noemt duurzaamheid. Hoe draagt de technologie verder bij aan de doelstellingen op dat gebied?

"Hier verderop ligt de Marktstraat, die wij noemen we nu de klimaatstraat. Daar hebben we allemaal sensoren gehangen. We zijn de straat aan het vergroenen. Zo loopt er nu onder andere een beekje doorheen. Waarom? Omdat we metingen doen, midden op de Veluwe en in de Marktstraat. Het temperatuurverschil is 7 graden. Wij hopen nu met die vergroening echt die hittestress naar beneden te krijgen."

"En er is een heel mooi burgerinitiatief geweest. Er is een buurt die allerlei metingen doet met betrekking tot luchtkwaliteit, temperatuur, verbruik en opwekken. Die maken dan ook weer gebruik van het datanetwerk om al die gegevens als buurt centraal op te slaan en om daar ook de lessen uit te leren."

Hoe ondersteunt KPN u bij al deze initiatieven? 

"Ik gebruik heel vaak het menselijk lichaam als voorbeeld. We pikken met onze zintuigen iets op, vervolgens gebruikt het lichaam het zenuwstelsel om die data naar de hersenen te vervoeren en daar wordt de data verwerkt. Het glasvezelnetwerk is in feite het zenuwstelsel dat de data die we oppikken in de openbare ruimte vervoert naar de plekken waar we het kunnen verwerken."

Is dat de enige reden dat glasvezel belangrijk is voor de gemeente?

"Nee, absoluut niet. Een goede digitale infrastructuur is van cruciaal belang bij alles wat we doen. De wereld is de laatste twee jaar enorm veranderd en dat vraagt wat van een gemeente. Dat je digitaal bereikbaar blijft; dat al je medewerkers thuis kunnen werken. En zo helpt het ons ook weer in onze duurzaamheidsambities. Want we hoeven niet meer in de auto te stappen om te vergaderen."

Hoe is de samenwerking met KPN tot nu toe verlopen?

"De samenwerking is heel erg goed. Ze zijn eigenlijk heel smooth door de stad gegaan. Ik hoor daar verder weinig over. Ja, er gaat weleens een keer een klinker verkeerd de grond in. En ja, we hebben af en toe een klacht, maar dat wordt adequaat opgelost. Dat vonden we vooraf belangrijk. Glasvezeluitrol is mooi, maar je wil dat de mensen zo min mogelijk overlast hebben en dat de buurt zo goed mogelijk geïnformeerd is. Dat is volgens mij op een hele nette manier gebeurd."

Nu de werkzaamheden in de stad zo goed als afgerond zijn, sluit Glaspoort (de joint venture van KPN en APG, red.) later dit jaar de dorpen en bedrijventerreinen van de gemeente aan. "Apeldoorn is een beetje raar grondgebied. We hebben de stad en die was vrij makkelijk aan te leggen, maar we hebben bijvoorbeeld ook een dorpskern - Hoog Soeren - dat midden op de Veluwe ligt. Ik vind het mooi dat KPN ook daar en in andere dorpen bewoners gaat aansluiten, omdat ze een maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen om iedereen van een aansluiting te voorzien. En dat betekent dat Apeldoorn eind van dit jaar voor ruim 98 procent voorzien is van glas."

"Wij zijn blij dat KPN de investering doet die bijdraagt aan onze ambities. Ambities die ons door de landelijke overheid is opgedragen: zorgen dat iedereen over die digitale breedbandaansluiting beschikt. En onze eigen ambities op het gebied van digitalisering, waardoor we echt verder kunnen kijken en blijven innoveren."
Wij zijn blij dat KPN de investering doet die bijdraagt aan onze ambities."
Wim Willems, wethouder bij gemeente Apeldoorn

Bekijk andere verhalen