Wat is glasvezel? | KPN Netwerk
Direct naar hoofdinhoud
  • We sluiten je kosteloos aan
  • Snel, stabiel internet met glasvezel
  • Al ruim 3 miljoen adressen aangesloten

Wat isglasvezel

Check mijn status

Door jouw postcode en huisnummer in te vullen kunnen wij je direct vertellen wat de status is van jouw adres.
Glasvezelkabel in geul KPN Netwerk

Glasvezel: alles over dit betrouwbare, snelle internet

Internetten met de snelheid van het licht? Met glasvezel is het mogelijk. Steeds meer Nederlanders hebben toegang tot dit betrouwbare, snelle internet. Van wat glasvezel precies is tot hoe snel je ermee kunt internetten: dit zijn de ins en outs!

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een vezel van glas die zo dun is als een haar. Via deze vezel wissel je data met de snelheid van het licht uit. Dit gaat met een knipperende laser, op ongeveer dezelfde manier hoe vroeger via Morse-code informatie werd ‘doorgepiept’. Alleen gaat dat met glasvezel héél wat sneller. Dankzij deze slimme techniek kun je met glasvezel supersnel internetten. Dit gaat via glasvezelkabels die inmiddels door het hele land liggen. Deze kabels zijn bundels van talloze glasvezels die de data doorsturen. Glasvezel is weliswaar de nieuwste techniek om mee te internetten, het heeft zich jaren geleden al bewezen als beste techniek. Daarom wordt er in Nederland steeds meer op deze manier geïnternet. Een groot deel van het Nederlandse internetnetwerk is al van ‘glas’. Zo zijn alle hoofdlijnen van glasvezel en krijgen steeds meer aftakkingen, bijvoorbeeld naar jouw huis. Hierdoor krijgen steeds meer mensen toegang tot deze snelste en beste manier van internet. Wil je weten of er ook glasvezel op jouw adres beschikbaar is? Doe dan de postcodecheck van KPN Netwerk.

Hoe snel is glasvezel internet?

Voor een glasvezelabonnement bij een internetprovider kun je kiezen uit verschillende snelheden. Vaak kun je kiezen voor een snelheid tussen de 50 en 500 megabit per seconde. Extra voordeel: glasvezel is het enige type internet waarbij uploaden altijd even snel gaat als downloaden. Ideaal om bestanden te delen en om thuis te werken! Overigens is de eerdergenoemde 500 mbit/s niet de topsnelheid van glasvezel: de theoretische topsnelheid van glasvezel is zelfs nog onbekend. Goed om te weten: glasvezel is niet alleen het snelste, maar ook het meest betrouwbare internet. Dit komt omdat glasvezel minder gevoelig is voor invloeden van buitenaf, zoals erosie in de grond waar de kabel ligt of een blikseminslag. Hierdoor heeft glasvezel een hogere ‘uptime’ dan andere internetnetwerken.

Een korte glasvezelgeschiedenis

Glasvezel verovert in razend tempo het Nederlandse internet. De ontwikkeling van glasvezel kun je gerust stormachtig noemen, maar de kwaliteit van de techniek staat al jaren als een paal boven water.Het verhaal van glasvezel begint meer dan een halve eeuw geleden. In 1966 ontdekte wetenschapper Charles Kao dat je via een glasvezelkabel door middel van laserlicht razendsnel data kan uitwisselen. Het betekende een revolutie op het gebied van betrouwbare, supersnelle dataoverdracht. In de jaren ’70 verfijnden wetenschappers techniek, waarmee glasvezel stabieler en betrouwbaarder werd.

gamen

Stijgende vraag naar stabiele verbinding

Eind jaren ’80, begin jaren ’90 brak ‘het internet’ door bij het grote publiek. Tegelijkertijd steeg de vraag naar een betrouwbare, snellere internetverbinding. In het prille begin internetten we met z’n allen vooral via de telefoonlijn en dat had zo zijn nadelen. Denk aan hoge kosten en het feit dat je tijdens het internetten telefonisch niet bereikbaar was. Om het internet klaar te maken voor het nieuwe millennium was er meer nodig. In Nederland, een wereldwijde voorloper op het gebied van internet, begrepen ‘we’ dat maar al te goed. Al snel had Nederland een van de snelste internetnetwerken ter wereld en werd er gestart met de aanleg van glasvezel.

Glasvezelpionier Nederland

Inmiddels ligt er in Nederland meer dan 200.000 kilometer aan glasvezelkabels en zijn niet alleen meer de hoofdkabels van glasvezel. Vertakkingen naar wijkcentrales zijn nu ook vrijwel altijd van glasvezel. De laatste kwaliteitsimpuls zit ‘m in het laatste stukje tot in je straat of bij je thuis. Steeds meer huizen worden aangesloten op glasvezel en hierdoor hebben steeds meer mensen toegang tot de hoge snelheden die het te bieden heeft.

Next step van glasvezel

Het aanleggen van glasvezel tot in je huis, dat is de ‘next step’ van glasvezel. Een netwerk dat met je meegroeit en dat voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar is. KPN Netwerk legt dit netwerk aan. Hierbij wordt de grond tussen de wijkcentrale en jouw woning te voorzien van een glasvezelkabel en krijgt je woning nieuwe mogelijkheden!

De toekomst van glasvezel in Nederland

Steeds meer Nederlandse huizen zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Eind 2016 hadden 2,3 miljoen mensen al toegang tot dit supersnelle, betrouwbare internet via het netwerk van KPN Netwerk. We verwachten dat daar tot aan 2021 meer dan een miljoen huishoudens bij komen. Daarmee krijgen meer en meer mensen toegang tot glasvezel. Dat deel van de toekomst is duidelijk, maar hoe zit het met de snelheid van glasvezel: wat voor snelheden kunnen we verwachten? De absolute topsnelheid van glasvezel is, ruim vijftig jaar na zijn uitvinding, nog altijd niet bekend. Dat geeft nog maar eens aan wat de ongekende mogelijkheden zijn van dit type internet. Daarmee is glasvezel niet alleen het netwerk van vandaag, maar ook van morgen én van de toekomst.

Zo gaat glasvezelaanleg in de straat | KPN NetwerkNL

 

Jouw huis is aangesloten op het glasvezelnetwerk, en dan? 

 

Blijkt uit de postcodecheck dat jouw adres is aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN Netwerk? Dan heb je vaak keuze uit verschillende providers, want het glasvezelnetwerk van KPN Netwerk is open. Iedereen mag dit netwerk dus gebruiken, net zoals iedereen in Nederland bijvoorbeeld de snelweg mag gebruiken.