VDSL: alles over dit betrouwbare en snelle netwerk | KPN Netwerk
Direct naar hoofdinhoud
  • We sluiten je kosteloos aan
  • Snel, stabiel internet met glasvezel
  • Al ruim 3 miljoen adressen aangesloten

Wat isVDSL?

Doe de postcodecheck

Vul jouw postcode en huisnummer in. En zie direct of je glasvezel hebt of krijgt.
Voorbereider glasvezel KPN Netwerk

Alles over het betrouwbare VDSL van KPN Netwerk


In heel Nederland legt KPN Netwerk een open glasvezelnetwerk aan. Maar wist je dat we ook het beste VDSL-netwerk beheren? Dit is glasvezel tot aan de wijk. Daarmee is ook VDSL betrouwbaar en snel: dit moet je weten over dit netwerk!

Wat is VDSL?
VDSL is een vaste internetverbinding voor bij je thuis. Het is de afkorting voor Very High Bitrate Digital Subscriber Line en is de opvolger van ADSL. Met VDSL internet je via de telefoonaansluiting van je huis. Naast glasvezel- en kabelinternet is het een van de drie types vast internet voor thuis.

VDSL: glasvezelinternet tot in de wijk
VDSL is een betrouwbaar en stabiel netwerk dat zorgt voor snel internet bij je thuis. Wij noemen het ook wel glasvezel tot in de wijk. Waarom? Omdat het hoofdnetwerk van VDSL al van glasvezel is. Alleen het laatste stukje, van de wijkcentrale naar jouw huis, is nog van koper. Met VDSL geniet je dus voor een groot deel al van de voordelen van glasvezel!

de glasvezelvoorbereider gaat langs de deuren

Hoe snel is VDSL internet?

Met glasvezel tot in de wijk kun je via VDSL al met zeer hoge snelheden internetten. En ja, dat is meer dan genoeg om op meerdere apparaten volop te internetten. Tegelijkertijd streamen op je smartphone, browsen op je tablet en online gamen op je computer? VDSL zorgt ervoor dat dit zonder te haperen gaat.Hoe snel VDSL precies is? Dat verschilt per adres, omdat het van de afstand tussen de wijkcentrale en je huis afhangt hoe snel VDSL kan zijn. Hoe kleiner de afstand tot de wijkcentrale, hoe sneller je VDSL-verbinding is. Dit komt omdat er via de koperkabel onderweg snelheid verloren gaat.

Waarom kan de internetsnelheid van VDSL per moment verschillen?

De snelheid van VDSL-internet kan bij jou dus sneller of langzamer zijn dan bij iemand anders met VDSL. Met de postcodecheck van KPN Netwerk zie je, als je VDSL hebt, welke snelheid er op jouw adres leverbaar is.

Goed om te weten: ook dan kan de snelheid van VDSL per moment verschillen. Dit komt omdat jij de VDSL-verbinding in jouw wijk deelt met andere mensen die via dezelfde wijkcentrale internetten. Vanaf de wijkcentrale wordt de VDSL-verbinding namelijk opgesplitst.

Zijn je buren druk aan het internetten en veel aan het downloaden? Dan heeft dat invloed op jouw maximale internetsnelheid. Het kan dus zo zijn dat je internetsnelheid overdag, als iedereen op zijn werk zit, hoger is dan wanneer iedereen ’s avonds thuis is. Fijne wetenschap is wél dat de capaciteit van het VDSL-netwerk zo groot is dat je daar niet of nauwelijks last van zult hebben. We blijven namelijk hard werken aan het VDSL-netwerk bij jou in de wijk, waardoor jouw verbinding steeds sneller én stabieler wordt.

VDSL: verschil in down- en uploadsnelheid
Hoewel VDSL glasvezel tot in de wijk is, is er een belangrijk verschil met glasvezelinternet. En dat is dat je met VDSL een verschil in up- en downloadsnelheid hebt. Bij glasvezel is de uploadsnelheid even hoog als de downloadsnelheid. Met VDSL niet. Dit komt omdat de VDSL-verbinding de telefoonlijn bij je thuis gebruikt. VDSL gebruikt twee frequentie en met de ene frequentie is sneller internet mogelijk dan met de andere. Downloaden heeft altijd de snelste frequentie. Hierdoor is downloaden met VDSL gemiddeld acht keer zo snel als uploaden.

Hoe betrouwbaar is VDSL?
Met VDSL heb je snel, betrouwbaar en stabiel internet in huis. KPN Netwerk onderhoudt het netwerk goed en voorziet dit regelmatig van updates en upgrades. VDSL wordt daarmee steeds sneller en extra stabiel. Hiermee heb je met VDSL internet dat met je meegroeit.

Checken of jij VDSL hebt? Doe dan onze postcodecheck.