KPN NetwerkNL maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

Wat is glasvezel precies?

Glasvezel is een vezel, zo dun als een haar, gemaakt van een speciaal soort glas. Informatie via glasvezel wordt op een snelle en betrouwbare manier verzonden met behulp van laserlicht.

Door laserlicht met zeer hoge snelheid aan en uit te schakelen, worden digitale berichten en bestanden verstuurd. Hoe sneller de laser aan en uit knippert, des te sneller kan de informatie over en weer worden gestuurd. Met glasvezel kan dit razendsnel. Signalen zoals tv, telefoongesprekken en up- en downloads via internet worden omgezet in lange en korte lichtsignalen. Het is vergelijkbaar met het seinen van een boodschap in morsecode met een zaklantaarn. Ook hierbij vormt een serie van punten en strepen de informatie.

Wat kunt u in de praktijk met glasvezel?

Via glasvezel kunt u (net als via DSL en kabel) internet, telefonie en televisie afnemen. Met glasvezel kunnen hogere internetsnelheden worden behaald dan met welk ander netwerk dan ook. In Nederland op dit moment tot wel 1 Gbit/s, maar er zijn al veel hogere snelheden gemeten in speciale onderzoekscentra. Ook uniek: alleen bij glasvezel heb je mogelijkheid om voor pakketten te kiezen waarbij de uploadsnelheid gelijk is aan de hoge downloadsnelheid. Daarmee kun je dus net zo snel bestanden, video’s en berichten ontvangen, als versturen.

Ons netwerk

 • Kan ik straks direct gebruikmaken van het nieuwe netwerk?

  Als onze werkzaamheden erop zitten, ligt er een nieuw netwerk in uw straat. Hiermee is een snellere en stabielere internetverbinding mogelijk. Ons netwerk is een open netwerk. Dat betekent dat verschillende providers hun diensten op dit netwerk aanbieden. U kiest zelf welke provider en welk pakket het beste bij u past.

  Lees meer >
 • Zijn up- en downloadsnelheid altijd gelijk bij glasvezel?

  Uploaden van bestanden kan alleen via glasvezel net zo snel als downloaden. Dat is een van de grote voordelen.

  Lees meer >
 • Werken Skype en Netflix ook via het glasvezelnetwerk?

  Ja, sterker nog: een glasvezelverbinding is uitermate geschikt voor Skype of streamingdiensten als Netflix.

  Lees meer >
 • Welke providers leveren diensten op het vernieuwde netwerk?

  Ons netwerk is een open netwerk. Dat houdt in dat verschillende providers diensten aanbieden op ons netwerk. U kiest dus zelf welke provider en welk pakket het beste bij u past. Internet bijvoorbeeld, of tv en telefonie. Of alle drie natuurlijk. De volgende providers bieden diensten aan op ons netwerk

  Lees meer >
 • Welke woningen komen in aanmerking voor het haalbaarheidsonderzoek?

  1. Voor bewoner(s) waarvan de woning in de eerdere aanleg niet is aangesloten en niet is voorbereid op de komst van een glasvezelaansluiting.

  2. Voor bewoner(s) waarvan de woning een nieuw adres krijgt (uitgezonderd nieuwbouwwoningen), bijvoorbeeld door opsplitsing van een kavel of woning.

  3. Voor bewoner(s) van een woning die niet is aangesloten op het glasvezelnetwerk, maar waar wel een glasvezelnetwerk in de buurt ligt.

  4. Voor bewoner(s) die een twe…

  Lees meer >
 • Waarom voeren we een haalbaarheidsonderzoek uit?

  Wanneer u interesse heeft in een glasvezelaansluiting van KPN NetwerkNL kan het zo zijn dat uw woning of buurt onvoldoende is voorbereid op de komst van glasvezel. Met een haalbaarheidsonderzoek bekijken wij of we uw woning kunnen aansluiten op het glasvezelnetwerk en tegen welke kosten een glasvezelaansluitpunt kan worden gerealiseerd.

  Lees meer >
 • Wat is een haalbaarheidsonderzoek?

  Wanneer u interesse heeft in een glasvezelaansluiting van KPN NetwerkNL, kan het zo zijn dat uw woning of buurt onvoldoende is voorbereid op de komst van glasvezel. We onderzoeken dan of het mogelijk is om uw woning aan te sluiten op het glasvezelnetwerk en tegen welke kosten dat kan. Dit noemen we een haalbaarheidsonderzoek.

  Lees meer >