KPN NetwerkNL maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

NetwerkNL Hero

Snel internet voor het hele gezin: 5 tips voor een optimaal thuisnetwerk

Het gemiddelde Nederlandse huishouden beschikt over vijf apparaten die verbonden zijn met wifi, bleek onlangs uit onderzoek. Streamen, video-bellen en downloaden zijn dan ook aan de orde van de dag. Zoveel apparaten en verschillende activiteiten in één huis doen een groot beroep op de internetverbinding en dat kan resulteren in haperingen of vertraging. Hoe zorg je ervoor dat het hele gezin toch zonder problemen gebruik kan maken van snel internet? Wij zetten vijf tips op een rijtje voor een optimaal thuisnetwerk.


Router/modem

1. Plaats de router centraal

Het klinkt heel logisch, maar veel mensen staan niet stil bij de plek waar ze hun router plaatsen. Vaak wordt deze het liefst op een zo onopvallend mogelijke plek geplaatst, omdat niet iedereen het apparaat in het zicht wil hebben. Echter kan zo’n onopvallende plaats ervoor zorgen dat je geen optimale verbinding hebt. Muren of verschillende verdiepingen belemmeren soms het signaal. Plaats de router daarom zoveel mogelijk in het midden van het huis, zodat in alle kamers eromheen de verbinding optimaal kan worden opgepikt.

2. Let op stoorzenders

Bij het plaatsen van de router is het naast de plek in huis ook belangrijk dat er geen stoorzenders in de buurt staan. Een draadloze verbinding kan gevoelig zijn voor apparaten die ook signalen uitzenden. Denk hierbij aan een draadloze deurbel, apparaten die werken via bluetooth, maar ook de magnetron of andere elektrische bronnen kunnen problemen veroorzaken. Probeer de router hier dus niet te dicht bij in de buurt te zetten.

3. Check de verbinding

Er zijn diverse sites zoals Internetsnelheid-testen.nl waarmee je de snelheid van je internetverbinding kunt testen. Voor het checken van de snelheid van de verbinding kun je het beste je laptop of desktopcomputer tijdelijk aansluiten op de router met een bekabelde verbinding. Zo meet je de werkelijke internetsnelheid. Een wifi-verbinding levert qua snelheid altijd in ten opzichte van de bekabelde verbinding, vanwege de eventuele stoorzenders en de kwaliteit van de router. Als de verbinding bekabeld snel is en via wifi niet, ga dan na welke factoren een negatieve invloed kunnen hebben. 

Het soort verbinding bepaalt in grote mate de snelheid. Om ervoor te zorgen dat je verbinding optimaal blijft, is het van belang te bekijken wat voor jouw huishouden en het aantal personen de beste toekomst-proof verbinding zal zijn. Het aantal apparaten dat verbinding maakt met internet zal in de toekomst alleen maar groeien en met name videostreaming-diensten vragen om een verbinding met veel bandbreedte.

4. Kies het juiste kanaal

Bij het aanleggen van het wifi-netwerk staat de router vaak afgestemd op een standaard kanaal, bijvoorbeeld 1 of 6. Er zijn echter zeker tien kanalen waarop je verbinding kunt maken. Wanneer jij en je buurtgenoten op hetzelfde kanaal zitten, kan dit ten koste gaan van de snelheid van je verbinding. Onder andere via de app Wifi Analyzer kun je zien van welk kanaal jouw wifi gebruik maakt en hoe drukbezet de andere kanalen zijn. Kies een kanaal dat minder druk is en je wifi-signaal zal verbeteren. Voor het wijzigen van het kanaal kun je het beste de handleiding van je router raadplegen.

5. Plaats een extra router of wifi-repeater

Mocht het toch zo zijn dat na bovenstaande tips het internet niet in alle ruimtes in huis optimaal werkt, is er altijd nog de mogelijkheid om een extra router of een access point toe te voegen. Apparaten die in slecht bereikbare kamers in huis staan, kunnen op deze manier toch aan het netwerk worden gekoppeld. Een andere mogelijkheid is een wifi-repeater plaatsen. Dit apparaat zorgt ervoor dat het draadloze signaal van de standaard router wordt opgepikt en vervolgens weer wordt uitgezonden, zodat het kan worden opgepikt in de uithoeken van het huis. De capaciteit van de verbinding zal hiermee hetzelfde blijven, dus hoe meer apparaten er gebruik van maken hoe langzamer het wordt. Houd hier rekening mee.

Gerelateerde artikelen

Lees meer
veilig streamen

Veilig en legaal streamen? Zo pak je het aan!

De laatste aflevering van De Luizenmoeder terugkijken? Dat doe je door ‘m te streamen. In dit blog bespreken we alle ins en outs hiervan. Wanneer is het bijvoorbeeld legaal of illegaal? En wat heb je nodig om goed te streamen? Na het lezen ben jij thuis de stream-expert!

Lees meer
Lees meer
NetwerkNL Image

Leuke vragen en trucjes voor je Google Home speaker

‘OK, Google. Wat zijn de leukste vragen en trucjes voor mijn Google Home speaker?’. Het is zomaar een vraag die je kunt stellen aan de slimme speaker thuis, maar of ‘ie daarop het antwoord weet… Wij wel!

Lees meer
Lees meer
NetwerkNL Image

Smart wonen met domotica in huis

‘OK Google, ik ben wakker: wat staat er allemaal in mijn agenda?’ Praten tegen je huis klinkt misschien als iets uit een sciencefictionfilm, maar voor steeds meer mensen is het steeds vanzelfsprekender. Dankzij slimme assistenten als de Google Home, Alexa Echo en Apple HomePod hebben ‘we’ namelijk steeds meer domotica in huis, ook wel smart home-producten genoemd. Wat hebben deze je te bieden? Dit zijn de belangrijkste ins en outs!

Lees meer

Heeft u vragen?

Neem gerust contact met ons op.