KPN NetwerkNL maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

Check mijn woning

Check mijn woning

Door uw postcode en huisnummer in te vullen ziet u direct wat de status is van uw woning.

Vrouw met tablet

Hoe realiseert u zelf sneller internet in huis?

Wilt u sneller internetten en interactieve tv kijken zonder haperingen? Dan is het verstandig om eens te kijken of u wel het maximale uit uw internetverbinding haalt. Wat voor soort internetverbinding is er in uw woning beschikbaar en hoe maakt u hier optimaal gebruik van?

Niet alle woningen beschikken over dezelfde internetverbindingen. Daarom is het allereerst belangrijk om te ontdekken welke verbindingen er in uw woning aanwezig zijn, zoals VDSL, glasvezel of de kabel. Netwerkbeheerders vernieuwen regelmatig het netwerk in de grond. Deze werkzaamheden zorgen ervoor dat u toegang heeft tot een sneller en stabieler netwerk, maar om gebruik te maken van dit snellere netwerk is het belangrijk dat u een abonnement afsluit bij een provider die de mogelijkheden van dit vernieuwde netwerk benut. Misschien benut u met uw huidige abonnement maar driekwart van de snelheid die beschikbaar is in de grond.

Uw internetverbinding in de grond maximaal benutten is stap één. Daarna is het belangrijk om de verbinding in uw woning te optimaliseren. Hoe het signaal binnenshuis wordt verspreid is eigenlijk dus net zo belangrijk als het netwerk dat in de grond ligt. In de meeste huizen komt de internetverbinding in de meterkast de woning binnen en is deze aangesloten op de router die het signaal vervolgens verder verspreidt. In veel huizen wordt de verbinding vanaf dit punt verspreid via wifi, maar draadloze verbindingen worden gemakkelijk verstoord. Een draadloos signaal werkt namelijk met radiogolven, net als allerlei andere apparaten in huis, zoals magnetrons, draadloze muziekspelers en babyfoons. Hierdoor is de frequentie vaak overbelast en gaat de kwaliteit van de verbinding achteruit. Ook wordt verspreiding van het draadloze signaal geblokkeerd door muren en plafonds, waardoor het internet op bepaalde plekken in huis, zoals de bovenverdieping, kan haperen.

Internetkabels doortrekken in uw woning


Daarom is het verstandig, als uw woning het toelaat, om de internetverbinding zoveel mogelijk te bekabelen. Dit betekent dat u uw verbinding via internetkabels door uw huis verspreidt. Internet via de kabel levert namelijk nog steeds veruit de beste kwaliteit. U kunt uw interactieve tv bijvoorbeeld het beste direct aansluiten op een internetkabel.

Vooral in nieuwbouwhuizen is het gemakkelijk om internetkabels door uw huis te verspreiden, want deze huizen bevatten meestal loze leidingen in de meterkast. Dit zijn lege buizen die naar andere kamers lopen, waar u gemakkelijk kabels doorheen kunt trekken. Op deze manier kunt u de internetkabel bijvoorbeeld naar boven doortrekken. In dit artikel leest u hoe u dat doet. Wilt u dit liever aan een professional overlaten? Bij de meeste providers is het mogelijk om hier een monteur voor in te schakelen.

Wanneer u de internetkabel heeft doorgetrokken naar boven, kunt u op de verdiepingen een draadloos access point aansluiten op de internetkabel, dat een sterk wifisignaal uitzendt. Hierdoor heeft u op alle etages snel en stabiel internet. Ook kunt u hierdoor uw interactieve tv op de slaapkamer direct aansluiten op een internetkabel, zodat u ook daar zonder haperingen tv kunt kijken.

Draadloze alternatieven


Hoewel u met het doortrekken van uw internetkabels het meeste haalt uit uw verbinding, is dat niet altijd een optie. Zo zijn er soms geen ongebruikte of loze leidingen aanwezig, waardoor u de internetkabel weg moet werken langs het plafond en uw plinten. In dat geval kunt u het beste kijken naar alternatieven die de draadloze verbinding versterken.

Hiervoor zijn speciale wifi-versterkers op de markt, vaak wifi-repeaters genoemd. Dit is de meest goedkope en eenvoudige manier om uw draadloze verbinding te verbeteren. Deze wifi-versterkers zijn kleine kastjes met een stekker eraan. Wanneer u deze in een kamer in het stopcontact steekt, pikken ze het signaal van uw router op en zenden dit signaal opnieuw uit. Hierdoor wordt uw wifi-verbinding in de desbetreffende ruimte versterkt. Deze kastjes kunnen meestal echter maar de helft van het internetsignaal doorzetten, waardoor er veel snelheid verloren gaat. Bent u benieuwd hoe u uw draadloze verbinding optimaal kan inrichten? Lees dan ook deze vijf tips!

Nu u weet wat u in huis kunt doen om uw internet te verbeteren, kunt u alles uit het netwerk halen dat wij voor u aanleggen en verbeteren. Wilt u weten of in uw regio binnenkort verbeteringen plaatsvinden? Check het via de postcodecheck of blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Lees meer
Man_laptop_koffie_

Snel een beter wifi-bereik? Ontdek deze quick fix

Herkent u dit? U komt thuis na een lange dag werken en bent aan het Netflixen. Dat gaat prima, totdat uw kinderen of huisgenoten ook online gaan. Zoveel data kan uw wifi-verbinding tegelijkertijd niet aan, de webpagina’s laden opeens traag of zelfs helemaal niet. Gelukkig kunt u hier zelf iets aan doen. U kunt namelijk uw wifi-signaal flink verbeteren door een andere frequentie te kiezen op uw router.


Lees meer
Lees meer
Drie tips om te verhuizen zonder stress

Drie tips om te verhuizen zonder stress

De gemiddelde mens verhuist gemiddeld zeven keer in zijn of haar leven. We zouden hier dan toch aan moeten wennen. Toch staat verhuizen in de top drie van meest stressvolle gebeurtenissen. Alleen het overlijden van een dierbare en een scheiding geven ons nog meer stress. Gelukkig kunt u zelf veel doen om het verhuizen minder stressvol te maken. Het geheim? Een goede voorbereiding.

Lees meer
Lees meer
thuiswerken

Thuiswerken? zorg voor de perfecte werkplek

De meeste werkgevers vinden het tegenwoordig prima dat medewerkers met regelmaat thuiswerken. Onder de noemer ‘het nieuwe werken’ bent u misschien wel uitgerust met een telefoon en laptop van de zaak, waardoor u overal kunt werken wanneer u maar wilt. Dit lijkt een ideale situatie, maar het wordt al snel minder aantrekkelijk als u thuis geen fijne plek heeft om te werken. Wat maakt een werkplek thuis nu eigenlijk aangenaam?

Lees meer

Heeft u vragen?

Neem gerust contact met ons op.