KPN NetwerkNL maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

Check mijn woning

Check mijn woning

Door uw postcode en huisnummer in te vullen ziet u direct wat de status is van uw woning.

Wat is uw kamernummer?

Er zijn meerdere kamernummers op dit adres. Kies het juiste kamernummer.

Van telefoonlijn naar internet highway

Van telefoonlijn naar internet highway

Wie ouder is dan 25 kan het zich nog wel herinneren; de frustratie die je voelde wanneer je moeder of zus aan de telefoon hing, terwijl jij wilde internetten. Sindsdien is onze internetverbinding vele malen sneller geworden en continu beschikbaar. Hierdoor vergeten we bijna dat we in veel gevallen nog steeds gebruik maken van diezelfde internetverbinding, namelijk de telefoonlijn.

Bell Telephoon

In 1880 startte de Nederlandse Bell Telephoon Maatschappij met 49 abonnees. Het telefoonnetwerk herkende je destijds aan een zwarte slingerende kabel, bevestigd aan houten palen. Pas negen jaar later werd de telefoonkabels ondergronds aangelegd, hoewel je tegenwoordig in sommige kleine dorpjes nog een verdwaalde telefoonpaal kunt ontdekken. Eind jaren 50 werd het echte fundament gelegd voor de telefoonlijn, vanaf dat jaar beschikten nieuwbouwwoningen standaard over een telefoonaansluiting en was daarnaast het faxverkeer in opkomst.

Halverwege de jaren 90 werd het pas echt druk op de telefoonlijn; het internet maakte zijn intrede. In deze beginperiode kon je niet internetten en bellen tegelijkertijd, want dat kon de telefoonlijn op dat moment nog niet aan. Dat veranderde toen rond 2000 ADSL werd geïntroduceerd. ADSL is een techniek waarbij de telefoonlijn met behulp van een splitter in tweeën werd gedeeld, waardoor er een aparte verbinding ontstond voor zowel de telefoon als het internet.

Onder de noemer VDSL werd een aantal jaar later de telefoonlijn verder geoptimaliseerd, door de verbinding tussen de telefooncentrale en de wijkkast te vernieuwen. Tegenwoordig wordt hiervoor, onder de noemer VDSL2, vaak glasvezel gebruikt, wat de verbinding nog sneller maakt.

De vernieuwde telefoonlijn 

Ook op dit moment wordt de oorspronkelijke telefoonlijn nog steeds verbeterd, met technieken zoals vectoring en pair bonding. Vectoring zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ruis in de telefoonkabel wordt verminderd. De andere techniek, pair bonding, zorgt ervoor dat het netwerk sneller data kan vervoeren door het verbinden van interne kabels, ook wel aders genoemd. In een telefoonkabel zit namelijk in veel gevallen twee paar aders. Het eerste paar aders werd oorspronkelijk gebruikt voor de standaard telefoonaansluiting en het tweede paar was reservespeler. De internetverbinding benutte tot nu toe maar één paar aders, het tweede paar was eigenlijk overbodig. Met pair bonding wordt voortaan ook het reserve paar aders gebruikt. Hierdoor wordt er een dubbele internetsnelheid gerealiseerd. Door middel van deze innovatieve oplossingen, houdt de telefoonlijn zich al meer dan 60 jaar staande! Hierdoor profiteren we vandaag de dag van een snel en kwalitatief netwerk dat ook de komende tijd voldoet aan onze groeiende internetbehoeften.

Gerelateerde artikelen

Lees meer
NetwerkNL Image

KPN NetwerkNL rondt werkzaamheden vernieuwd netwerk in Zutphen af

KPN NetwerkNL heeft de ambitie om alle huishoudens in Nederland toegang te geven tot het best mogelijke netwerk. Daarom wordt er continu geïnnoveerd en gewerkt aan een sneller en stabieler netwerk. De werkzaamheden in Zutphen zijn inmiddels nagenoeg afgerond. Daarmee hebben ruim 10.000 huishoudens in Zutphen nu ook toegang tot een vernieuwd netwerk met nieuwe mogelijkheden.

Lees meer
Lees meer
Eerste schop in de grond glasvezel Zwolle

Wethouder De Heer zet eerste schop in de grond voor aanleg glasvezelnetwerk in Zwolle Noordoost

KPN NetwerkNL is gisteren gestart met de graafwerkzaamheden voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in Zwolle Noordoost. Op dinsdag 8 januari heeft wethouder De Heer het officiële startsein gegeven door zelf de eerste schop in de grond te zetten. Ook in Arnhemse Spijkerkwartier, de wijk De Biezen in Dongen, in Helvoirt  gaat de komende week de schop in de grond. In Zwolle zijn de graafwerkzaamheden rond de zomer afgerond.

Lees meer
Lees meer
nieuwe mogelijkheden

Een grond vol nieuwe mogelijkheden met glasvezel en VDSL

Dankzij glasvezel zit steeds meer Nederlandse grond vol nieuwe mogelijkheden. De hoofdwegen van de Nederlandse internetsnelweg zijn al van glasvezel en dankzij een snelle VDSL- of glasvezelverbinding heb je thuis snel internet. Welke nieuwe mogelijkheden zitten bij jou in de grond?

Lees meer

Heeft u vragen?

Neem gerust contact met ons op.