KPN NetwerkNL maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

Check mijn woning

Check mijn woning

Door uw postcode en huisnummer in te vullen ziet u direct wat de status is van uw woning.

Van telefoonlijn naar internet highway

Van telefoonlijn naar internet highway

Wie ouder is dan 25 kan het zich nog wel herinneren; de frustratie die je voelde wanneer je moeder of zus aan de telefoon hing, terwijl jij wilde internetten. Sindsdien is onze internetverbinding vele malen sneller geworden en continu beschikbaar. Hierdoor vergeten we bijna dat we in veel gevallen nog steeds gebruik maken van diezelfde internetverbinding, namelijk de telefoonlijn.

Bell Telephoon

In 1880 startte de Nederlandse Bell Telephoon Maatschappij met 49 abonnees. Het telefoonnetwerk herkende je destijds aan een zwarte slingerende kabel, bevestigd aan houten palen. Pas negen jaar later werd de telefoonkabels ondergronds aangelegd, hoewel je tegenwoordig in sommige kleine dorpjes nog een verdwaalde telefoonpaal kunt ontdekken. Eind jaren 50 werd het echte fundament gelegd voor de telefoonlijn, vanaf dat jaar beschikten nieuwbouwwoningen standaard over een telefoonaansluiting en was daarnaast het faxverkeer in opkomst.

Halverwege de jaren 90 werd het pas echt druk op de telefoonlijn; het internet maakte zijn intrede. In deze beginperiode kon je niet internetten en bellen tegelijkertijd, want dat kon de telefoonlijn op dat moment nog niet aan. Dat veranderde toen rond 2000 ADSL werd geïntroduceerd. ADSL is een techniek waarbij de telefoonlijn met behulp van een splitter in tweeën werd gedeeld, waardoor er een aparte verbinding ontstond voor zowel de telefoon als het internet.

Onder de noemer VDSL werd een aantal jaar later de telefoonlijn verder geoptimaliseerd, door de verbinding tussen de telefooncentrale en de wijkkast te vernieuwen. Tegenwoordig wordt hiervoor, onder de noemer VDSL2, vaak glasvezel gebruikt, wat de verbinding nog sneller maakt.

De vernieuwde telefoonlijn 

Ook op dit moment wordt de oorspronkelijke telefoonlijn nog steeds verbeterd, met technieken zoals vectoring en pair bonding. Vectoring zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ruis in de telefoonkabel wordt verminderd. De andere techniek, pair bonding, zorgt ervoor dat het netwerk sneller data kan vervoeren door het verbinden van interne kabels, ook wel aders genoemd. In een telefoonkabel zit namelijk in veel gevallen twee paar aders. Het eerste paar aders werd oorspronkelijk gebruikt voor de standaard telefoonaansluiting en het tweede paar was reservespeler. De internetverbinding benutte tot nu toe maar één paar aders, het tweede paar was eigenlijk overbodig. Met pair bonding wordt voortaan ook het reserve paar aders gebruikt. Hierdoor wordt er een dubbele internetsnelheid gerealiseerd. Door middel van deze innovatieve oplossingen, houdt de telefoonlijn zich al meer dan 60 jaar staande! Hierdoor profiteren we vandaag de dag van een snel en kwalitatief netwerk dat ook de komende tijd voldoet aan onze groeiende internetbehoeften.

Gerelateerde artikelen

Lees meer
Strand

Zo loopt het netwerk over de bodem van de zee

Internet is zo vanzelfsprekend dat weinig mensen zich afvragen hoe deze verplaatsing van data nou eigenlijk in zijn werk gaat. Hoe komt een vakantiefoto die je verstuurt binnen vijf seconden van hier naar je broer aan de overkant van de oceaan? Welke weg legt deze data af, en wat is daar allemaal voor nodig?

Lees meer
Lees meer
NetwerkNL Image

Feiten en Cijfers: wij vernieuwen het netwerk van Nederland

Internet, televisie en telefonie zijn heel vanzelfsprekend, maar het komt niet zomaar uit de muur. Daar gaat heel wat aan vooraf. Met een groot aantal collega’s en aannemers werken we elke dag aan het best mogelijke netwerk.

Lees meer
Lees meer
Girlsday bij KPN NetwerkNL

Twaalf girls in actie bij KPN NetwerkNL

Vandaag is het in Nederland Girlsday en collega’s van KPN NetwerkNL deden ook mee aan dit landelijke evenement. Tijdens deze dag gaan ruim 10.000 meisjes op bezoek bij bedrijven en (onderzoeks-)organisaties in heel Nederland om kennis te maken met bèta, techniek en ICT. Een mooi moment voor ons om de meiden te enthousiasmeren en te laten zien dat vrouwen ook een glansrijke technische carrière tegenmoet kunnen gaan.

Lees meer

Heeft u vragen?

Neem gerust contact met ons op.