KPN NetwerkNL maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

NetwerkNL Hero

Klaar voor de brugklas anno 2017

Veel middelbare scholen hebben hun deuren geopend voor de nieuwe leerlingen. Een spannende periode, waarbij een goede begeleiding, vooral tijdens de eerste weken van het schooljaar, helpt om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Op de middelbare school zijn steeds meer zaken digitaal geregeld. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 60 procent van de leerlingen het prettig vindt als de docent ‘digitaal over de schouder meekijkt’. Een tablet of laptop is dan ook geen overbodige luxe. Hoe help je als ouder je kind zo goed mogelijk op weg? Wij zetten vijf tips op een rijtje.


scholen weer begonnen

1. Verdiep je in het materiaal dat wordt gebruikt

De verschillen in digitalisering op middelbare scholen is nog erg groot. Intussen zijn de meeste scholen voorzien van digitale schoolborden, maar qua lesmateriaal kan het nog alle kanten op gaan. Digitale schoolboeken of papieren boeken, laptops of nog werken met pen en papier. Het kan zinvol zijn om samen met jouw kind de materialen die op school worden gebruikt te bekijken. Daarnaast is het goed om te kijken of er op school bepaalde applicaties worden gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld speciale huiswerk apps waarin planningen kunnen worden gemaakt of apps met extra oefeningen voor bijvoorbeeld wiskunde. Door deze tijdig te installeren, staat de brugklasser met 1-0 voor.

2. Als je investeert, doe het dan slim

Vaak geven scholen een overzicht van materialen die brugklassers dienen aan te schaffen voordat ze aan het nieuwe schooljaar beginnen. Bekijk van tevoren echter goed of het de bedoeling is dat bijvoorbeeld een laptop zelf wordt aangeschaft of dat deze door de school beschikbaar wordt gesteld. Door goed na te denken over de investeringen die je doet op dit gebied, kun je geld besparen. Een overweging van zelf aanschaffen tegenover huren is vaak de moeite waard. Een aankoop kan een lange termijnaanschaf zijn en zo uiteindelijk voordeliger zijn dan huren. Uiteraard is het handig dat de brugklasser een tablet of laptop heeft die eenvoudig samenwerkt met het besturingssysteem dat er op school wordt gebruikt.

3. Zorg voor de juiste voorzieningen thuis

Huiswerk is natuurlijk onvermijdelijk op de middelbare school en het werkt het best als thuis de nodige voorzieningen beschikbaar zijn. Steeds vaker wordt ervan uit gegaan dat leerlingen thuis beschikken over een internetverbinding, die zij kunnen gebruiken voor hun huiswerk. Intussen zijn steeds meer apparaten thuis al aangesloten op het internet, waardoor er veel bandbreedte nodig is om storingen te voorkomen. Met een stabiele internetverbinding is het geen enkel probleem als meerdere gezinsleden tegelijk surfen, streamen of uploaden. Kom meer te weten over de snelheid en mogelijkheden van het netwerk in jouw buurt via de postcodecheck.

4. Bekijk de regels die gelden voor mobiele apparaten op school

Veel kinderen hebben tegenwoordig al op jonge leeftijd een smartphone en zijn het gewend om 24/7 bereikbaar te zijn. Echter op school is het natuurlijk belangrijk dat de focus bij de lessen blijft en daarom hebben veel scholen duidelijke afspraken over het gebruik van smartphones. Door samen met je kind te bekijken wat de regels zijn, kun je deze lijn samen thuis doortrekken. Zo wordt het voor je kind vanzelfsprekender om soms de smartphone weg te leggen.

5. Bekijk de inlogmogelijkheden voor schoolsystemen

Iets wat intussen al enkele jaren digitaal gebeurt, maar steeds verder uitbreidt, is het digitaal inzien van gegevens van je kind. Cijfers, ziekmeldingen en roosterwijzigingen kunnen allemaal via een schoolsysteem worden ingezien. Magister en SOMtoday zijn bijvoorbeeld veelgebruikte systemen op het voortgezet onderwijs. Hiermee kan precies worden gevolgd hoe het gaat met de leerlingen. Ook het rooster van je zoon of dochter is hierin te zien. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de inloggegevens en de regels op het gebied van bijvoorbeeld ziekmelden. Zo zorg je dat je als ouder niets mist van de schoolontwikkelingen.

Gerelateerde artikelen

Lees meer
vrouw relaxed met tablet

De Luizenmoeder kijken: on-demand of op zondagavond?

Uit een onderzoek van Telecompaper blijkt dat Nederlanders over het algemeen steeds vaker on-demand televisiekijken via platformen zoals Netflix en Uitzending Gemist. Dit betekent dat we steeds vaker zelf bepalen wat, waar en wanneer we kijken. Daarentegen nestelden we ons afgelopen zondag opnieuw massaal op de bank voor de zesde aflevering van de nieuwe hitserie De Luizenmoeder. Wat zegt dit over de toekomst van lineaire en on-demand televisie?

Lees meer
Lees meer
NetwerkNL Image

5x apps die een handje helpen

Er zijn momenten waarop wat extra hulp meer dan welkom is. Zeker als niet alles meer vanzelf gaat. Die hulp vindt u anno 2017 ‘gewoon’ in de vorm van een app. KPN NetwerkNL zette vijf van deze voel-je-goed apps voor u op een rij.


Lees meer
Lees meer
werken aan strand

Surfen combineren met…. surfen! Digitale nomaden combineren werken en reizen

Ik ga op reis en ik neem mee: een laptop, een telefoon en… een stapel zwemkleding. Dat en een goede internetverbinding natuurlijk. Want wie door het leven gaat als ‘digitale nomade’ heeft niet meer nodig om – waar dan ook ter wereld - kantoor te houden.


Lees meer

Heeft u vragen?

Neem gerust contact met ons op.