KPN NetwerkNL maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website. Bekijk ons cookie-beleid.

op reis vdsl

Al meer dan 20 jaar permanent op reis

Esther Jacobs is een digitale nomade van het eerste uur. Meer dan 20 jaar geleden verruilde ze haar vaste basis voor een groot avontuur: permanent op reis en overal ter wereld werken. Ze is trouwens ook een beetje bekend van tv door haar deelname aan Expeditie Robinson.


Esther Jacobs digitale nomaden

Hoe word je een digitale nomade?


“Ik heb altijd gewerkt als ondernemer. Dat begon met kleine marktonderzoeken in mijn studententijd, waarmee ik 300 gulden verdiende. Kon ik weer een maand door Zuid-Amerika reizen, zo zag ik dat. Ik heb dus nooit afstand hoeven nemen van een salaris, auto van de zaak en een pensioen, ik denk dat het makkelijker is als je niets hoeft op te geven.”


Wat zijn voordelen van je bestaan?


“Ik word nooit gewekt door een wekker. En natuurlijk alle leuke mensen die ik overal ontmoet, de inspiratie en de fantastische plekken die ik bezoek. Ik zit nu in New York, was vorige week bij familie in Canada. En hierna volgen familiebezoeken in Miami en San Francisco. Daarna Brazilië en een cruise naar Europa. Volgens mij hoef ik die voordelen verder niet toe te lichten!


En de nadelen?


“Liggen in het verlengde van de voordelen. Er is namelijk altijd afleiding. Als baas ben ik mijn eigen geweten en strenger voor mezelf dan een baas bij een bedrijf misschien. En ga ik toch even iets anders doen, dan is er dat stemmetje dat me herinnert aan de blog die nog af moet, onbeantwoorde mail of deze interviewvragen… Ik ben altijd aan het werk. Of ik ben nooit aan het werk. Het hangt er vanaf op welk moment je het vraagt.”Hoe deel je je tijd eigenlijk in?


“Ik ben fan van de four hour workweek. Wat ik eruit haalde is dat je heel veel kan delegeren. Sindsdien experimenteer ik met virtual assistants. Alles wat ik vervelend of langdradig vind, besteed ik uit. En ik werk – in theorie - alleen als ik inspiratie heb. Ben ik bijvoorbeeld bij mijn familie in Canada leuke dingen aan het doen, dan pers ik er in dat ene uurtje tussendoor gelijk een blog uit waar ik al een tijd tegenaan hikte. Met weinig tijd werk je effectiever.”Hoe blijf je genoeg geld verdienen?


“Wat scheelt is dat ik dit al heel lang doe en inmiddels ‘een beetje bekend’ ben. Maar toen ik dat nog niet was, was het vooral een kwestie van vertrouwen. Ik begon met workshops. Op Facebook zette ik een oproep en bij genoeg aanmeldingen ging dat door. Op die manier kun je zélf geld genereren.”


Wat heb je nodig om reizen en werken te combineren?


“Laptop en internet. Internet = belangrijk! De verbindingen zijn niet overal even goed. Alles wat ik doe staat op mijn computer én in de cloud, voor als mijn laptop crasht. Verder natuurlijk mijn telefoon om te bellen en voor social media.”


Welke landen heb je bezocht?


“Meer dan 100. Vroeger als backpacker, de laatste 10 jaar gewapend met laptop. Alleen al de afgelopen maanden was ik in Argentinië, Brazilië, Canada, Amerika, Spanje, Amsterdam, Berlijn, Indonesië, Qatar en Dubai. Landen op mijn to visit list zijn er dus nauwelijks nog, behalve Japan. Ik wil nu heel graag terug naar landen die ik al ken.Welke tips heb je voor startende nomaden?

“Zorg dat je een doel hebt: een project, een dagbesteding of een thema. Zo ontmoet je andere mensen die je interesses delen en heb je een rode draad in je structuurloze bestaan. Structuur aanbrengen kan namelijk ook op een leuke manier die bij jou past. O, en lees mijn boek Digitale Nomaden eens. Allemaal tips hoe je kunt leven als digitale nomaden en waar je anderen kunt ontmoeten.”

Gerelateerde artikelen

Lees meer
vrouw relaxed met tablet

De Luizenmoeder kijken: on-demand of op zondagavond?

Uit een onderzoek van Telecompaper blijkt dat Nederlanders over het algemeen steeds vaker on-demand televisiekijken via platformen zoals Netflix en Uitzending Gemist. Dit betekent dat we steeds vaker zelf bepalen wat, waar en wanneer we kijken. Daarentegen nestelden we ons afgelopen zondag opnieuw massaal op de bank voor de zesde aflevering van de nieuwe hitserie De Luizenmoeder. Wat zegt dit over de toekomst van lineaire en on-demand televisie?

Lees meer
Lees meer
NetwerkNL Image

5x apps die een handje helpen

Er zijn momenten waarop wat extra hulp meer dan welkom is. Zeker als niet alles meer vanzelf gaat. Die hulp vindt u anno 2017 ‘gewoon’ in de vorm van een app. KPN NetwerkNL zette vijf van deze voel-je-goed apps voor u op een rij.


Lees meer
Lees meer
scholen

Klaar voor de brugklas anno 2017

Veel middelbare scholen hebben hun deuren geopend voor de nieuwe leerlingen. Een spannende periode, waarbij een goede begeleiding, vooral tijdens de eerste weken van het schooljaar, helpt om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Op de middelbare school zijn steeds meer zaken digitaal geregeld. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 60 procent van de leerlingen het prettig vindt als de docent ‘digitaal over de schouder meekijkt’. Een tablet of laptop is dan ook geen overbodige luxe. Hoe help je als ouder je kind zo goed mogelijk op weg? Wij zetten vijf tips op een rijtje.


Lees meer

Heeft u vragen?

Neem gerust contact met ons op.