Zo voorkomen we graafschades tijdens de aanleg van ons netwerk
Direct naar hoofdinhoud
Glasvezel stories

Zo voorkomen we graafschades tijdens de aanleg van ons netwerk

Voor de aanleg van ons netwerk graven we duizenden kilometers per jaar. De grond waarin we werken ligt vol met kabels, leidingen en buizen. Vol met mogelijke kabelbreuken, gaslekken en rioolschades. Dit is wat we doen om het risico op schades zo veel mogelijk te beperken. 


De risico's van graven

Even geen elektriciteit, omdat er een kabel is doorgegraven. Je straat staat blank omdat er een waterleiding is geraakt. Je woning ontruimd omdat een gasleiding beschadigd is. Graafschades, ze zijn er in allerlei soorten en maten. En ze zijn eigenlijk altijd vervelend. 

 'Hoe meer je graaft, hoe groter het risico is dat je schade maakt,' zegt Jan-Jaap van Soest, Programmamanager Kwaliteit en Veiligheid bij KPN. Hij is samen met zijn collega’s verantwoordelijk voor het zorgvuldig graven door alle aanlegpartijen.  'Alleen al in 2021 groeven we 3.138 kilometer voor de aanleg ons glasvezelnetwerk'. Dat kan alleen goed gaan met de juiste voorzorgsmaatregelen.

Het belangrijkste is de veiligheid van de mensen die we aansluiten en de mensen die werken aan ons netwerk.''
Jan-Jaap van Soest, Programmamanager Kwaliteit en Veiligheid bij KPN Netwerk
Werkzaamheden in de grond

Opleiding en hulp voor de graafploeg

In Nederland is een opleiding voor mensen die graven niet verplicht. Toch hebben wij voor elke stap in het graafproces een opleiding. 'We leiden onze hoofdaannemers op en zij zijn dan de opleiders van de mensen die het werk uitvoeren. Zo werkt iedereen zoals wij dat hebben afgesproken,' legt Van Soest uit. 'En er komt regelmatig iemand van ons om te controleren of iedereen veilig werkt.' 

Bij elk project zijn er instructieboekjes aanwezig voor de vakmannen die graven of boren. Ze leven daarin stap voor stap terug hoe ze moeten werken, hoe ze schades voorkomen en wat ze moeten doen als ze per ongeluk toch een leiding raken. De werknemers komen uit verschillende landen. Daarom zijn er instructieboekjes in uiteenlopende talen. Van Nederlands tot Servisch. 

Samenwerking met netbeheerders 

We werken nauw samen met netbeheerders. Een paar voorbeelden:

  • Voordat we in een nieuwe buurt starten met de aanleg van het glasvezelnetwerk overleggen we met de verantwoordelijke netbeheerders in het Kabels & Leidingen Overleg (KLO). Dan bespreken we alle risico's.
  • Begin 2020 ondertekenden we samen met netbeheerders Stedin, Enexis en Liander een overeenkomst om samen graafschades te voorkomen. Hierin legden we de verantwoordelijkheden, de manier van informatie delen en de werkwijzen vast. 
  • De aannemer doet voor de start een melding bij het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC). Hierna krijgt de aannemer een overzicht van alle kabels en leidingen op de plek waar ze gaan graven.

Veel minder graafschades

Betekent dat dan dat het nooit meer misgaat? Nee, helaas niet. Waar mensen werken, gaat er weleens iets mis. Dat geldt bij graven net zo goed. Alle inspanningen zorgden wel voor veel minder graafschades tijdens de aanleg van het glasvezelnetwerk. Van Soest: 'Toen we jaren geleden begonnen, veroorzaakten we 1 schade per 300 meter. Nu is dat 1 schade per 4500 meter. En we blijven verbeteren.'
 
De reden om te blijven verbeteren mag duidelijk zijn. 'Een schade heeft een enorme impact. Wij kunnen wel trots zijn op ons lage aantal schades. Maar als we voor jouw deur een waterleiding raken of een gaslek veroorzaken, heb je daar echt geen boodschap aan,' stelt Van Soest. 
Werkzaamheden in de straat voor de aanleg van glasvezel van KPN Netwerk

Snel reageren en de situatie oplossen

En wat als er toch schade is? 'Snel reageren en de situatie oplossen. Dat is het enige wat we kunnen doen. Bij elk project hebben we daarom contactpersonen bij de betrokken netbeheerders. Als er wat gebeurt, laten die direct al het werk uit hun handen vallen om de situatie op te lossen. De overlast blijft dan hopelijk minimaal.'

Bij schade noteren we alles. De oorzaak, soort leiding of kabel en het type werkzaamheden waarbij de schade is veroorzaakt. Zo hebben we als enige landelijke netbeheerder een gedetailleerd overzicht. Hiermee houden we zicht op alle ontwikkelingen en weten we waar nog ruimte voor verbetering is. Dat verkleint de kans op schade. Ook bij jou voor de deur. 

Bekijk andere verhalen