Hoe duurzaam is glasvezel?
Direct naar hoofdinhoud

Hoe duurzaam is glasvezel?

KPN Netwerk over duurzaamheid - Gras en blauwe lucht

Glasvezel is het meest duurzame netwerk

Glasvezel is niet alleen goed nieuws voor je internetsnelheid, maar ook voor het klimaat. Het is namelijk niet alleen het snelste, maar ook het meest duurzame netwerk. Hoe dat zit lees je op deze pagina.

Joeri legt uit: hoe duurzaam is glasvezel?

Het zit 'm in de basis 

Om te begrijpen waarom glasvezel het meest duurzame netwerk is, gaan we terug naar de basis. Wat is glasvezel? Een internetkabel die bestaat uit heel veel vezels. Die zijn zo dun als een haar en geven data door via lichtsignalen. Deze data gaat zo écht met de snelheid van het licht door de kabel. Dat is niet alleen supersnel, maar ook heel zuinig.

Licht in plaats van stroom

Andere vaste netwerken, die bestaan uit koperen kabels, geven data nog door via stroomsignalen. Dit gaat niet met de snelheid van het licht en verbruikt meer stroom. Het kost daarmee per saldo meer energie om het kopernetwerk te gebruiken dan het glasvezelnetwerk.
KPN Netwerk over duurzaamheid - Zonnepanelen en groen

Klimaatneutraal: een extra goede reden om gebruik te maken van glasvezel 

De meeste voordelen van glasvezel zijn wel bekend. Stuk voor stuk voordelen voor de eindgebruiker. Het grote voordeel van glasvezel in de breedste zin van het gebruik is dat het energiezuiniger is dan kopernetwerken. Een ander voordeel van glasvezel als netwerk: het is klimaatneutraal. Dit betekent dat het niet bijdraagt aan klimaatverandering. Het glasvezelnetwerk gebruikt zoveel mogelijk duurzame energie, zoals van windmolens of zonnepanelen.

Een netwerk dat minder energie verbruikt

Glasvezel is niet alleen het snelste en stabielste, maar ook meest duurzame netwerk. Het wisselt data niet met stroom-, maar met lichtsignalen uit. Dit heeft tot gevolg dat de stroomrekening van het glasvezelnetwerk in de basis lager is dan die van andere vaste netwerken. Die verbruiken letterlijk meer stroom, omdat ze alleen op die manier data uitwisselen.