Dit is een grote stap naar het tijdperk van glasvezel
Direct naar hoofdinhoud
Glasvezel stories

Dit is een grote stap naar het tijdperk van glasvezel

KPN is vol op stoom met het uitrollen van glasvezel in Nederland. Aan het begin van 2023 staat de teller al op ruim 3.9 miljoen KPN-aansluitingen. In steeds meer gebieden waar glasvezel is aangelegd stapt iedereen over op glasvezel, waarmee we afscheid nemen van het vertrouwde kopernetwerk. 

Samen met onze partner Glaspoort hebben we nu bijna 50% van de Nederlandse huishoudens aangesloten en jaarlijks investeren we honderden miljoenen in de aanleg van een modern glasvezelnetwerk. Onze ambitie is om eind 2026 80% van alle huishoudens in Nederland van glasvezel te voorzien. Zo blijven we de voorloper op het gebied van digitale infrastructuur en maken we van Nederland het best verbonden land ter wereld.

In steeds meer gebieden waar we nu beschikken over zowel een koper- als glasvezelnetwerk kunnen we helemaal overstappen naar glasvezel. De traditionele kopercentrales in deze gebieden kunnen stap voor stap worden verkleind, waardoor we stroom en ruimte besparen. We spreken Jort Wever, programmadirecteur bij KPN, over deze transitie naar ons duurzame, veilige en betrouwbare netwerk van de toekomst.

We willen huishoudens de beste ervaring bieden, nu en in de toekomst. Met glasvezel kan dat."
Jort Wever, programmadirecteur bij KPN

Dus: waar glasvezel ligt, gaat het kopernetwerk uit?

Jort: “Laat ik bij het begin beginnen: KPN investeert met een lange termijn visie in het netwerk van Nederland. Momenteel vervangen we ons landelijk dekkende kopernetwerk voor glasvezel. Omdat deze uitrol al geruime tijd volop draait zijn er inmiddels miljoenen huishoudens die beschikken over een glasvezelaansluiting. Dat betekent ook dat we in die gebieden helemaal kunnen overstappen naar glasvezel.”

“In de eerste plaats doen we dat omdat we huishoudens de beste ervaring willen bieden, nu en later. Hoewel we ons kopernetwerk nog steeds beheren en onderhouden, heeft het glasvezelnetwerk de toekomst: het is veel energiezuiniger en de capaciteit is bijna oneindig. Ook is het op termijn niet zinvol om twee netwerken naast elkaar in stand te houden. Dat is de kern van ‘Glas aan, koper uit’. Uiteraard doen we dat wel pas nadat er glasvezel ligt en zijn we zorgvuldig om ervoor te zorgen dat er niemand achterblijft.”

Jort Wever

Wat merken bewoners eigenlijk van de overstap naar glasvezel?

“Drie jaar geleden kondigden we de eerste 2,1 miljoen huishoudens aan die in 2023 volledig overstappen op glasvezel. Van die grote groep is al ruim 99% succesvol aangesloten op het glasvezelnetwerk. Die bewoners merken er dus niets van. Momenteel zetten we alles op alles om ook die laatste 1% over te zetten, zodat niemand zonder internet, televisie en telefonie komt te zitten. Ongeacht bij welke provider deze diensten worden afgenomen.”

Je gaf aan dat het glasvezelnetwerk energiezuiniger is, hoe zit dat?

“Dat klopt, en die impact is groot. Kopercentrales verbruiken flinke hoeveelheden stroom. In 6 proefgebieden alleen al bespaarden we 490MWh per jaar, dat staat gelijk aan het stroomverbruik van ongeveer 200 huishoudens. En we hebben honderden van dit soort kopercentrales in Nederland. Met de overstap naar glasvezel maakt Nederland dus niet alleen een stap vooruit in de digitale samenleving, het is ook nog eens stukken duurzamer.”

Van 1300 naar 160 centrales

“En daar blijft het niet bij, want het glasvezelnetwerk kent een aanzienlijk efficiëntere infrastructuur. Een glasvezelcentrale neemt niet eens een tiende van de ruimte in beslag vergeleken met een telefooncentrale. En we hebben er veel minder van nodig: van de 1300 telefooncentrales die we nu kennen, blijven er op termijn maar 160 glasvezelcentrales over. Dat betekent dat in veel gevallen op termijn beeldbepalende panden in kernen en binnensteden herontwikkeld kunnen worden, met nieuwe bestemmingen voor appartementen, woningen, winkels en andere retail.”
Wat is glasvezel
In veel gevallen kunnen beeldbepalende panden in binnensteden herontwikkeld worden."
Jort Wever, programmadirecteur bij KPN

Hoe zit het met huishoudens die nu nog niet zijn aangesloten op glasvezel?

“Huishoudens die nu nog niet beschikken over glasvezel kunnen nog gebruikmaken van ons vertrouwde kopernetwerk, wat daar gewoon up-to-date blijft. Zodra we ook daar glasvezel hebben aangelegd – want we sluiten bijna heel Nederland aan – gaat er een termijn in van drie jaar waarna we ook bij deze huishoudens volledig overstappen op glasvezel.”

“Zo doen we dus meer dan alleen glasvezel aanleggen en lopen we voorop met de digitalisering en connectiviteit van Nederland: we sluiten iedereen aan, zorgen ervoor dat er niemand achterblijft en zetten daarna het kopernetwerk uit, met alle voordelen van dien. Met deze eerste 2,1 miljoen huishoudens zetten we daarmee een enorm grote stap.”

Bekijk andere verhalen