Zakelijk

Wat doe je als ondernemer op een dag zonder internet?

Afgelopen zondag, 29 oktober, een bijzondere dag. Precies 48 jaar geleden werd op deze dag namelijk een van de meest bepalende uitvindingen in de geschiedenis gedaan: twee computers waren in staat om met elkaar te communiceren. Het gevolg? Het 'world wide web ontstond, oftewel: het internet werd geboren. Sinds deze dag in 1969, heeft het internet de wereld in rap tempo veroverd. Kunnen we ons op dit moment nog een leven zonder internet voorstellen? Dit is voor de meeste ondernemers ondenkbaar. Jeroen van Harselaar, directeur van Harvest BV, een onderneming die zich richt op de distributie van artikelen voor de Automotive branche, vertelt hier graag meer over.

Jeroen: "Ik kan me een dag zonder internet niet voorstellen. We kunnen dan helemaal niets betekenen op kantoor, want onze hele bedrijfsvoering draait online. Het enige wat we zonder internet kunnen doen, is handmatig de voorraad in het magazijn tellen. Hier zijn we wel even zoet mee, aangezien we meer dan 15.000 artikelen op voorraad hebben."

Werken in de cloud

Het belang van internet is voor Jeroen extra zichtbaar geworden sinds ze kampen met een trage internetverbinding. Jeroen: "In de afgelopen jaren zijn we steeds meer in de cloud (en dus online) gaan werken en deze ontwikkeling vraagt veel van je internetverbinding. Onze huidige internetverbinding kan deze vraag niet langer aan, waardoor onze systemen continu vastlopen. Tot grote ergernis van collega's; ik merk dat collega's geregeld gefrustreerd en chagrijnig worden door vastgelopen online systemen. Je bent dan continu aan het wachten op je pc."

Trage internetverbinding

Een trage internetverbinding leidt niet alleen tot gefrustreerde collega's, maar kan een onderneming ook veel geld kosten. Wanneer medewerkers per dag ongeveer een half uur minder productief zijn door langzame systemen kost dit een onderneming met vijftien personen, gemiddeld 2.000 euro per maand. Een bedrag dat een ondernemer in een heleboel andere zaken kan investeren. Jeroen: "Het vervelende is dat we niet veel kunnen veranderen aan de trage internetverbinding, deze verbinding ligt immers in de grond. Maar we weten er creatief mee om te gaan. Zo hebben we, om de verbinding te ontlasten, Spotify tijdelijk de deur gewezen en gebruiken we weer ouderwets radio's op kantoor. Dat heeft ook zijn charme, maar dat hoort natuurlijk niet in 2017."

Van ADSL naar VDSL

Op het bedrijventerrein waar Harvest BV gevestigd is, ligt een ADSL-netwerk. Dit is de voorloper van VDSL. KPN NetwerkNL start binnenkort met een landelijke upgrade van dit netwerk voor verschillende bedrijventerreinen. Uiteindelijk is het doel om zoveel mogelijk ADSL-netwerken in Nederland te upgraden naar een VDSL-verbinding. Wanneer ondernemers gebruik willen maken van dit verbeterde netwerk, kost dat niets extra. Er moet dan wel een nieuw abonnement uitgezocht worden bij een internetprovider, zodat de mogelijkheden van het verbeterde netwerk daadwerkelijk worden benut.

Jeroen: "Mijn huidige internetabonnement is waarschijnlijk goedkoper, maar ik heb niet genoeg aan deze internetsnelheden. Persoonlijk betaal ik graag extra voor een betere internetverbinding, want een snelle verbinding is voor mij cruciaal om efficënt te werken. Ik denk dat het verbeterde VDSL-netwerk van KPN NetwerkNL met name voor MKB'ers een goede oplossing is voor een snellere internetverbinding, aangezien een glasvezelverbinding voor mij en waarschijnlijk voor de meeste MKB'ers, in verhouding een te grote investering is en je als MKB'er dan al snel voor snelheden betaalt die je niet gebruikt. Op deze manier komt het verbeterde netwerk tegemoet aan de groeiende internetbehoeften van het MKB, zodat we ook volgend jaar de dag van het internet vieren! Ontdek met de postcodechecker of jouw bedrijventerrein al beschikt over een geüpgraded netwerk.

dag van het internet