Zakelijk

Nooit meer die irritante inbel-pieptoon dankzij breedbandinternet

Tim Berners-Lee, de man die dertig jaar geleden het internet uitvond, won begin april de Turing Award. Het is de meest prestigieuze IT-prijs ter wereld voor mensen die een belangrijke bijdrage leverden aan de IT-wereld, vergelijkbaar met een Nobelprijs. Het idee van een verbonden computernetwerk bestond al langer, maar hij maakte de combinatie van technieken die uiteindelijk leidden tot het ontstaan van het internet waar inmiddels ruim drie miljard mensen wereldwijd toegang tot hebben. Hoe heeft zijn uitvinding zo'n grote invloed kunnen krijgen op het bedrijfsleven?


 

Router/modem

Het begon met twee Amerikaanse mainframe-computers die in 1969 werden verbonden om met elkaar te kunnen communiceren. Het netwerk (ARPANET) was in de begintijd vooral bedoeld voor universiteiten om informatie met elkaar uit te wisselen, maar al snel haakte de rest van de wereld aan. In 1984 werd het netwerk, dat inmiddels ruim duizend universiteiten en bedrijfslabs met elkaar verbond, omgedoopt tot het internet. De wereld raakte vervolgens in het begin van de jaren negentig steeds meer verbonden, maar de adoptie van het internet kwam pas echt op gang rond de millenniumwisseling.

Meer snelheid, meer kansen

Dat had alles te maken met de achterliggende techniek om verbindingen mogelijk te maken. Ga maar eens na: de kans is groot dat je bedrijf de eerste keer gebruik maakte van het internet met een inbelmodem inclusief irritant piepgeluidje. De verbinding verliep toen over de telefoonlijn en dat kende een flink aantal beperkingen. Zo liet de snelheid met 24 tot 40 kilobyte per seconde te wensen over en was je bedrijf ondertussen niet bereikbaar als mensen je wilden bellen voor zaken. In 2000 deed breedbandinternet zijn officiële intrede in Nederland. Dit betekende een snellere verbinding en onbeperkte internettoegang. Met de komst van VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) en glasvezel werd de verbinding sneller en kregen gebruikers op bedrijventerreinen nog veel meer mogelijkheden.Door de toename aan bandbreedte veranderde voor veel bedrijven het gebruik van het internet. Het was eerst nog slechts bedoeld om statische informatie op te vragen of een elektronische brief te versturen, maar vormt nu de basis van de dienstverlening voor ieder modern bedrijf. Het is niet meer slechts een communicatiekanaal, maar het is de omgeving geworden waarin dienstverlening plaatsvindt. De snelheid lijkt ongeëvenaard als je het vergelijkt met de snelheid van de inbelmodem, want de wereldwijde gemiddelde verbindingssnelheid, van alle verbindingen samen, nam in het laatste kwartaal van 2016 toe tot 6.3 megabytes per seconde.


Wereldwijd zakendoen

Waar bedrijven vroeger vooral keken naar de snelheid van verbindingen, gaat het tegenwoordig ook over stabiliteit en betrouwbaarheid. Meer snelheid betekent dat er meer mogelijk is met diezelfde verbinding: de snelheid is inmiddels zelfs zo hoog dat er allerlei nieuwe digitale diensten mogelijk worden. In de moderne wereld is de stabiliteit van die snelle verbinding van levensbelang, zodat bedrijven overal en altijd zaken kunnen doen, met mensen overal ter wereld. Wereldwijd communiceren en zakendoen is daarmee realiteit geworden, precies wat de ontwerpers van het internet ooit voor ogen hadden.

Router/modem