Zakelijk

Meer tijd voor ondernemen door het uitbesteden van IT

Geen desktops, geen eigen IT-beheerder en geen zoemende servers in een goed-beveiligde eigen serverruimte. De tijd dat iedere organisatie eigen opslag en servers nodig had om data op te slaan, ligt achter ons nu er steeds vaker in de cloud wordt gewerkt. Werknemers worden mobieler en willen overal toegang tot bedrijfsdata. Steeds vaker kiezen ondernemers met kleinere bedrijven er voor om IT uit te besteden. Voor welke ondernemer is het uitbesteden interessant en voor wie juist niet?


Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het nodig om een stap terug te doen en te kijken in hoeverre werkzaamheden digitaal worden uitgevoerd. Veel bedrijven digitaliseren in een rap tempo. Dat wil niet zeggen dat iedere ondernemer een kenniswerker op een computer is geworden, maar ook steeds meer achterliggende bedrijfsprocessen worden digitaal uitgevoerd. Er zijn nog maar weinig bedrijven die voldoende hebben aan de rolodex met telefoonnummers om zaken te kunnen doen.

Steeds meer bedrijven naar de cloud

Er wordt dus meer digitaal gewerkt, waarbij er steeds meer gebruik wordt gemaakt van goede verbindingen om snel contact met de buitenwereld te kunnen maken. Het werken in de cloud wordt daarbij steeds populairder, want met de juiste verbinding is het bijna niet meer nodig om software en data lokaal op te slaan en te gebruiken. Met de moderne standaarden en de juiste encryptie kan werken in de cloud bijna net zo veilig zijn als werken op het eigen netwerk. Die groei van de cloud zet door, want volgens onderzoeksbureau Gartner zijn bedrijven in 2020 die niet in de cloud werken net zo zeldzaam als bedrijven die tegenwoordig niet online zijn.Een bijkomend voordeel van het werken in de cloud is dat er geen tijd en moeite wordt gestoken in het bijhouden van het systeem door werknemers voor wie dat eigenlijk slechts een bijzaak is. Iemand specifiek inhuren voor deze dienst is al helemaal niet meer nodig. Ondernemers zijn dus minder geld kwijt aan extra krachten en werknemers kunnen efficiënter en productiever zijn met de dingen waar ze wel voor zijn aangenomen. Bovendien worden clouddiensten vaak aangeboden in een abonnements-model, waardoor de kosten per maand duidelijk zijn en omdat er wordt gehuurd, is er minder geld nodig om te investeren in eigen materialen.

Geen of/of-keuze

De voordelen zijn duidelijk, maar dat wil niet zeggen dat iedere ondernemer blind ja moet zeggen tegen het werken in de cloud of het volledig uitbesteden van het eigen datacenter. Omdat het om abonnementsmodellen gaat, kunnen de kosten op langere termijn hoger zijn dan wanneer bedrijven het lokaal ondervangen. Sommige bedrijven willen ook liever niet dat gevoelige bestanden in de cloud worden geplaatst, waardoor ze sommige data toch liever lokaal opslaan. Het uitbesteden van het datacenter is overigens niet een of/of-keuze, want er kan ook worden gekozen om een gedeelte uit te besteden en de rest lokaal te verwerken.Er bestaan dus meerdere vormen van het werken in de cloud en het uitbesteden van datacentercapaciteiten. Hoewel de public cloud (zoals de megaclouds van Amazon en Google) steeds meer gemeengoed wordt, blijft de behoefte om lokaal te werken ook nog bestaan. Ieder bedrijf heeft een eigen behoefte, maar door de diversiteit van de mogelijkheden is er voor iedere vraag een passend antwoord te bedenken.Hoewel je natuurlijk tegenwoordig ook via het internet met klanten kunt e-mailen en bellen, is het voor sommige ondernemers net zo fijn om af en toe die vertrouwde telefoon op te pakken voor een persoonlijk gesprek. Mits de IT-infrastructuur het ondersteunt, is de keuze aan de ondernemer.

domotica internet of things