Tips & tricks

Veilig internetten? Print dit stappenplan uit!

Met dit stappenplan helpen we je om veilig te internetten. Ontdek hoe je phishing herkent, tweestapsverificatie instelt en veilige wifi hebt: voor jezelf, je ouders en kinderen.

Het internet opent deuren met nieuwe mogelijkheden. Van supersnel downloaden en streamen in de hoogste kwaliteit tot online gamen en snel internet voor je smart home-apparaten. Maar ook digitale deuren hebben wél een goed slot nodig. Hoe zit het met jouw online beveiliging? En met die van bijvoorbeeld je kinderen of ouders? Dit stappenplan helpt met veilig internetten!

Met z’n allen zijn ‘we’ steeds meer online. Niet alleen om in de familie-app op de hoogte van elkaar te blijven, maar ook voor serieuzere zaken. Zo regelen we onze bankzaken online en staat er in onze cloud steeds meer persoonlijke informatie opgeslagen. Informatie en bestanden die je vroeger in een kluisje op zolder opborg, sla je nu op via internet. Maar beveilig je het nog net zo goed? In dit stappenplan van KPN NetwerkNL staan tips zodat jij veilig kunt internetten.

Stappenplan voor veilig internetten

‘Tweestapsverificatie’, ‘phishing’, ‘https’: Om veilig te internetten krijg je vaak te maken met termen en instructies die niet altijd makkelijk te onthouden zijn. Je bent echt niet de enige, mocht je dit bekend voorkomen. Daarom hebben wij een stappenplan dat je helpt met veilig internetten. Eentje dat je gratis kunt uitprinten.

Zelf niet nodig? Dan is dit stappenplan misschien wel handig om uit te printen voor je (groot)ouders of je kinderen. Hang het naast de computer en spiek er af en toe op om te hoe je ook alweer phishing herkent. En hoe je tweestapsverificatie instelt. Meer weten over de stappen uit het stappenplan? In de rest van het artikel lees je alle ins en outs!

Download eerst het Stappenplan

Veilig internetten: online accounts beveiligen met tweestapsverificatie

Online gebruik je heel wat diensten en apps waarop je persoonlijke informatie opslaat. Ga zelf maar na: foto’s sla je op in de cloud (handig, meteen een back-up!), in social media apps staat ook meer informatie over jou en je e-mail app bevat vaak belangrijke berichten. Stuk voor stuk data die alleen voor jouw ogen zijn bedoeld. Belangrijk dus om dat goed te beveiligen!

Alleen een wachtwoord is daarom niet genoeg. Dat kan namelijk uitlekken of geraden worden. Of opnieuw in te stellen zijn vanwege een makkelijk te raden veiligheidsvraag. Om veilig te internetten is het daarom heel belangrijk dat je ter aanvulling tweestapsverificatie instelt.

Met tweestapsverificatie zijn er twee stappen nodig om toegang te krijgen tot je account. Eerst voer je je wachtwoord in. Daarna ontvang je per sms een beveiligingscode op je telefoon. Pas na het invoeren daarvan ben je ingelogd. Het voordeel? Een hacker kan misschien wel je wachtwoord raden, maar hij ontvangt nooit de sms. En krijgt zo dus geen toegang tot jouw online account.

Steeds meer apps en sites hebben tweestapsverificatie. Activeren dus! Meestal kan dit in het instellingenmenu van de app of website.

Veilig internetten: wifi-netwerk beveiligen

Thuis is je wifi-netwerk het epicentrum voor internet. Een belangrijke schakel om veilig te internetten. Via deze router zijn namelijk al je apparaten online. Van je smart-tv tot slimme thermostaat en van computer tot tablet. Best belangrijk dus dat deze verbinding goed is beveiligd, zodat alleen familie en vrienden verbinding kunnen maken met jouw wifi-netwerk. Zo voorkom je dat ‘ongewenste gasten’ via jouw IP-adres bijvoorbeeld illegaal downloaden.

Beveilig je wifi-netwerk daarom met een wachtwoord. Wees gerust, meestal staat dit standaard zo ingesteld. Zo niet? Dan kun je het via de servicetool van je provider aanpassen. Dan kun je dit via het instellingsmenu van je wifi-netwerk doen. Zorg dat je nieuwe wachtwoord naast gewone letters ook bestaat uit hoofdletters, leestekens en getallen. Bijvoorbeeld: VeiligeVerbinding497! (Maar dan natuurlijk een zelf bedachte variant hierop!)

Zo herken je internetvalkuilen

Met goed beveiligde apps en een veilig wifi-netwerk ben je al een heel eind op weg om veilig te internetten. Toch geven we je graag nóg een paar tips mee. Want ook goed beveiligd kan je alsnog in de maling worden genomen.

Onbetrouwbare sites

Chrome en andere browsers hebben vaak al goede ingebouwde beveiliging die voorkomt dat je op onveilige sites terechtkomt. Hoe herken je zo’n site? Als het adres begint met ‘http’ in plaats van ‘https’ weet je dat de verbinding tussen jou en de site niet is beveiligd. Check bij webshops altijd of ze legitieme keurmerken hebben en of de site niet slecht vertaald is. Dit zegt namelijk ook wat over de betrouwbaarheid. Twijfel je alsnog? Google dan even op “ervaringen met [naam webshop]”.

Phishing-mails en -sms’jes

Een e-mail van de bank waarin gevraagd wordt je wachtwoord te veranderen? Een goed voorbeeld van phishing. Bij phishing proberen online criminelen met misleiding jouw persoonlijke informatie te ontfutselen. Zoals een wachtwoord. Phishing gebeurt allang niet meer alleen via de e-mail. Via sms’jes proberen phishers het ook steeds vaker. Goed om te weten: banken en andere instanties zullen je nooit via een e-mail of sms vragen je wachtwoord aan te passen. En als ze dat toch doen? Dan sturen ze geen link met de mail mee. Doen ze dat wel? Dan is het vrijwel zeker phishing. Klik niet op die link, maar ga in je browser naar de website van bijvoorbeeld je bank.

Phishing gaat verder dan alleen mails en sms’jes. Zo vindt ook op Marktplaats tegenwoordig phishing plaats. Een potentiële koper voor jouw product zegt het alleen te willen kopen als jij eerst 1 cent overmaakt via een mobiele betaling. Onder het mom van: ‘zo weet ik of jij te vertrouwen bent’.

Wat de potentiële koper daadwerkelijk doet? Je een linkje sturen die leidt naar een kopie van een mobiele betalingspagina. Via deze pagina probeert hij jouw persoonlijke gegevens in handen te krijgen. Ga dus nooit op dit soort verzoeken in. Dan maar niet voor een mooie prijs dat product verkopen!

Veilig internetten? Goed nadenken!

Met dit stappenplan ben je al heel goed op weg om veilig te internetten. Het is niet zo dat je hierdoor 100 procent veilig bent. Wees bij discutabele berichten en oproepen altijd sceptisch. Bij twijfel niet doen. Of het even checken bij iemand die er verstand van heeft of het wel veilig is. Met terughoudendheid kom je al heel ver op het gebied van veilig internetten!

veilig online veilig internetten

Gerelateerd nieuws