Tips & tricks

Thuiswerken? zorg voor de perfecte werkplek

De meeste werkgevers vinden het tegenwoordig prima dat medewerkers met regelmaat thuiswerken. Onder de noemer ‘het nieuwe werken’ bent u misschien wel uitgerust met een telefoon en laptop van de zaak, waardoor u overal kunt werken wanneer u maar wilt. Dit lijkt een ideale situatie, maar het wordt al snel minder aantrekkelijk als u thuis geen fijne plek heeft om te werken. Wat maakt een werkplek thuis nu eigenlijk aangenaam?

1. Zorg voor voldoende daglicht

Hoewel de meeste mensen zich hier niet direct bewust van zijn, voelen we ons over het algemeen beter bij voldoende daglicht. Daglicht stimuleert een aantal belangrijke Thuisprocessen in ons lichaam, zoals de aanmaak van vitamines en bepaalde hormonen. Dit wordt ook onderschreven door het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid. De aanwezigheid van daglicht is nog niet wettelijk verplicht, maar het ministerie adviseert werkgevers wel om medewerkers zoveel mogelijk bloot te stellen aan daglicht.

Thuis heeft uw baas (laat staan het ministerie) geen invloed op dit soort zaken. Zorg daarom goed voor uzelf en zoek een plek met voldoende daglicht. Kies dus liever niet voor de zolderkamer met een klein dakraam of een donker souterrain met hoge ramen.

2. Investeer in een werkplek op maat

De arbodienst hanteert doorgaans strenge regels als het gaat om de werkplek. Een beeldscherm moet bijvoorbeeld precies op de juiste hoogte staan (de bovenrand op ooghoogte) en uw bureaustoel en bureau moeten op elkaar worden afgestemd. Dit soort aspecten worden al snel vergeten bij een thuiswerkplek. Het is verleidelijk om uw laptop open te klappen aan de eettafel. De houding die u dan aanneemt, vooral als uw laptop kleiner dan 15 inch is, is schadelijk voor uw nek en schouders. Vaak zit u in deze houding veel te ver voorovergebogen en heeft u dit zelf niet in de gaten. Als u langere tijd in deze houding blijft werken, wordt de spanning in uw nek en schouders te hoog en kunt u last krijgen van hoofdpijn.

Het is daarom verstandig om te investeren in een los beeldscherm waarop u uw laptop aansluit. Daarnaast is het aan te raden om een bureaustoel aan te schaffen, omdat u deze kunt afstellen op uw bureau of tafel. Hierbij is het belangrijk dat de leuningen van uw bureaustoel op dezelfde hoogte staan als het tafel- of bureaublad. Komen uw voeten hierdoor niet meer op de grond? Gebruik dan een voetenbankje. Op deze manier zorgt u ervoor dat de bloedtoevoer naar uw benen goed blijft verlopen en voorkomt u slapende benen.

3. Controleer of uw internetabonnement nog bij u past

Op uw werk gebruikt u het internet waarschijnlijk een stuk intensiever dan thuis; u moet grotere bestanden downloaden en verzenden, terwijl u bijvoorbeeld thuis vooral op internet aan het surfen bent. Als u uw internetverbinding opeens een stuk intensiever gaat gebruiken door thuis te werken, is de kans groot dat uw internetverbinding uw werkzaamheden niet voldoende ondersteunt. Het plezier van thuiswerken wordt een stuk minder als u steeds wordt afgeremd door een haperende verbinding.

Let bij de keuze van uw werkplek dus ook het bereik van uw verbinding. De meeste mensen hebben hun router in de meterkast staan; hoe verder u hier vandaan zit, hoe slechter uw verbinding. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het bereik van uw verbinding te verbeteren. In deze blog leest u hoe u zelf sneller internet kunt realiseren. Maar een internetabonnement blijft de basis. Als u vaak thuiswerkt is het verstandiger om een abonnement af te sluiten met hogere snelheden, omdat u met thuiswerken tenslotte meer vraagt van uw internetverbinding.

Met deze drie tips maakt u een goede start voor een comfortabele thuiswerkplek waar u net zo productief kunt zijn als op kantoor. Mits u zich niet laat afleiden door bijvoorbeeld volle wasmanden en de vuile vaat. Dat is voor veel thuiswerkers maar al te herkenbaar.

thuiswerken