Tips & tricks

Veilig en legaal streamen? Zo pak je het aan!

De laatste aflevering van De Luizenmoeder terugkijken? Dat doe je door ‘m te streamen. In dit blog bespreken we alle ins en outs hiervan. Wanneer is het bijvoorbeeld legaal of illegaal? En wat heb je nodig om goed te streamen? Na het lezen ben jij thuis de stream-expert!

Wat is streamen?

Streamen is het direct afspelen van een video- of audiobestand via internet. Het af te spelen bestand wordt tijdens het afspelen gedownload. Je hoeft dus niet te wachten tot het volledige bestand eerst op je apparaat staat om het afspelen te beginnen.

Handig, want op die manier kun je thuis op de bank snel die gemiste aflevering van De Luizenmoeder terugkijken via on-demand! Je kunt verschillende type bestanden streamen, zoals muziek via Spotify en video’s via Netflix, YouTube of NPO Start.

Hoe werkt streamen?

Streamen kan op allerlei manieren via verschillende soorten apparaten, zoals:- Via een app op je smartphone of tablet- Via de browser op je computer of laptop- Via een Smart TV die is verbonden met internet- Via een Chromecast op je tv, met je smartphone als afstandsbedieningKeuze genoeg, toch? Voor welke manier je ook gaat, één ding is onmisbaar: stabiel en snel internet. Streamen kan niet zonder internet. Voor thuis is glasvezel of VDSL het best geschikt. Dit internet is namelijk extra betrouwbaar en snel. Voor mobiel internet is 4G nu de beste keuze, al hebben de meeste mobiele abonnementen inmiddels standaard dit type internet. Binnen een paar jaar zal 5G de beste keuze zijn.

Is streamen legaal of illegaal?

Er zijn steeds meer streamingsites en diensten waarmee je kunt kijken naar je favoriete series en luisteren naar je lievelingsmuziek. Voordat je een site of dienst gebruikt, is het wél een goed idee om te checken of deze legaal is. Online zijn er namelijk veel, vaak gratis streamingdiensten die geen auteursrechtenvergoeding betalen voor de content. Dit is illegaal.

Maar ja, hoe herken je zo’n illegale streamingsite? Vaak barsten ze van de advertenties, zijn ze gratis en hebben ze een groot aanbod van de beste films en series. Voor de zekerheid kun je altijd even op Google zoeken of zo’n site dan wel of niet illegaal is.

Legale streamingdiensten zijn vaak alleen volledig te gebruiken met een betaald abonnement. Hiermee betaalt zo’n dienst de auteursrechtenvergoeding van het aanbod. Sommige legale streamingdiensten hebben wél advertenties, maar die zullen tijdens het afspelen nooit plotseling in beeld opduiken. Legale streamingdiensten tonen advertenties in principe alleen vooraf of tussen nummers en afleveringen in. Dit zullen ook nooit louche advertenties zijn.

streamen legaal

Veilig en legaal streamen in 2019

Tegenwoordig kun je via heel wat diensten en sites legaal streamen. Hieronder vind je een greep uit het grote stream-aanbod!

Netflix

Het is de moeder alle streamingdiensten en inmiddels is deze dienst wereldwijd goed voor 15 procent van al het internetverkeer. We hebben het natuurlijk over Netflix, waarop in Nederland inmiddels meer mensen wél dan niet een abonnement hebben. Netflix heeft een groot aanbod van zelfgemaakte, hoog aangeschreven series. Ook zitten er veel andere goede films en series in het aanbod. En het mooie is: de eerste maand is Netflix gratis. Daarna is het beschikbaar vanaf 7,99 euro per maand en is het maandelijks opzegbaar.

Spotify

Wat Netflix is voor video, is Spotify voor muziek. Het aanbod van deze van oorsprong Zweedse muziekdienst lijkt oneindig: van elke noemenswaardige artiest vind je er nagenoeg het complete aanbod. Spotify heeft een gratis versie, maar die is wel beperkt. Zo luister je maximaal 10 uur muziek per jaar, zijn er tussendoor advertenties en kun je alleen in ‘shuffle’ luisteren. Je hoort dan nummers die Spotify associeert met het nummer dat je zocht. Spotify Premium is de eerste maand gratis en kost daarna 9,99 euro per maand.Gebruiken meer mensen op jouw adres Spotify? Tip: ga voor Spotify Premium for Family! Dit kost 14,99 euro per maand en hiermee deel je een Spotify-abonnement met maximaal vijf anderen die op jouw adres wonen. Kosten delen en extra betaalbaar streamen! Alternatieven voor Spotify zijn bijvoorbeeld Apple Music en Deezer.

NPO Start

NPO Start is de streamingdienst van de publieke omroep. Het is gratis en heeft zijn eigen app. Hiermee kijk je tot zeven dagen na uitzending programma’s terug. De premium variant heet NPO Start Plus en kost 2,95 euro per maand. Hiermee kijk je naar extra films en series en kun je veel programma’s zo lang je wil terugkijken.

Videoland

Videoland is de streamingdienst van de RTL-zenders. Goede Tijden, Slechte Tijden vooruitkijken? Dat kan! Net als Temptation Island of series. Je kunt er alle RTL-programma’s die op tv zijn mee kijken, maar ook andere films of series. Videoland is de eerste twee weken gratis en kost daarna 8,99 euro per maand.

Kijk

SBS6, SBS9, Veronica en Net5 hebben met Kijk een eigen streamdienst. Hiermee kijk je veel series of films gratis terug. Zo kun je dus makkelijk gratis streamen zonder je te registreren. Als je je wel registreert, kun je extra programma’s en uitzendingen gratis streamen. Ook via de app.

Kun je gratis streamen?

Je kunt legaal en gratis films streamen en muziek luisteren. Bijvoorbeeld met Kijk of door video’s te kijken op YouTube. Gratis streamen kan bijvoorbeeld wel zijn beperkingen hebben, zoals extra advertenties tussen het afspelen door of dat je met Spotify alleen in shufflemodus nummers kunt luisteren. Klik je op een nummer, dan krijg je niet dat liedje te horen maar iets soortgelijks.

Wat heb ik nodig om goed te streamen?

Streamen neemt steeds meer de plaats in van ‘gewoon’ tv-kijken of muziekluisteren. Het gemak van on-demand kijken of luisteren, dat staat Nederlanders wel aan! Maar dan wél als de kwaliteit goed is en het afspelen niet hapert. Daarom heb je een stabiele internetverbinding nodig, zoals glasvezel of VDSL van KPN NetwerkNL. Dit is essentieel om thuis veilig en zonder te haperen te streamen.

Doe daarom de postcodecheck van KPN NetwerkNL om te kijken wat er op je adres mogelijk is. Daarnaast is het belangrijk dat je wifi-verbinding in orde is, omdat streamen van je computer of smartphone naar je televisie draadloos via een Chromecast werkt. Met onze tips voor sneller internet zit je goed!

veilig streamen