Tips & tricks

Tips voor een optimaal thuisnetwerk met extra stabiel en snel internet

In een gemiddeld Nederlands huishouden zijn er vijf apparaten verbonden met wifi. En dat worden er steeds meer. Alleen met een optimaal thuisnetwerk hebben alle apparaten bij jou thuis snel en betrouwbaar internet. Met deze tips krijg je het voor elkaar!

Wat is een thuisnetwerk?

Een thuisnetwerk is het internetnetwerk bij je in huis. Met dit netwerk kun je internetten met de apparaten bij je thuis. In een thuisnetwerk vormt de router het hoofdkwartier. Dit apparaat wordt ook wel de wifi-modem genoemd. Hij vormt de verbinding tussen het netwerk in de grond van KPN NetwerkNL en de apparaten bij je thuis. Deze zijn via een internetkabel of wifi verbonden met de router.

Thuisnetwerk verbeteren? Daarom!

Met het verbeteren van je thuisnetwerk kun je rekenen op een paar voordelen. Allereerst zorg je er hiermee voor dat je écht overal in huis bereik hebt. Niet alleen via kabels, maar ook draadloos. Handig, want steeds meer apparaten werken alleen via wifi. Je smartphone bijvoorbeeld, maar ook smart home producten als de Philips Hue-verlichting en de slimme thermostaat.

Deze apparaten hebben een betrouwbaar en snel thuisnetwerk nodig om optimaal te presteren. Zonder stabiele verbinding werken ze namelijk niet altijd even goed. Je kunt wel supersnel glasvezel- of VDSL-internet hebben, maar daar haal je niet alles uit als het thuisnetwerk niet optimaal werkt.

Tips voor een betrouwbaar en supersnel thuisnetwerk

Met een paar verbeteringen haal je alles uit je thuisnetwerk. Deze tips zorgen ervoor dat de verbinding stabieler, betrouwbaarder én sneller worden. Zo heb je niet alleen sneller internet, je kunt ook nog eens extra vertrouwen op je verbinding.

Tip 1: Plaats de router centraal
Waar staat bij jou thuis de router? Grote kans dat ‘ie in de meterkast staat of is weggestopt in een hoekje. Zo’n onopvallende plaats zorgt er alleen voor dat je geen optimale verbinding hebt. Het thuisnetwerk heeft zo niet de ruimte het wifi-signaal goed te verspreiden. Muren en verschillende verdiepingen belemmeren het signaal. Zeker in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Plaats de router daarom zoveel mogelijk in het midden van het huis, zodat in alle kamers eromheen de verbinding optimaal kan worden opgepikt.

Tip 2: Let op stoorzenders
Bij het plaatsen van de router is het naast de plek in huis ook belangrijk dat er geen stoorzenders in de buurt staan. Andere draadloze verbindingen en apparaten in de buurt van de modem kunnen het signaal storen. Denk hierbij aan een draadloze deurbel, apparaten die werken via Bluetooth of de magnetron. Probeer de router hier dus niet te dicht bij in de buurt te zetten.

Tip 3: Check de verbinding
Test de snelheid van je internetverbinding met een speedtest. Je kunt hiervoor het beste je laptop of computer met een kabel aansluiten op de router. Zo meet je de werkelijke internetsnelheid. Een wifi-verbinding levert qua snelheid altijd in ten opzichte van de bekabelde verbinding, vanwege de eventuele stoorzenders en de kwaliteit van de router. Als de verbinding bekabeld snel is en via wifi niet, ga dan na welke factoren een negatieve invloed kunnen hebben.

Gebruiken veel apparaten tegelijkertijd dezelfde (wifi-)verbinding? Dan kan de snelheid lager zijn dan anders. Meer bandbreedte kan dit probleem oplossen. Een internetverbinding met meer megabit. Met de postcodecheck van KPN NetwerkNL achterhaal je welke pakketten er op jouw adres leverbaar zijn.

thuisnetwerk

Tip 4: Kies het juiste kanaal
Bij het aanleggen van het wifi-netwerk staat de router vaak afgestemd op een standaard kanaal, zoals 1 of 6. Wanneer jij en je buurtgenoten op hetzelfde kanaal zitten, kan dit ten koste gaan van de snelheid van je verbinding. Dit kun je vergelijken met auto’s die dezelfde weg gebruiken. Hoe meer auto’s, hoe drukker het is en hoe langzamer ze rijden.

Met een draadloos wifi-signaal werkt dit ook zo. Daar kun je wat aan doen, want je kunt ook andere kanalen gebruiken. Met de app Wifi Analyzer zie je welk draadloze kanaal jouw thuisnetwerk gebruikt en hoe druk het op andere kanalen is. Kies een kanaal dat minder druk is en je wifi-signaal zal verbeteren. Voor het wijzigen van het kanaal kun je het beste de handleiding van je router raadplegen.

Tip 5: Plaats een extra router of wifi-repeater
Werkt je thuisnetwerk ook na bovenstaande tips niet overal in huis optimaal? Je kunt altijd een extra router of access point toe voegen. Zo hebben ook apparaten in slecht bereikbare kamers een goede verbinding. Een andere mogelijkheid is een wifi-repeater. Dit apparaat pikt het draadloze signaal van de standaard router op en zendt ‘m vervolgens door. Hiermee vergroot je dus het bereik van je thuisnetwerk.

Glasvezel en VDSL: ideaal voor optimaal thuisnetwerk

Betrouwbaar en snel internet bij je thuis realiseer je niet alleen met een geoptimaliseerd thuisnetwerk. Ook de bron, het netwerk waarover je abonnement wordt geleverd, is heel belangrijk. Met glasvezel en VDSL van KPN NetwerkNL haal je het meest betrouwbare internet in huis. Een verbinding die met je meegroeit. Zodat ook je toekomstige apparaten een stabiele verbinding hebben. Combineer dat met een geoptimaliseerd thuisnetwerk en je hebt een betrouwbare verbinding die ook nog eens supersnel is.

thuisnetwerk