Tips & tricks

Smart wonen met domotica in huis

‘OK Google, ik ben wakker: wat staat er allemaal in mijn agenda?’ Praten tegen je huis klinkt misschien als iets uit een sciencefictionfilm, maar voor steeds meer mensen is het steeds vanzelfsprekender. Dankzij slimme assistenten als de Google Home, Alexa Echo en Apple HomePod hebben ‘we’ namelijk steeds meer domotica in huis, ook wel smart home-producten genoemd. Wat hebben deze je te bieden? Dit zijn de belangrijkste ins en outs!

Wat is een slimme assistent?

Een slimme assistent is domotica voor in huis waaraan je vragen kunt stellen. Dit kan omdat zo’n assistent een ingebouwde microfoon heeft. En die vraag, die kan een assistent meteen voor je beantwoorden omdat hij ingebouwde speakers heeft. Het antwoord vindt de assistent via internet. Zo weet je snel wat het weer wordt en kan de assistent op verzoek ook je favoriete nummer opzetten.

Leuk dus, zo’n slim antwoordapparaat dat altijd voor je in de startblokken staat. Slimme assistenten als de Google Home en Alexa Echo kunnen echter meer dan dat. Zo zijn dit soort apparaten ook de verbinding tussen jou en andere domotica in huis. Domotica is de verzamelnaam voor slimme apparaten in huis die je via stemopdrachten of wifi bedient. Een slimme assistent dient als centraal aanspreekpunt waarmee je ook opdrachten geeft aan andere slimme apparaten. Hierdoor is een assistent een handige manier om je huis te automatiseren. Dat scheelt weer switchen tussen de ene smart home-app en de andere.

Smart wonen met een slimme assistent, wat is er nu al mogelijk?

Slimme assistenten worden steeds veelzijdiger, want je kunt er steeds meer smart home-producten aan koppelen. Hierdoor is er via een slimme assistent in huis al heel veel mogelijk.

Slimme hulp in de huishouding
Op commando een wasmachine aan het werk zetten? Of je koelkast vragen een ‘shelfie’ te sturen naar je smartphone? Heel handig, zo’n foto van de inhoud van je koelkast. Zo weet je of er nog genoeg eieren in huis zijn, terwijl je ze in de supermarkt ziet staan.

Er is dus genoeg domotica in huis die je werk uit handen neemt. Ook in de keuken kun je via een slimme assistent rekenen op wat extra handjes. De slimme oven van Whirlpool is bijvoorbeeld te koppelen aan de Google Home. Vervolgens kun je ‘m via deze slimme assistent de opdracht geven om alvast voor te verwarmen op een bepaalde temperatuur. Handig voor pizza-avond!

Smart home-producten voor vermaak
Handig, al die extra handjes in de huishouding en keuken, maar óók voor je dagelijkse portie vermaak zit je goed bij een slimme assistent. Misschien ben je al bekend met de draadloze speakers van Sonos. Via de app kun je makkelijk een nummer opzetten en nu is het ook mogelijk om Sonos-speakers te koppelen aan een slimme assistent. “Hey Siri, kun je The War On Drugs voor me opzetten?” Genieten maar!

Ook de Chromecast biedt deze mogelijkheid. Dit is een dongel die je koppelt aan je televisie of geluidsinstallatie. Op die manier kun je via een slimme assistent ook je favoriete serie aanzetten. “OK Google: ik wil The Sinner verder kijken via Netflix op mijn tv”, en de show kan beginnen. Makkelijker wordt het niet, toch?

Domotica in huis voor zuiniger en veiliger wonen
Domotica speelt in huis vaak ook een belangrijke rol op het gebied van bezuinigen én om bij te dragen aan een duurzame samenleving. Neem bijvoorbeeld de slimme thermostaat van Nest. Dit apparaatje weet dankzij machine learning na verloop van tijd wanneer de kachel wel en niet aan moet en daardoor stook je geen graad te veel. Je kunt domotica ook via een app op afstand besturen. Komen jullie thuis van vakantie, dan kun je in de taxi vanaf Schiphol alvast het huis laten opwarmen. Is het toch koud in huis? “Hey Siri, kun je de kachel op 20 graden zetten?”, en de rest wordt geregeld.

Andere domotica in huis zijn de slimme Philips Hue-verlichting en de Netgear Arlo-camera. Iets dat je ook steeds vaker ziet zijn slimme stopcontacten. Deze tussenstukjes plaats je tussen het stopcontact en het te gebruiken apparaat en zorgen ervoor dat de stroom ook écht wordt uitgezet als dit nodig is. Daardoor gebruiken de apparaten niet onnodig stroom.

De toekomst van domotica in huis

Op het gebied van smart wonen is er al heel wat mogelijk. Zeker als je ze koppelt aan een slimme assistent zodat je ze makkelijk aanstuurt. Leuk om te weten: in de toekomst komen er alleen maar betere mogelijkheden voor het smart maken van je huis. Vandaag de dag is domotica in huis vooral nog reactief: op verzoek doen ze al de knapste dingen, maar echt proactief zijn ze nog niet altijd.

Dat is daarom ook precies waar fabrikanten nu mee bezig zijn. Ze storten zich in de wereld van machine learning en kunstmatige intelligentie, waarbij apparaten je gedrag analyseren en daar hun instellingen of handelingen op aanpassen. Zodat ze op die manier erachter komen dat je tijdens het koken altijd de radio aan wil hebben. Of dat je ’s ochtends na het wakker worden wil weten wat voor weer het wordt en welke afspraken je die dag hebt. Een slimme assistent leest dit dan automatisch voor je voor.

Wat is het beste internet voor domotica in huis?

Al die slimme online apparaten die 24/7 voor je klaarstaan: daar hoort een bijbehorende moderne internetverbinding bij. Daarom werkt KPN NetwerkNL aan het netwerk van vandaag én de toekomst. Wij investeren in ons VDSL-netwerk en sluiten steeds meer steden, dropen, wijken en straten aan op glasvezel. Zodat jij internet hebt dat met je meegroeit naar morgen én naar de toekomst. Doe de postcodecheck om te kijken welk netwerk er op je adres beschikbaar is. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan weet je het als eerste als we in jouw wijk aan het werk gaan.