Tips & tricks

Slim huis? Met deze tips maak je zelf je woning ‘smart’

’s Avonds vanaf de bank een romantische playlist opstarten via je stereo-installatie? En de lichten uitzetten om daar bij kaarslicht van te genieten? Laat dat maar aan een slim huis over. Goed nieuws: met een paar kleine, goedkope aanpassingen kan ook jij je huis smart maken. Mouwen opgestroopt? Tijd om te doe-het-zelven!

Een slim huis, wat is dat eigenlijk?

Een slim huis is voorzien van slimme apparaten die met het internet verbonden zijn, waardoor je ze makkelijk draadloos bedient. Bijvoorbeeld via een app op je smartphone of tablet. Of je nou thuis op de bank, onderweg in de trein of aan je bureau op werk zit. Deze apparaten denken met je mee, zijn makkelijk én op afstand bedienbaar.

De absolute must have voor een slim huis

Zonder slimme apparaten geen slim huis. Toch is er iets anders nóg belangrijker om je huis slim te maken: supersnel internet dat óók nog eens betrouwbaar is. Een stabiele verbinding met een betrouwbaar netwerk is de eerste levensbehoefte van slimme apparaten.

De snelheid van de verbinding en het netwerk is net zo belangrijk. Huizen krijgen steeds meer apparaten die met internet zijn verbonden. Tel zelf maar eens. Grote kans dat iedereen in jouw huishouden een smartphone heeft en dat ook de tv, tablet, laptop en Chromecast of Apple TV met internet zijn verbonden. In een gezin met drie kinderen zijn dat al snel negen online apparaten. En dat aantal wordt alleen maar meer.

Wat deze apparaten naast een betrouwbaar en snel netwerk nodig hebben? Voldoende bandbreedte. Oftewel: genoeg internetsnelheid voor elk apparaat, zodat ze allemaal zonder te haperen werken. Met glasvezel of VDSL van KPN NetwerkNL haal je voldoende bandbreedte in huis, want deze verbindingen groeien met je mee.

Ga jij je huis slim maken? Doe de postcodecheck om te zien welk internet op jouw adres beschikbaar is.

‘Domme’ apparaten in je huis slim maken

Het is een misverstand dat het maken van een smart home duur is. Hieronder bewijzen we dat je met een paar betaalbare aanpassingen al een slim huis creëert.

slim_huis

Speakers smart maken met Chromecast Audio
Staat er thuis een stereo-installatie? Mooi! Die is gemakkelijk ‘smart’ te maken met een Chromecast Audio. Dit apparaatje werkt precies hetzelfde als de Chromecast voor tv. Je verbindt ‘m via wifi met internet en daarna kun je via een app draadloos muziek afspelen op de stereo-installatie. Bye, bye opstaan om een nummer op te zetten of om te wisselen tussen radiozenders!

Verlichting bedienen met Smart Plugs
Nóg een manier om je huis slim te maken? Hebben we voor je. Misschien niet zo bekend als de Chromecast, maar wel net zo makkelijk. Maak kennis met smart plugs, oftewel: slimme stopcontacten!

Smart Plugs steek je in het stopcontact en verbind je met wifi. Daarna plaats je de stekker erin van het (nu nog) ‘domme’ apparaat dat je slim wilt maken. Via een app kun je vervolgens bepalen wat je ermee wilt doen. Bijvoorbeeld in het geval van verlichting: via een app de lampen aan- of uitzetten of een timer instellen wanneer de verlichting aan moet.

Slim de planten water geven
Heb je dorstige planten? Of vergeet je ze (te) vaak water te geven? In een smart home is ruimte voor slimme systemen die je eraan herinneren. Voor een paar tientjes heb je al sensoren die je naast de plant in de aarde plaatst. Deze stuurt je via wifi een melding als de grond te droog is. Dan weet je dus wat je te doen staat! Zie je reminders vaak over het hoofd? Er zijn zelfs systemen die je planten automatisch water geven. Ideaal als je op vakantie bent.

Nooit meer een deur of raam open met slimme sensoren
Ja, met dure apparaten als slimme koelkasten en robotstofzuigers is je huis al snel superslim. Alleen betaal je dan wél de hoofdprijs. Een slim huis ontstaat juist door ‘domme’ onderdelen slim te maken. Zoals iets simpels als ramen en deuren.

Met slimme sensoren kun je zelfs deze onderdelen van je huis slim maken. Zo zie je via een app of een raam of deur nog open staat. Die kun je dan snel dicht doen om extra stookkosten te voorkomen. En heb je al wél een slimme thermostaat? Dan kan de slimme sensor het doorgeven dat er een raam open staat. De slimme thermostaat zet vervolgens de kachel uit om onnodige stookkosten te voorkomen. Goed voor het milieu én je portemonnee!

Extra mogelijkheid: bij het open doen van de deur je slimme verlichting automatisch aan laten gaan! Over lekker thuiskomen gesproken.

Volgende stap in je huis slim maken

Word je wel blij van zo’n hoogbegaafd huis? Goed nieuws: er is nog veel meer mogelijk in de wereld van smart homes. Met andere domotica in huis wordt je huis nog slimmer. Denk aan een slimme assistent als centraal aanspreekpunt, slimme verlichting die je ook kunt dimmen en extra hulp in de huishouding met bijvoorbeeld een slimme wasmachine. Maar ja… dat kost ook meteen meer geld. Een mooie volgende stap als je ‘domme’ apparaten al smart gemaakt zijn!

slim_huis