Tips & tricks

Ouderlijk toezicht instellen: zo is jouw kind veilig online!

Met VDSL en glasvezel van KPN NetwerkNL is alles en iedereen in huis online. Ook je kinderen, maar hoe laat je hen het internet op een veilige manier ontdekken? Met een paar subtiele instellingen op de telefoon, tablet of computer houd je (zonder te storen) ouderlijk toezicht.

De online generatie

Wat zei Bob Dylan ook alweer? “The Times They Are a-Changin.”  Tijden veranderen, dat is onvermijdelijk. Kinderen spelen niet meer op straat ‘oorlogje’, maar nemen het tegen elkaar op in Fortnite. En in plaats van knikkeren wordt er op los ‘ge-Minecraft’. Voetballen? De weg naar FIFA is net zo gemakkelijk gevonden als naar het veldje om de hoek. Kinderen uit deze online generatie weten niet beter dan dat er internet is. Ze groeien er mee op en zijn er al snel wegwijs in. Meestal weten ze ook goed waar ze wel en beter niét op kunnen klikken.

Al kan een béétje ouderlijk toezicht geen kwaad. Zo weet je zeker dat jouw kind veilig online is. Ze groeien snel op en hebben met glasvezel of VDSL internet dat met ze meegroeit. Aan jou de taak om op subtiele wijze maatregelen te treffen die je kind niet in de weg zitten.

Ouderlijk toezicht: zo geef je online grenzen aan

Het internet is een grote speeltuin waar al het speelgoed binnen klikbereik is. Van een leuk onschuldig gratis spel tot betaalde apps en in-app aankopen. En van een leuke serie tot meer ontrustend videomateriaal. Soms is het online lijntje tussen ‘leuk’ en ‘minder leuk’ erg dun. Hoe help je jouw kind(eren) niet te zwichten voor bepaalde verleidingen? Met instellingen en apps voor ouderlijk toezicht.

Google Family Link: ouderlijk toezicht voor Android
Google Family Link is een app waarmee je subtiel ouderlijk toezicht houdt, zodat jouw kind veilig online is. Je kunt meerdere grenzen aangeven. Bijvoorbeeld hoeveel uur per dag je kind bepaalde apps mag gebruiken. Of wanneer het bedtijd is, waarop de telefoon automatisch wordt vergrendeld. Je kunt ook in-app aankopen inzien en bepaalde apps verbergen.

Het instellen van Google Family Link gaat makkelijk. Op jouw eigen Android-toestel download je de Family Link voor ouders-app, op dat van je kind de Family Link voor kinderen en tieners-app. Daarna kun je online grenzen aangeven.

Voorkomen dat je kind zomaar apps koopt of in-app aankopen doet? Daarvoor moet je in de Play Store-app op het toestel van je kind zijn.

- Druk in de Play Store-app linksboven op de drie streepjes.
- Je ziet dan een nieuw menu verschijnen. Druk daarbij op ‘Instellingen’.
- Klik ‘Ouderlijk toezicht’ aan.
- Je kunt nu ouderlijk toezicht inschakelen en een pincode bepalen.
- Ook kun je nu aangeven uit welke leeftijdscategorie je kind games mag spelen.
- In het ‘Ouderlijk toezicht’-menu kun je ook de functie ‘Verificatie vereisen voor alle aankopen’ inschakelen. Zo kan je kind niet zonder jouw medeweten apps kopen of in-app aankopen doen.

ouderlijk toezicht

Ouderlijk toezicht op de iPhone en iPad instellen
Heeft je kind een iPhone of iPad? Ook dan kun je ouderlijk toezicht houden. Je kunt instellen dat zoon- of dochterlief bepaalde apps niet of beperkt mag gebruiken. En bijvoorbeeld geen online aankopen mag doen. Het bekijken van expliciet beeldmateriaal kun je ook verbieden.

Het instellen van ouderlijk toezicht op een iOS-apparaat werkt als volgt:

- Open de ‘Instellingen’-app op het apparaat van je kind.
- Druk op ‘Schermtijd’.
- Kies ‘Dit is het apparaat van mijn kind’.
- Stel een pincode in en deel deze niet met je kind.
- Druk op ‘Materiaal en privacy’.
- Voer de pincode in.
- Schuif de slider naast ‘Beperkingen’ naar rechts.

Je kunt nu beperkingen instellen, zoals het verbieden van apps kopen of het doen van in-app aankopen. Bij ‘Beperkingen voor materiaal’ kun je onder ‘Webmateriaal’ aangeven dat je kind geen expliciete beelden mag zien.

Ouderlijk toezicht op de computer
Ook op computers kun je ook ouderlijk toezicht instellen. Met Windows 10 gaat dit heel makkelijk. Hiermee kun je iedereen een eigen profiel geven. Je zoon of dochter kun je direct een kindprofiel geven. Vervolgens kun je zelf via je eigen profiel in het instellingenmenu de gezinsinstellingen beheren. Zo kun je aangeven welke sites je kind mag bezoeken en welk type content hij of zij geen toegang tot krijgt.

Pronkt er bij jullie thuis een mooie iMac of andere Apple-computer in de huiskamer? Ook dan kun je ouderlijk toezicht instellen. Bij ‘Systeemvoorkeuren’ kun je via ‘Ouderlijk toezicht’ het account van je kind beperkingen geven. Deze zijn vergelijkbaar met de beperkingen op Windows, iOS en Android.

Jouw kind veilig en met plezier online

Met het instellen van ouderlijk toezicht ben je al heel goed op weg om je kind weg te houden bij de grenzen van het internet. Met een paar apps kun je jouw zoon of dochter op gecontroleerde wijze de leuke kanten van het internet laten ontdekken. Bijvoorbeeld met de YouTube Kids-app: een speciale YouTube voor kinderen, met de leukste video’s, series en vlogs. Het is dus geen YouTube met beperkte modus, maar een speciale YouTube alleen voor kinderen! Deze app is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Binnenkort komt Facebook met een speciale Facebook Messenger Kids-app. Daarvoor heeft je kind geen Facebook-account nodig, maar kan hij of zij via jouw account met zijn eigen kinderprofiel chatten met anderen. Jij houdt daarbij toezicht op met wie je kind praat. Zo kan je kind ongestoord en veilig chatten met vrienden, maar kun je ingrijpen als dat nodig is. Online ouderlijk toezicht, maar dan wél subtiel. Goed bezig!

ouderlijk_toezicht

Gerelateerd nieuws