Tips & tricks

Ga je verhuizen? Zo leer je je nieuwe buren snel kennen!

Verhuizen is een spannende gebeurtenis waarbij genoeg valt te ontdekken de eerste weken. Waar is de dichtstbijzijnde supermarkt? En wanneer wordt het oud papier opgehaald? Om de buurt snel eigen te maken, helpt het als je goed contact opbouwt met andere buurtbewoners. Hoe pak je dit aan? We vroegen het ervaringsdeskundigen uit de Guldenstraat, een wijk in het centrum van Eindhoven.

1. Stel jezelf voor aan de buren

Bewoner Bart (35): “Toen wij hier net kwamen wonen, hebben we (mijn vriendin en ik) bij alle naastgelegen huizen aangebeld om ons even voor te stellen. Dat was niet heel uitgebreid, meer zoiets als: ‘Hoi, wij zijn de nieuwe bewoners van nummer 36’.” Bewoonster Sanne (33) van een paar huizen verderop, overwoog om een buurtborrel te organiseren toen ze hier kwam wonen, maar daar is het uiteindelijk niet meer van gekomen: “Het loopt ook wel een beetje vanzelf, maar ik denk wel dat het belangrijk is om als eerste het initiatief te nemen als nieuwe bewoner. Als je geen enkel initiatief neemt, kunnen anderen denken dat je geen behoefte hebt aan contact.”

2. Vraag je buren om hulp

Mark (41) heeft een hele praktische tip om de buurt te leren kennen: “Vraag om hulp! Je kunt het beste contacten leggen door je buren te betrekken. Ze herkennen waarschijnlijk de vragen waar je tegenaan loopt bij het verhuizen, zoals: Wat voor internetverbinding ligt er in de straat? Wij hebben het geluk gehad dat we dit huis kochten aan het begin, toen de hele straat nog gebouwd moest worden. Doordat we met de andere toekomstige bewoners veel gezamenlijke keuzes moesten maken, zoals het uitkiezen van de schuttingen, leerden we elkaar snel kennen. Ik denk dat het regelen van praktische zaken ervoor zorgt dat je elkaar op een luchtige manier leert kennen. Als je een gesprek gaat voeren puur om een gesprek te voeren, dan wordt het vaak wat geforceerd, vind ik.” Bart (35) vult aan: “Wij hebben in het begin weleens bij de buren gevraagd of we even mochten kijken hoe zij het huis hebben ingericht, voor wat inspiratie. En we hebben onze buren heel snel onze huissleutel gegeven, aangezien we die zelf vaak vergeten. Daarna werden we uitgenodigd om op kraamvisite te komen van hun tweede kindje. Zo gaat het allemaal een beetje vanzelf eigenlijk, maar je moet jezelf wel laten zien in de buurt.”

3. Sluit je aan bij bestaande buurtinitiatieven

Bewoner Tim (28) is van mening dat het vooral draait om het actief meedoen in een straat of wijk: ‘’De Guldenstraat is onderdeel van de wijk ‘De Irisbuurt’, we hebben zelfs een eigen wijkcentrum: De Blokhut. Hier wordt van alles georganiseerd, zo staat er iedere donderdag een wagen met verse pizza’s. Wanneer je jezelf betrekt bij dit soort activiteiten leer je de buurt erg snel kennen. Nu hebben we in onze wijk we de luxe van een wijkkrant die iedere drie maanden wordt verspreid, hierin worden dit soort initiatieven aangekondigd.” De vriendin van Tim, Mieke (31), vult aan: "We hebben daarnaast ook een aparte Whatsapp-groep met alle bewoners van de straat. Dit begon ook als een initiatief van iemand uit de straat. Inmiddels komt er in deze appgroep van alles voorbij, van een zandbak die gratis af te halen is tot de vraag of iemand nog een stuk aardbeientaart wil dat over is. Dat voelt heel gemoedelijk.

4. Organiseer een buurtbarbecue

Maar de gouden tip van de bewoners van de Guldenstraat is vooralsnog: organiseer een buurtbarbecue. Sanne: “Nadat alle huizen in onze straat waren opgeleverd, hebben we met alle bewoners een barbecue georganiseerd, gewoon op straat. Dit was zo’n succes dat we het nu voor het vierde jaar op rij organiseren. Het gaat heel informeel; iedereen brengt eten en drinken mee en stalt het uit op grote tafels. Daarna haalt iedereen wat stoelen uit de tuin, de buurman van nummer 32 regelt een goede box met muziek en dan zitten we de hele avond gezellig samen. Meestal gaat dit feestje wel door tot een uurtje of drie, aangezien iedereen er is en we geen last van klagende buren hebben.”

Volgens de bewoners van de Guldenstraat verloopt het contact met de buurt vooral spontaan en ongedwongen. Tim: “Je hoeft niet, zoals vaak met vrienden, weken van tevoren iets te plannen in je agenda, het is wat spontaner. En als je eens iets nodig hebt, zoals een ladder of een boormachine, is het fijn dat je elkaar kunt helpen.” De conclusie lijkt, hoe cliché dan ook: beter een goede buur…

Buurt Barbeque