Tips & tricks

Draadloos internet: verdwijnen straks alle kabels?

Ze trekken stof aan en zitten altijd in de knoop: de kabels van je apparaten thuis. Achter de televisie, onder je bureau… kabels zijn overal. Gelukkig gloort er hoop. Dankzij draadloos internet heb je steeds minder kabels nodig. Is de toekomst draadloos? Hier vind je het antwoord!

Een huis vol kabels

Voor liefhebbers van een strak interieur is het een doorn in het oog: kabels. Aan sommige van deze ‘interieurbrekers’ ontkom je niet, maar je kunt veel doen om kabels uit het zicht te houden. Maar kan je huis ook écht draadloos worden? Ja, dankzij draadloos internet via een krachtig netwerk. En door hier en daar wat slimme aanpassingen te doen. Zodat meer apparaten een draadloze verbinding hebben. Op naar een huis met zo min mogelijk kabels en waarbij de weinige kabels mooi zijn weggewerkt. Hoe? Zo!

Onzichtbare kabels: loze leidingen aanleggen én benutten

Aan het leggen van sommige kabels ontkom je gewoon niet. Daarom begint een draadloos huis bij het slim wegwerken van kabels. Bijvoorbeeld voor de computer die op je thuiskantoor op zolder staat. Zodat hij altijd een optimale verbinding met het krachtige internet bij jouw thuis hebt.

Hoe pak je dat aan zonder dat er een lelijke kabel van de modem beneden naar de computer op zolder loopt? Door loze leidingen te benutten of door leidingen aan te leggen om de kabel in te verbergen. Als je in een nieuwbouwhuis gaat wonen, kun je de aannemer vragen deze voor je aan te leggen.

Zelf doen kan natuurlijk ook, als je handig bent. Op die manier lopen er door je hele huis kabels zonder dat je ze ziet. Ook handig: je kunt dan meteen UTP-uitgangen maken in alle kamers. Dit zijn internetaansluitingen voor bekabeld internet. Op die manier kun je op alle kamers apparaten via een kabel aansluiten op internet zónder dat je die kabels door het hele huis ziet lopen. Zo heb je overal snel en stabiel internet zonder dat je struikelt over de kabels.

Voor het leggen van andere kabels zijn andere oplossingen nodig. Bijvoorbeeld voor de stroomkabels van je tv en interactieve tv-ontvanger. Meestal staan die op een tv-meubel. De kabels kun je aan de achterkant van het meubel monteren. Jouw voordeel? Ze raken zo niet in de knoop en zijn niet te zien.

Andere optie? Draadloos internet via stopcontact
Geen zin om kabels te leggen van de begane grond naar zolder? Met draadloos internet via het stopcontact kan dat. Dit werkt met homeplugs. Dit zijn adapters die je op een stopcontact kunt zetten. Je hebt er twee nodig:

- 1 homeplug plaats je bij de wifi-modem. Je verbindt de homeplug via een ethernetkabel met de wifi-modem.
- 1 homeplug plaats je op de plek waar je internet via stopcontact wil hebben, zoals op zolder. Vanaf deze homeplug sluit je een ethernetkabel aan op bijvoorbeeld je computer.

Minder kabels dankzij draadloos internet

Kabels kun je voor een groot deel slim wegwerken. Zodat je ze niet ziet, ze geen stof aantrekken en niet in de knoop raken. Moet jouw huis zo draadloos mogelijk zijn? Dan kun je alle kabels nalopen. Misschien zijn sommige overbodig omdat er een alternatief voor is, bijvoorbeeld:

- De internetkabel in je smart-tv, want de meeste slimme tv’s hebben een ingebouwde wifi-ontvanger.
- De internetkabel in je gameconsole, want moderne spelletjescomputers hebben ook wifi.
- De internetkabel in je computer, want de meeste hebben een wifi-ontvanger. Heeft de jouwe dat niet? Dan kun je een wifi-ontvanger in de vorm van een usb-stick kopen om alsnog draadloos te internetten. Dit kost vaak maar een paar tientjes.

De toekomst van een draadloos huis dankzij draadloos internet

Een huis zonder kabels dankzij draadloos internet. Is dat straks mogelijk? Het antwoord op deze vraag weten we nog niet, maar één ding is wél zeker: je huis heeft steeds minder kabels nodig. Zo verdwijnt in de toekomst misschien wel de HDMI-kabel. Die gebruik je nu nog om beeld van je computer naar de monitor te versturen. Of van je tv-ontvanger naar je televisie. Straks kan dit misschien wel draadloos.

Dit komt omdat fabrikanten en slimme ontwikkelaars steeds meer nieuwe mogelijkheden van glasvezel ontdekken. Dit is het snelste, krachtigste internet met de meeste bandbreedte. Zo is er dus genoeg capaciteit thuis om draadloos en zonder vertraging beeld te streamen van computer naar beeldscherm. En kun jij weer een paar kabels weggooien. Allemaal dankzij supersnel draadloos internet!

draadloos internet

Gerelateerd nieuws