Tips & tricks

Alles over domotica in de zorg en langer thuis wonen dankzij glasvezel

Nederlanders op leeftijd blijven steeds langer in hun eigen huis wonen. In hun eigen, vertrouwde omgeving: het is ze gegund, toch? Hoe het kan dat mensen steeds langer in hun eigen huis blijven wonen? Onder andere dankzij glasvezel en domotica in de zorg. Dit is hoe het zit!

Wat is domotica?

Domotica is de naam voor slimme apparaten die met internet zijn verbonden en die zijn bedoeld om mensen te helpen of ontlasten. Domotica in de zorg is bedoeld om patiënten en zorgverleners te helpen. Deze apparaten monitoren bijvoorbeeld lichaamswaardes en analyseren dat. Zo kunnen ze bijvoorbeeld sneller aan de bel trekken als er iets verandert. Domotica in de zorg is er om zorg te verbeteren en personeel te ontlasten.

Domotica in de zorg, wat zijn de voordelen?

Er is steeds meer domotica in de zorg. Welke voordelen levert dat verzorgers op? En, net zo belangrijk, wat hebben patiënten daaraan?

Betere monitoring van patiënten
Met domotica kunnen verplegers en dokters de gezondheid van patiënten beter in de gaten houden. Ook op afstand. Het mooie daaraan is dat patiënten eerder naar huis mogen om daar verder te revalideren. In hun eigen, vertrouwde omgeving. Met een snelle, stabiele internetverbinding kunnen dokters ook dan snel zien hoe het met de gezondheid van de patiënt is gesteld.

Zorg op afstand mogelijk
Door vergrijzing blijven mensen steeds langer thuis wonen en dankzij domotica in de zorg kunnen zorgverleners beter toezicht houden op deze groep. Domotica in de zorg maakt namelijk zorg op afstand mogelijk. Veel zorgverleners zijn hier erg blij mee, vanwege een schreeuwend personeelstekort. Dankzij domotica houden ze ook op afstand een vinger aan de pols. Bijvoorbeeld door te videobellen: een makkelijke manier om snel al je patiënten te spreken.

Als patiënt is dit ook fijn. Door te videobellen met je behandelend arts hoef je niet per se naar het ziekenhuis en hoef je ook niet te wachten in een wachtruimte. Je plant een belafspraak in en vervolgens kun je vanuit huis al je vragen stellen aan de deskundige. Makkelijk en snel.

Verbeterde toediening medicijnen
Domotica in de zorg helpt patiënten bij het toedienen van medicijnen en weet wanneer ze medicatie moeten innemen. Voor zorgverleners is er ook een voordeel: domotica kan checken of medicatie ook écht is ingenomen. Bijvoorbeeld dankzij een slimme medicijndispenser. Mocht er iets aan de hand zijn, dan kan hulpverlening sneller schakelen omdat het eerder weet of medicatie wel of niet is ingenomen.

domotica in de zorg

Voorbeelden van domotica in de zorg

Met domotica in de zorg haal je allerlei slimme apparaten in huis. Wat voor domotica voor thuiszorg is er zoal?

Videocommunicatie voor zorg aan huis
Het kwam net al even voorbij: beeldbellen. Eén van de toegankelijkste domotica in de zorg is videocommunicatie voor zorg aan huis. Stel: je hebt een klein kwaaltje waar je het met je huisarts over wil hebben. Via een digitaal spreekuur bespreek je dit dan makkelijk en vertrouwelijk. Bij kwalen die niet ernstig zijn kan de huisarts je gerust stellen en tips geven. Wilt hij het toch even met eigen ogen zien? Dan plan je een afspraak in. Lekker effectief.

Ook voor de thuiszorg van ouderen is videocommunicatie een goed voorbeeld van domotica in de zorg. Vanwege vergrijzing blijven ouderen steeds langer thuis wonen. Niet alleen omdat we met z’n allen steeds ouder worden, maar ook omdat er minder plekken in verzorgingstehuizen zijn. Niet ideaal, maar domotica helpt aan de oplossing hiervoor. Op deze manier kan de thuiszorg, buiten reguliere bezoekjes aan huis om, makkelijk en snel even bijpraten met een thuiswonende.

Monitoring van leefstijl: makkelijker gezonder leven
Domotica in de zorg helpt ook bij de thuisrevalidatie na een operatie én om gezonder te leven. Slimme apparaten kunnen met metingen en analyses checken of je genoeg beweegt, je revalidatie-oefeningen goed uitvoert en of je bijvoorbeeld gezond eet. Met adviezen, opdrachten en rapporten krijg je zo een goed beeld van of je goed revalideert of dat je gezond bezig bent. Domotica in de zorg: niet alleen handig bij revalidatie, maar ook om klachten in de toekomst te voorkomen!

Domotica in de zorg en de noodzaak voor glasvezel

In de zorg doen ‘we’ steeds meer een beroep op slimme apparaten. Deze kunnen steeds meer, maar moeten hiervoor wél een verbinding hebben die met ze meegroeit. Domotica in de zorg mag namelijk geen moment haperen. Zorgverleners moeten ook op afstand meteen kunnen weten wat er speelt bij de klant. Dan mag het internet niet tegensputteren.

Daarom is glasvezel zo belangrijk. Niet alleen om in hoge kwaliteit films te streamen of om lekker snel te internetten. Zoals je kunt lezen, gaat het om meer dan dat. Glasvezel is het meest betrouwbare internet. Check daarom nu of jouw woning al is aangesloten op het glasvezel- of VDSL-netwerk van KPN NetwerkNL. Is het niet voor nu, dan is het misschien voor later. Dankzij glasvezel en domotica in de zorg is langer prettig thuis wonen voor steeds meer mensen haalbaar. Doe daarom nu de postcodecheck.

domotica in de zorg