Point-to-Multipoint-netwerk mét XGS-PON: snellere uitrol, snellere innovatie én sneller internet
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Point-to-Multipoint-netwerk mét XGS-PON: snellere uitrol, snellere innovatie én sneller internet

Hoe kunnen we nog meer huishoudens, nog sneller en duurzamer aansluiten op ons glasvezelnetwerk? Het antwoord op die belangrijke vraag vonden we bij XGS-PON. Een nieuwe technologie waarmee we steeds meer huishoudens op efficiënte wijze toegang geven tot razendsnel internet. Wat is XGS-PON precies en wat zijn de voordelen?

Sinds 2019 is de basis PON

Om de voordelen van XGS-PON uit te kunnen leggen, moeten we beginnen bij de basis van een glasvezelnetwerk. We maken daarbij onderscheid tussen de techniek van de apparatuur op het netwerk en de architectuur van het netwerk. Tot 2019 maakten we vooral gebruik van apparatuur die we in een wijkcentrale plaatsten en waarmee we vanaf dat punt de glasvezel bedienden. Elk huis of kantoorpand was zo direct aan de wijkcentrale verbonden. Dat noemen we een point-to-point-architectuur. In 2019 startten we met PON (Passief Optisch Netwerk). Deze techniek zorgde ervoor dat we met minder apparatuur meer bewoners kunnen verbinden vanaf een meer centrale locatie. Deze inzet ging ook gepaard met een nieuwe architectuur voor het netwerk, een zogenaamde point-to-multipoint architectuur. Deze past namelijk erg goed bij de mogelijkheden die de PON techniek met zich meebrengt.

Grote voordelen

PON over een Point-to-Multipoint-netwerk is de wereldwijde standaard voor glasvezelnetwerken en maakt gebruik van splitters, waardoor delen van het netwerk door verschillende klanten tegelijk gebruikt kunnen worden. Dit maakt de aanleg van glasvezel niet alleen makkelijk en sneller, maar ook nog eens een stuk duurzamer. Er zijn bij de aanleg minder kabels nodig en monteurs hoeven niet meer langs een wijkcentrale om een nieuwe klant aan te sluiten. Ook hebben we veel minder grote glasvezelwijkcentrales nodig, die veel ruimte innemen en veel stroom verbruiken. In plaats daarvan plaatsen we kleinere wijkkasten, zonder actieve apparatuur waardoor een koeling overbodig is. De kasten hebben geen stroom nodig en maken ook nog eens geen geluid. Het netwerk kan op afstand bestuurd worden, waardoor minder monteursbezoek nodig is. Storingen komen sowieso nog nauwelijks voor, omdat er na installatie geen handwerk meer aan te pas komt. Dit alles vermindert het aantal reisbewegingen aanzienlijk, wat bijdraagt aan onze duurzaamheidsdoelstellingen.

Per oktober 2021 hebben we XGS toegevoegd aan PON. Een nieuwe generatie, voor nog sneller internet. Worden met de GPON-technologie al snelheden van 1 Gigabit per seconde (Gbps) aan klanten geleverd, met XGS-PON vergroten we de capaciteit tot zo’n 10 Gbps. Daar hebben we ook meteen de verklaring voor de naam: 10 (X), Gigabit (G), Symmetrisch (S).

Hoe gaat het tot nu toe?

In juli sloten we de eerste woningen met XGS-PON aan op ons netwerk in het Gelderse Scherpenzeel. Programmamanager PON bij KPN Edwin Kapper vertelt: “De afgelopen maanden is er door een multidisciplinair team met deelnemers vanuit diverse KPN-afdelingen, onder leiding van mijn collega Bert Herweijer en in samenwerking met onze leverancier, een nieuwe XGS-PON ONT ontwikkeld. De XGS-PON ONT (Optical Network Terminator) is het kastje dat bij de klant thuis wordt geplaatst en het lichtsignaal omzet naar een elektrisch signaal. Voordat we de eerste huishoudens in Scherpenzeel aansloten, is de XGS-PON ONT uitvoerig in het laboratorium en vervolgens bij testgebruikers thuis getest. Sinds 4 oktober is XGS-PON in heel Nederland leverbaar waar PON in het actieve netwerk beschikbaar is. Nu nog alleen voor huishoudens die een internetverbinding van 1 Gbps afnemen en in het eerste kwartaal van 2022 voor alle nieuwe leveringen over PON.” 

Wat levert het bewoners op?

De inzet van XGS-PON levert blije gezichten op. Met de opstap in snelheid voldoen we aan de vraag naar veel meer bandbreedte en dus sneller en stabieler internet. Waarmee bijvoorbeeld videobellen, in de cloud werken, de smart home bedienen, 8K tv-kijken en ongelimiteerd gamen mogelijk is. En dat allemaal tegelijk. Naast hogere snelheden en minder storingen, kunnen we huishoudens sneller aansluiten en kan er in toekomst ook gemakkelijker een snelheidsaanpassing worden doorgevoerd. Ook signaleren we potentiële storingen vroegtijdig en kunnen we ze op afstand verhelpen, zonder dat klanten daar iets van merken. Daarnaast gaat de doorontwikkeling van PON-technologie razendsnel.

Een blik vooruit

En hoe zien we de toekomst met XGS-PON? We vroegen het aan Dennis Francois, netwerkarchitect bij KPN. “XGS-PON is het netwerk van de toekomst. Wereldwijd zijn we één van de koplopers en veel andere operators hebben inmiddels de keuze gemaakt om ook over te stappen naar XGS-PON. Het netwerk stelt ons in staat om mee te groeien met de klantbehoefte qua snelheid en tegelijkertijd een efficiënt, stabiel en betrouwbaar netwerk te hebben. Verder wordt er ook al druk gewerkt aan de volgende generatie, waarmee snelheden van 25Gbps en hoger binnen handbereik komen.”
 
de werkzaamheden in de straat

Gerelateerde artikelen