Start glasvezelaanleg Etten-Leur
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Start glasvezelaanleg Etten-Leur

De glasvezelaanleg in Etten-Leur is van start gegaan. Afgelopen week zette KPN de eerste schop in de wijk Sanderbanken. Medio februari 2022 zijn de werkzaamheden van fase 1 (gedeelte bebouwde kom ten noorden van de Spoorlijn) naar planning afgerond. Na afronding van ook het gedeelte van de bebouwde kom ten zuiden van de spoorlijn (naar verwachting 3e kwartaal 2022) profiteert iedere inwoner binnen de bebouwde kom van Etten-Leur van snel glasvezelinternet. In totaal realiseert KPN circa 17.300 glasvezelaansluitingen.
In totaal graaft KPN 177 kilometer in Etten-Leur voor de uitrol van glasvezel en voert dit samen met aannemer Circet uit. De werkzaamheden starten in de straat Baai in wijk de Baai. Hierna volgen de wijken Sanderbanken, De Grient, De Keen, en Etten-Leur Noord. Bewoners zijn geïnformeerd over deze werkzaamheden.

Goede samenwerking met gemeente

Regiodirecteur Anja de Vos-Biemans van KPN: “We zijn voortvarend aan het werk met de aanleg van glasvezel in Noord-Brabant. Na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Etten-Leur op woensdag 21 april 2021, zijn we gestart met de werkzaamheden. We kijken er naar uit om heel de bebouwde kom van Etten-Leur te verbinden met het glasvezelnetwerk van KPN.” 

Wethouder Frank Vrolijk van gemeente Etten-Leur vult aan: “Iedereen doet meer en meer online. Inwoners, ondernemers, het onderwijs en de overheid ook. Met deze eerste schop is het startsein gegeven om iedereen die dat wil, binnen de bebouwde kom, te voorzien van glasvezel. Een stap in de goede richting, waar ik blij mee ben. Ik hoop dat het een kwestie van tijd is voordat heel Etten-Leur glasvezel heeft.”

Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN Netwerk rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen. 
 

Bronvermelding: Peter van Trijen

Gerelateerde artikelen