Straatkast vervangen met de monteur voor een snel en stabiel netwerk
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Straatkast vervangen met de monteur voor een snel en stabiel netwerk

Je kent ze vast wel: de kleine, lichtgrijze kasten bij jou in de wijk. Dit is een straatkast, waarvandaan het VDSL- of glasvezelnetwerk wordt verspreid. KPN NetwerkNL is op veel plekken in Nederland deze kasten aan het vervangen of vernieuwen, zodat jij als bewoner toegang krijgt tot sneller én betrouwbaarder internet. Hoe dat in zijn werk gaat? Wij liepen een dag mee met KPN NetwerkNL-monteur Antwan bij het plaatsen van een nieuwe straatkast in Eindhoven!

Wat is een straatkast?

Een straatkast is de schakel tussen het VDSL- of glasvezelnetwerk en de internetaansluiting bij je thuis. De straatkast is direct aangesloten op een wijkcentrale en vanaf deze kast loopt er een aansluiting naar jouw woning. Hoewel de straatkast klein van stuk is, kan hij ongeveer 250 woningen van internet voorzien.

KPN NetwerkNL druk bezig met vervangen of vernieuwen van straatkasten

Door straatkasten te vernieuwen of vervangen, verbeteren we de betrouwbaarheid van het internetnetwerk en is er vaak een hogere snelheid mogelijk. Daarom is KPN NetwerkNL hier druk mee bezig. Hierdoor zijn steeds meer straatkasten aangesloten op glasvezel. Op die manier heb je met VDSL glasvezel tot in de wijk.

Op stap met Antwan: straatkast vervangen in Eindhoven

Één van de monteurs van KPN NetwerkNL die straatkasten vernieuwt of vervangt is Antwan. Wij gingen een dag met hem mee om te kijken hoe hij in Eindhoven een straatkast vervangt.

Wirwar aan draden

Tegenover een winkelgebied staat Antwan met zijn collega bij de straatkast die vervangen gaat worden. Antwan wijst naar de overkant: "Deze winkels en woningen zijn afhankelijk van deze straatkast voor een goede internetverbinding. In de straatkast zijn veel verbindingen verwerkt, kijk maar." Antwan opent de grijze straatkast en we zien inderdaad een wirwar aan draden. "Iedere draad staat voor een eigen verbinding”, legt hij uit. “De winkels hiertegenover gebruiken soms wel zes verbindingen, zo heeft een pinapparaat bijvoorbeeld al een eigen draad nodig."

Nieuwe straatkast met glasvezel

Op de trailer van Antwans vrachtwagen prijkt een gloednieuwe straatkast. In deze nieuwe straatkast zit een techniek die de straatkast verbindt met het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL. "De huidige straatkasten zijn via koperkabels verbonden met de wijkcentrale. Deze wijkcentrale is aangesloten op glasvezel, maar de afstand van de wijkcentrale naar de straatkast is te groot om van deze snelle glasvezelverbinding te profiteren." Hij vervolgt: "De kast die we gaan vervangen is aangesloten op een glasvezelwijkcentrale in het centrum van Eindhoven. Hier zit een afstand tussen van minimaal twee kilometer. Daarom leggen we onder de grond vanaf de wijkcentrale een ring van glasvezelkabels aan tot aan de straatkast. Vanaf de straatkast gebruiken we het bestaande netwerk. Op deze manier creëren we voor bewoners en bedrijven in de buurt een sneller en stabieler netwerk. Wat de voordelen zijn van het vernieuwde netwerk? Bewoners en bedrijven kunnen hiermee bijvoorbeeld beter interactieve tv kijken, facetimen en streamen." Een betrouwbaar netwerk dat met je meegroeit!

KPN NetwerkNL blijft werken aan het netwerk van Nederland

Betrouwbaar internet maakt het leven leuker en makkelijker. Daarom werkt KPN NetwerkNL continu aan een sneller en stabieler netwerk. Het is onze ambitie om iedereen in Nederland toegang te bieden tot het beste en snelst mogelijke netwerk. Dat doen we door middel van constante innovatie. Vandaag, morgen én in de toekomst. Benieuwd welk type internet er vanaf de straatkast bij jou in de wijk naar je huis loopt? Met de postcodecheck van KPN NetwerkNL zie je of je VDSL of glasvezel hebt.

Monteur KPNNetwerkNL

Over Antwan

Naam: Antwan Brukx
Leeftijd: 45 jaar
Woonplaats: Herpen
Werkzaam in het vak: sinds 1991

Monteur KPNNetwerkNL

Gerelateerde artikelen