Mee met de monteur: "wij werken aan een snel en stabiel netwerk"

U kent ze vast wel: de kleine lichtgrijze kasten in woonwijken, soms gesigneerd door een enthousiaste graffiti spuiter. Vanuit deze kasten wordt het VDSL-netwerk verspreid. Hoewel het formaat anders doet vermoeden, kan één zo’n kast ongeveer 250 woningen van internet voorzien. Op dit moment worden op veel plekken in Nederland straatkasten door KPN NetwerkNL vervangen of vernieuwd, zodat bewoners toegang hebben tot sneller internet. Om te zien hoe dat in zijn werk gaat, bezochten we monteur Antwan tijdens het plaatsen van een nieuwe straatkast in Eindhoven.

Tegenover een winkelgebied staat Antwan met zijn collega bij de straatkast die zo dadelijk vervangen gaat worden. Antwan wijst naar de overkant: "Deze winkels en woningen zijn afhankelijk van deze straatkast voor een goede internetverbinding. In de straatkast zijn veel verbindingen verwerkt, kijk maar." Antwan opent de grijze straatkast en we zien inderdaad een wirwar aan draden. Antwan: "Iedere draad staat voor een eigen verbinding. De winkels hiertegenover gebruiken soms wel zes verbindingen, zo heeft een pinapparaat bijvoorbeeld al een eigen draad nodig."

Nieuwe straatkast met glasvezel

Op de trailer van de grote vrachtwagen die Antwan bij zich heeft, prijkt een gloednieuwe straatkast. In deze nieuwe straatkast zit een techniek ingebouwd die de straatkast aan het glasvezelnetwerk verbindt. Antwan: "De huidige straatkasten zijn verbonden aan de wijkcentrale via koperkabels. Deze wijkcentrale is aangesloten op glasvezel, maar de afstand van de wijkcentrale naar de straatkast is te groot om van deze snelle glasvezelverbinding te profiteren. Zo is de kast in deze straat bijvoorbeeld aangesloten op een glasvezelwijkcentrale in het centrum van Eindhoven, dan praten we over een afstand van minimaal twee kilometer. Daarom leggen we onder de grond vanaf de wijkcentrale een ring van glasvezelkabels aan tot aan de straatkast. Vanaf de straatkast gebruiken we het bestaande netwerk. Op deze manier creëren we voor bewoners en bedrijven in de buurt een sneller en stabieler netwerk. Wat de voordelen zijn van het vernieuwde netwerk? Bewoners en bedrijven kunnen hiermee bijvoorbeeld beter interactieve tv kijken, facetimen en streamen.’’

Over KPN NetwerkNL

Internet maakt het leven leuker en makkelijker, daarom werkt KPN NetwerkNL continu aan een sneller en stabieler netwerk. Het is onze ambitie om iedereen in Nederland toegang te bieden tot het beste en snelst mogelijke netwerk. Dat doen we door middel van constante innovatie. Nu en in de toekomst.

Wilt u weten of u gebruik kunt maken van het vernieuwde netwerk? Doe de postcode check.

Over Antwan

Naam: Antwan Brukx
Leeftijd: 44 jaar
Woonplaats: Herpen
Werkzaam in het vak: sinds 1991

Monteur KPNNetwerkNL

Gerelateerde artikelen

NetwerkNL Image

KPN Netwerk legt nieuw netwerk aan in Utrecht en Rotterdam

KPN NetwerkNL is gestart met de aanleg van een nieuw netwerk in Utrecht en Rotterdam, verspreid over de verschillende wijken van de steden.

Lees meer
Lees meer
netwerkadviseur

Wat zijn de internetsnelheden van het vernieuwde netwerk?

De bus van KPN NetwerkNL toert deze maand door Eindhoven met bevlogen netwerkadviseurs, die bewoners graag alles uitleggen over de mogelijkheden van het vernieuwde netwerk. In Eindhoven worden deze maand namelijk drie stadsdelen van een vernieuwd VDSL-netwerk voorzien: Strijp, Gestel en het centrum.

Lees meer
Lees meer
vdsl eindhoven

De grond zit vol nieuwe mogelijkheden in Eindhoven

Afgelopen zaterdag was KPN NetwerkNL op de Catharinamarkt in Eindhoven, om aan de bewoners uit te leggen waarom er momenteel druk gewerkt wordt om het netwerk te vernieuwen. En dat door het vernieuwen van het netwerk de grond vol zit met allemaal nieuwe mogelijkheden.

Lees meer
Lees meer

Heeft u vragen?

Neem gerust contact met ons op.