Maastricht krijgt glasvezel KPN
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Maastricht krijgt glasvezel KPN

De gemeente Maastricht wordt door KPN NetwerkNL aangesloten op glasvezel. Hiervoor wordt een samenwerkingsovereenkomst tussen de twee partijen gesloten. In totaal worden ruim 60.000 huishoudens en bedrijven voorzien van een aansluiting op het glasvezelnetwerk.

De plannen zijn onderdeel van de ambitie van KPN NetwerkNL om tot eind 2021 één miljoen extra huishoudens aan het sluiten op het toekomstbestendige, betrouwbare en veilige glasvezelnetwerk. De werkzaamheden in Maastricht starten naar verwachting nog dit jaar.

Anja de Vos-Biemans, Regiodirecteur Zuid-Nederland bij KPN: “Er wordt steeds meer van het netwerk verwacht. Denk aan intensiever gebruik van internet maar ook door ontwikkelingen als virtual reality en artificial intelligence. We staan nog maar aan het begin van wat er allemaal mogelijk is. Daarom investeren wij in de aanleg van glasvezel in Maastricht, als startpunt voor de provincie Limburg. Glasvezel biedt nu al de capaciteit die we in huis, op kantoor maar ook in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg nodig hebben.”

“Maastricht is een stad met innovatie hoog in het vaandel. Daar horen de best mogelijke verbindingen bij. Zeker aangezien datagebruik steeds intensiever en steeds belangrijker wordt. Voor de economie, maar ook voor onze inwoners. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar deze coronatijd waarin we opeens aangewezen waren op digitaal contact. Glasvezel helpt ons om de digitale voorzieningen in onze stad te optimaliseren,” aldus Wethouder John Aarts van de gemeente Maastricht.

Het gaat om zogenoemde fiber to the home aansluitingen: van de wijkcentrale tot aan de meterkast. De aansluiting is kosteloos voor zowel de bewoners als ondernemers die zich in het aansluitgebied bevinden. Na aanleg van het netwerk kan men zelf kiezen uit verschillende aanbieders van telecomdiensten.

Wijk voor wijk

Het glasvezelnetwerk wordt wijk voor wijk, straat voor straat aangelegd. Wanneer de werkzaamheden starten worden bewoners tijdig geïnformeerd. Allereerst komen glasvezelvoorbereiders bij de bewoners langs om samen het aansluitpunt in de woning en de beste aanlegroute te bepalen. Dan volgen de graafwerkzaamheden waarbij de glasvezelkabel meter voor meter in de grond verdwijnt. Als laatste wordt de kabel de woning binnen gebracht en het aansluitpunt gemonteerd. “Als we ’s ochtends de stoep opengraven, proberen we deze voor het einde van de middag weer dicht te hebben. Uiteraard kondigen wij ons bezoek van te voren aan,” aldus Anja de Vos-Biemans.

Voordelen van glasvezel

Glasvezel levert de beste kwaliteit netwerk. Het is de meest stabiele technologie, omdat het gebruikmaakt van lichtsignalen in plaats van stroomsignalen. Daardoor verliest het signaal onderweg minder tot geen snelheid. De komende jaren blijft de datagroei enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence. Deze ontwikkelingen worden met glasvezel waarheid. Door het netwerk vooruit te brengen, brengt KPN NetwerkNL heel Nederland vooruit.

Over KPN NetwerkNL

KPN NetwerkNL is onderdeel van KPN en houdt zich bezig met de aanleg, het beheer en het vernieuwen van het vaste netwerk. Tot eind 2021 voorziet het één miljoen extra aansluitingen op het glasvezelnetwerk, bovenop de 2,4 miljoen die het al heeft aangelegd. Om dit te realiseren vinden op dit moment in ruim 70 gebieden in Nederland werkzaamheden plaats. Als het netwerk eenmaal is aangelegd kan de consument zelf besluiten voor welke aanbieder van telecomdiensten hij kiest.

Maastricht - foto: Pixabay

Gerelateerde artikelen