Glasvezeluitrol Arnhem voor ruim 50 procent afgerond
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Glasvezeluitrol Arnhem voor ruim 50 procent afgerond

De glasvezelaanleg in Arnhem is over de helft. Medio 2022 is het grootste deel van de stad aangesloten op snel glasvezelinternet. KPN startte in december 2018 met de aanleg van glasvezel in Arnhem Spijkerkwartier. Het project omvat in totaal ruim 80.000 adressen, waarvan er op dit moment al circa 40.000 zijn aangesloten.

Sinds de start van het project in 2018 is er 295 kilometer in de stad gegraven. De werkzaamheden in de wijken Klarendal, Presikhaaf, Spijkerkwartier en Malburgen zijn afgerond. De Wijken Gulden Bodem, Velperweg, Geitenkamp en Arnhem Centrum volgen nog. In het verleden is al een deel van Arnhem door KPN verglaasd.

Moderne, groene oplossing voor Arnhem

Regiodirecteur KPN Jeroen van der Jagt: “Arnhem kent een specifieke vorm van openbaar vervoer: de trolleybus. Een vorm van vervoer die zijn tijd ver vooruit was en een groene oplossing biedt om de stad schoon te houden. Daar past ons toekomstvaste en energiezuinige glasvezelnetwerk natuurlijk perfect bij. We leggen een digitale infrastructuur aan voor alle Arnhemmers en dragen zo bij aan de ontwikkeling van de stad Arnhem.”

Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN levert een bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Volgens planning is in 2024 meer dan de helft van Nederland aangesloten op glasvezel van KPN. In 2025 is dat 65%. Het doel is uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstvaste netwerk van KPN aan te sluiten.

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabiel en betrouwbaar netwerk dat minder energie verbruikt dan het huidige kopernetwerk. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen. Als iedereen glasvezel heeft wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

De kabel in de grond bij de glasvezelaanleg

Gerelateerde artikelen