Lifestyle

Surfen combineren met…. surfen! Digitale nomaden combineren werken en reizen

Ik ga op reis en ik neem mee: een laptop, een telefoon en… een stapel zwemkleding. Dat en een goede internetverbinding natuurlijk. Want wie door het leven gaat als ‘digitale nomade’ heeft niet meer nodig om – waar dan ook ter wereld - kantoor te houden.


Als internet de afgelopen decennia ergens veel invloed op heeft gehad, is het wel de manier waarop we werken en reizen. En waarop we deze twee zelfs steeds meer combineren. Was de twintiger of dertiger die begin jaren ’90 met een backpack naar Azië of Australië vertrok nog een ware avonturier, tegenwoordig is een intercontinentale vlucht zo geboekt. En met inmiddels bijna 1 miljoen zzp’ers groeit ook de groep mensen die de landsgrenzen overgaat om werken als zelfstandige te combineren met reizen. Location independent entrepreneurs worden ze genoemd. Of: digitale nomaden.

werken aan strand

Wat zijn digitale nomaden?

Digitale nomaden zijn mensen die zich niet willen vastleggen en kiezen voor een bestaan met ultieme vrijheid. De vrijheid om te wonen, werken én recreëren waar ze willen. En zijn ze toe aan een nieuwe uitdaging of omgeving? Dan vertrekken ze gewoon weer naar een nieuwe bestemming. Doordat ze flexibel zijn in hun werkzaamheden, kunnen ze het werk overal uitvoeren. Enige voorwaarde is een (goede) internetverbinding. Met uitzicht op zee en de voeten in het zand worden er vanachter de laptop websites ontwikkeld, SEO-teksten geschreven, huisstijlen bedacht, of coaching-programma’s in elkaar gezet.

 

Hoe lang bestaan ze al?

Wie regelmatig Instagram, Facebook of Snapchat checkt, zal het niet ontgaan  zijn dat freelancende contacten geregeld kiekjes van mooie bestemmingen posten. Zonder op vakantie te zijn. Ze gebruiken hashtags als #wanderlust, #digitalnomads, #instatravel en #travellife. Veel digitale nomaden van nu zijn geïnspireerd door een principe dat al wat langer meegaat: the four hour workweek. Dit principe dat in 2007 bekendheid kreeg, is gebaseerd op het idee dat je die saaie ‘9 tot 5’-kantoorbaan kan ontvluchten en uit je keurslijf kunt stappen. Door effectiever en efficiënter te werken en bepaalde (bedrijfs)processen slimmer in te richten. Bijvoorbeeld door meer uit te besteden en te delegeren. Volgens grondlegger Timothy Ferriss - die er het gelijknamige boek over schreef - is het mogelijk om in slechts 4 uur per week hetzelfde (en meer) te bereiken dan in de traditionele 40-urige werkweek.

 

Waar kun je ze spotten?

Populaire reisbestemmingen onder de rondreizende freelancers zijn vooral landen met een prettig (leef)klimaat in Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika. Thailand, Cambodja, Vietnam, Peru en Indonesië bijvoorbeeld. Tegelijkertijd zijn dat landen waar het leven een stuk goedkoper is, waardoor het makkelijker is om van hieruit te beginnen. Wat verder meespeelt bij de keuze voor een bestemming is de aanwezigheid van co-workspaces. Digitale nomaden werken vaak samen, waardoor er veel succesvolle startups ontstaan. En als het even kan, combineert de digitale nomade zijn ultieme werkspot met een plek waar hij na het werk ook wat golven kan pakken op zijn surfboard. 

werken aan strand