Lifestyle

Méér dan tv kijken met deze mogelijkheden van je smart tv

Ja, het is écht waar: we kijken met z’n allen elk jaar minder en minder tv. Toch gebruiken we onze tv nog hartstikke vaak. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar de verklaring is logisch: je tv is hartstikke slim en daardoor kun je met jouw smart tv veel meer dan ‘gewoon’ tv kijken. Ontdek het ook met deze smart tv-mogelijkheden!

First things first: wat is een smart tv?

Een smart tv is een televisie die je kunt verbinden met je wifi thuis. Zo wordt een tv veel meer dan die klassieke kijkbuis die het vroeger was. Een smart tv heeft namelijk een besturingssysteem waarmee je allerlei apps kunt gebruiken. Je televisie is dan net een smartphone, maar dan met een wel héél groot scherm! Zo kun je er onder andere mee streamen.

Daarover gesproken: wist je dat streamen steeds populairder wordt? Sterker nog, ‘we’ streamen met z’n allen in Nederland meer dan dat we ouderwets tv-kijken. Dat blijkt uit de Smart Media Monitor, een onderzoek van Multiscope onder 3600 Nederlanders.

Smart tv-mogelijkheden: dit kan jouw ‘slimme tv’ allemaal!

Inmiddels hebben de meeste mensen wel een smart tv. Grote kans dat er ook bij jou zo’n superslim exemplaar in de woonkamer staat. Bof jij even, want in dat geval kun jij je lol niet op met deze smart tv-mogelijkheden!

Streamen met Netflix
Waarom Netflix kijken op je smartphone als het ook op je smart tv kan? Dát is nogal een schermverschilletje om U tegen te zeggen! Voor de meeste smart-tv’s is er een Netflix-app beschikbaar. Kwestie van inloggen en streamen maar! Wel eerst even je smart tv met internet verbinden: dat kan vaak zowel via wifi als de kabel. Daarna? Een perfect tv-avondje met Stranger Things, Now They See Us of die nieuwe film waar je zo naar uitkeek.

Browsen op internet
Geef toe: op een groot scherm is het terugkijken van vakantiefoto’s véél leuker. Met een smart tv doe je dat gemakkelijk online via de browserfunctie. Handig als je foto’s op Google Foto’s staan. Ook heb je zo direct een back-up van je plaatjes.

Over browsen gesproken: ook dat is een handige smart tv-mogelijkheid. Hiermee kun je net zo internetten als op je computer of smartphone. Oké, er is een klein verschil: het intypen van een website gaat met je afstandsbediening echt wel iets langzamer. Maar dan kijk je foto’s tenminste wél op een beeldscherm dat recht doet aan jouw vakantieherinneringen!

Muziek streamen
Eventjes goed de romantiek in huis halen? Of een playlist opzetten zodat op jouw verjaardag het dak er écht afgaat? Je smart tv heeft heel wat betere speakers dan je smartphone, tablet of computer. Zeker als je er ook nog een soundbar aan hebt gekoppeld. Via de Spotify- of YouTube-app kun je muziek luisteren op je tv. Dan kan het feest meteen beginnen.

Beeldbellen via internet
Sommige smart tv’s hebben een ingebouwde webcam. Wanneer dat handig is? Bijvoorbeeld als je vanaf de bank wil bijkletsen met vrienden of familie die ver weg wonen. Ideaal als je dit niet op zo’n klein smartphonescherm wilt doen. Kwestie van de Skype-app downloaden en bijpraten maar!

top tv's

Wat maakt een smart tv goed?

Heb je nog geen smart tv? Of ben je toe aan een nieuwe? Dit zijn een paar dingen waar je op kunt letten bij het kopen.

Schermtechnologie
Een smart tv is meer dan alleen apps gebruiken op je televisie. Hoe weet je bijvoorbeeld of het scherm goed is? Onder andere door te kijken naar de schermtechnologie. Je kunt kiezen tussen LCD en het duurdere OLED. Die laatste technologie biedt een hogere helderheid en fellere kleurweergave. Daarmee spatten de kleuren écht van het scherm af. Neemt niet weg dat LCD-displays vaak ook dik in orde zijn.

Zijn we nog scherp?
Hoe hoger de resolutie van je tv-scherm, in hoe hogere beeldkwaliteit jij streamt. De meeste tv’s hebben een Full HD-resolutie. Superscherp, maar de lat kan nog een stukje hoger. Daarom zijn 4K-televisies steeds populairder. Hiermee zie je écht elk detail van die film, serie, natuurdocumentaire of vakantiefoto. Goed om te weten: Ultra HD (UHD) is hetzelfde als 4K.

HDR: knalt kleuren je huiskamer binnen
High Dynamic Range, of kortweg HDR, is misschien een wat minder bekende term. Toch geven we je het op een briefje: daar ga je van genieten als jouw nieuwe smart tv het heeft. Met een hoger dynamisch bereik, waarvoor HDR zorgt, is het kleurcontrast op je tv-scherm extra groot. En dat zorgt ervoor dat je extra intens naar die spannende serie kijkt. Bingewatch-alert!

Smart TV-besturingssysteem
Het besturingssysteem van een slimme tv helpt je om smart te wonen, maar niet elke smart tv heeft hetzelfde besturingssysteem. Hoe weet je dan welke het beste bij je past? Ze hebben allemaal zo hun voordelen:

- Smart Hub van Samsung heeft lekker veel apps en werkt soepel met de minimalistische Smart Remote.
- WebOS van LG is heel makkelijk in gebruik, is supersnel en werkt makkelijk dankzij de Magic Remote.
- Bij Firefox OS voor Panasonic pas je het menu aan jouw voorkeuren aan en hierdoor is het besturingssysteem lekker overzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken.
- Android TV is beschikbaar voor verschillende merken en heeft een ingebouwde Chromecast om beelden te streamen vanaf je smartphone. Met de Play Store voeg je makkelijk apps toe aan je smart tv.

Geen smart tv? Zo maak je van je tv een smart tv

Lees je smachtend dit artikel, sta je te trappelen om ook smart tv-mogelijkheden toe te passen en kom je erachter dat uitgerekend JIJ geen smart tv hebt? We hebben iets moois in petto, want zelfs dán kun je smart tv-mogelijkheden gebruiken. Met een Chromecast maak je zelfs de simpelste tv ‘smart’. Hiermee stream je via YouTube en Netflix content vanaf je laptop, tablet of telefoon naar je tv. En kun je vanaf je computer op je tv browsen. Zo kan die kijkbuis toch meer dan je dacht!

Optimaal genieten van je smart tv

Via Bluetooth of wifi kun je allerlei apparaten draadloos koppelen aan je smart tv. Geen gedoe dus met kabels! Koppel je via wifi? Dan wil je wél een betrouwbaar netwerk hebben dat zonder te haperen werkt. Anders valt die filmavond misschien wel in duigen… Het enige wat jij nodig hebt om dit te voorkomen is snel en stabiel internet. Met VDSL en glasvezel op het KPN NetwerkNL-netwerk heb jij het ideale thuisnetwerk. Zo kun jij zonder te haperen in de hoogste kwaliteit streamen en het geluid draadloos naar de speakers laten sturen. Alleen zelf nog even de popcorn poppen en het filmavondje is compleet!

Doe de postcodecheck om te kijken met welk internet jij jouw smart tv nieuwe mogelijkheden geeft.

smart tv's