Lifestyle

Ontdek de bijzondere mogelijkheden van de Raspberry Pi

Lekker een middagje klussen? Daarvoor hoef je écht niet meer de schuur in te duiken. In dit digitale tijdperk kun je ook je mouwen opstropen en met tech aan de slag gaan. Bijvoorbeeld met het makkelijk te programmeren minicomputertje Raspberry Pi. Hoe gaat dat 2.0-klussen in zijn werk? Lees hier wat je allemaal met een Raspberry Pi kunt bouwen!

First things first: wat is een Raspberry Pi?

De Raspberry Pi is een kleine computer met het formaat van ongeveer een bankpas. Op dit oppervlak zit alles wat een gewone computer in de basis ook heeft. Zoals een processor, werkgeheugen, opslagcapaciteit, videokaart en USB-ingangen. Hij kost maar een paar tientjes en je kunt er gemakkelijk mee programmeren. Ook als je weinig programmeerervaring hebt, kun je met de Pi daarom al hele leuke klusjes uitvoeren.

Dit heb je nodig voor een Raspberry Pi

Zin om aan de slag te gaan? Mooi! Dit is je boodschappenlijstje:

- Een Raspberry Pi: afhankelijk van de versie kost je dit 10 tot 60 euro
- Betrouwbaar en snel internet: zeker als je de Pi voor je smart home wilt gebruiken. Doe de postcodecheck om te kijken welk betrouwbaar internet jij thuis kunt krijgen
- Een telefoonoplader om de Pi van stroom te voorzien
- Een HDMI-kabel
- Een scherm, muis en toetsenbord om te programmeren met de Pi
- Een MicroSD-kaart om gemakkelijk data op de Pi te zetten

Raspberry

Raspberry Pi tips: huup, huup, Barbatruc!

Met alle spullen in huis kan het klussen beginnen. Nu nog bedenken wát je dan voor klusjes met de Raspberry Pi doet. Ken je de serie Barbapapa nog van vroeger? Die allerlei vormen kan aannemen? De Pi is eigenlijk een tech-variant daarvan. Het komt erop neer dat alles wat jij wil dat ‘ie wordt, hij ook écht kan worden. Tijd voor wat inspiratie om je huis slimmer te maken met de Raspberry Pi!

Eigen Netflix maken
Met de Raspberry Pi haal jij je eigen Netflix-streamingsdienst in huis om veilig en legaal te streamen. Hiervoor installeer je het gratis OSMC-besturingssysteem op de Pi en via een MicroSD-kaart voeg je jouw gekochte films of series toe aan de bibliotheek. Vervolgens kijk je deze via HDMI op je tv. Slimme extra: je kunt je smartphone koppelen aan de Raspberry Pi. Zo heb je altijd een afstandsbediening bij de hand voor jouw eigen streamingdienst. Lees hier hoe je van je Raspberry Pi een streamingdienst maakt.

Planten automatisch water geven
Is dat mooie pannenkoekenplantje alweer een vroegtijdige dood gestorven omdat je het niet goed verzorgde? Tijd om de boel te automatiseren zodat de planten in je huis bloeien als nooit tevoren. Met sensoren, een waterreservoir én een Raspberry Pi zorg jij ervoor dat je nooit meer de planten hoeft water te geven. Zo werkt het. Met een sensor houdt de Pi bij hoe droog de aarde is. Op basis daarvan geeft hij de plant water vanuit het reservoir. Hallo digitale groene vingers!

Slimme spiegel
Tijdens het opmaken snel kijken welke afspraken je hebt? Of checken hoe warm het wordt om daar je kleding op aan te passen? Een zelfgemaakte slimme spiegel geeft je de perfecte start van de dag. Wat je in huis moet halen?

- Een oude LCD-tv: vast wel voor een prikkie te koop op Marktplaats of de kringloopwinkel!
- Een dubbelzijdige spiegel
- En natuurlijk een Raspberry Pi

Lees hier hoe je een slimme spiegel maakt met de Raspberry Pi. Wat je allemaal op het scherm kunt zien? Dat is aan jou! Van je agenda tot verkeersinformatie en van het weer tot het laatste nieuws. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand: wie is de handigste van het land?

Een hoogbegaafd huis
Je huis slim maken, dát is waar de Raspberry Pi de beste in is. En dat kan het makkelijkst met Home Assistent, een gratis project waarmee de Pi het brein van jouw huis wordt. De Pi blinkt uit met ‘open source’-projecten die gratis te gebruiken zijn en het mooie is: hierdoor kun je een heleboel apparaten aansturen met Home Assistant. Van je Google Home speaker tot verlichting, verwarming en je smart tv. Hier een voorproefje van hoe het werkt. Zo maak je een slim huis met de Raspberry Pi! 

En ja: ook dit kun je doen met jouw Raspberry Pi

Zo zie je maar weer: met een Raspberry Pi krijgt jouw huis een slim stel hersens erbij. Zodat het allemaal nét wat gemakkelijker wordt. Klus je liever iets lolligs in elkaar? Ook daar weet de Raspberry Pi raad mee. Zo kun je een Game Boy maken of zelfs een hele arcadekast met retrogames. Altijd al op een opvallende manier willen reizen? Je kunt de Pi zelfs gebruiken om zelf een elektrisch skatebord te maken. En het mooie is: die bestuur je dan met een Nintendo Wii-controller. Gamen in de echte wereld!

Raspberry