Lifestyle

Ouderen hebben de toekomst!

Zorg op afstand, home monitoring en eHealth. Daar is de laatste jaren veel over te horen en te lezen. Het is allemaal bedoeld om het onze vergrijzende samenleving zo makkelijk mogelijk te maken langer in eigen huis te blijven wonen. Met steeds meer mogelijkheden zijn de tablet en smartphone op het moment de sleutel tot langer veilig en gezond thuis wonen.


echtpaar

Veel mensen verkiezen ‘thuis ouder worden’ boven een verzorgingshuis of bejaardencentrum. Waarom? Omdat ze hun zelfstandigheid zo lang mogelijk willen behouden en gehecht zijn aan hun eigen huis, spullen, omgeving en routine. Het onderzoek “Ouderen van de toekomst” van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) wijst uit dat dit voor 80% van de huidige ouderen geldt. Het is overigens ook een bittere noodzaak geworden. Nederland vergrijst en dat betekent: een groot tekort aan plekken in verzorgingstehuizen en duurdere zorg.

Actie reactie

Technologie maakt het gelukkig steeds makkelijker voor mensen om langer thuis te blijven wonen. Internet brengt ver weg dichterbij en maakt dingen en mensen bereikbaarder. Online videobellen met de kleinkinderen, eten bestellen via een bezorgsite of boodschappen shoppen op het internet zijn bekende voorbeelden. Maar wat als uw gezondheid u in de steek laat? Dan biedt even Skypen met zoon of dochter geen uitkomst. De apparatuur die zorg op afstand mogelijk maakt, doet dat wel. Een horloge dat trilt of geluid maakt op het moment dat het tijd is voor de medicijnen bijvoorbeeld. Of sensoren die registreren als u uitglijdt en onmiddellijk alarm slaan. Lees ook welke domoticaoplossingen voor in huis er nog meer zijn.

Zorg via internet

Technologieën die zorgen dat u langer zelfstandig kunt blijven wonen, worden ook wel home monitoring genoemd. Dat is de inzet van technologie ter ondersteuning en verbetering van de gezondheid. Kort gezegd: zorg via internet. Via mobiele apps worden medisch specialisten, verzorgers, artsen en/of familie op de hoogte gehouden. Natuurlijk kan internet nooit alle taken overnemen van reguliere zorg. Daarom wordt er binnen de eHealth-sector ook wel gesproken van ‘blended care’ als ideale zorgmodel. Hierin worden persoonlijke gesprekken afgewisseld met online oplossingen, zoals een chat, het eerder genoemde videobellen en online behandelmodules. Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Philips en het Radboud UMC. Eind 2015 introduceerden zij de eerste diabetes-app. In een online gemeenschap worden patiënten verbonden met al hun zorgverleners. Zo zijn alle professionals die de patiënt ook gewoon regelmatig blijven zien of spreken op de hoogte van zijn specifieke situatie. De app helpt patiënten bij het maken van betere zorgbeslissingen. Een gemiddelde diabetespatiënt heeft per dag maar liefst 180 beslissingen te maken. Wel of geen insuline? Hoe om te gaan met voeding, stress en activiteiten? In de app kunnen zij hun bloedsuikerniveau, insulinegebruik, voeding, fysieke activiteit, stemming en stress bewaken. Daarop ontvangen ze feedback en een passend coachingsadvies.

Tablets voor senioren

Terwijl de hightech-oplossingen, apps, domotica-toepassingen en nieuwe methodes in rap tempo worden ontwikkeld, is misschien wel de grootste uitdaging om het ook begrijpelijk te houden voor een doelgroep die niet is opgegroeid met mobiele telefoons en laptops. Oplossingen die sinds een paar jaar op de markt zijn, zijn de senioren smartphone en tablet. Uit de cijfers van onderzoeksbureau GfK blijkt dat 55% van alle vijfenzestigplussers in 2015 in bezit was van een smartphone, tegen 40% in 2014. En uit onderzoek van het CBS over tabletgebruik in 2016 blijkt dat 3 op de 5 ouderen ook een tablet heeft. Kortom: met de hardware zit het wel goed.

Maar hoe zit het met de software? Compaan en SimTab zijn voorbeelden van speciale seniorentablets, makkelijk in gebruik en met een eenvoudige navigatie. De nieuwe generatie apps maakt gebruik van een intuïtieve benadering, wat ze eenvoudiger in gebruik maakt. Hierdoor kunnen ouderen veel makkelijker met tablets en smartphones omgaan dan met conventionele pc’s. Dat blijkt uit een onderzoek van kenniscentrum Vilans, die 100 ouderen een intuïtieve tablet gaf. Nu nog die resterende 40% van de senioren aan de (senioren)tablet. Ook daar wordt aan gewerkt. De grootste seniorenorganisatie Unie KBO strijdt er al enige tijd hard voor met de actie ‘alle senioren aan de tablet’.

Stamppotje printen

Ook niet onbelangrijk om langer zelfstandig te kunnen wonen: eten. Zelf koken wordt op den duur vaak lastiger. Eten ook. Kauw- en slikproblemen maken dat niet elk type voedsel geschikt meer is. De 3D-printer biedt hier uitkomst. Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar printen van voedsel met precies de juiste kenmerken voor ouderen en patiënten. Mensen met slik- en kauwproblemen zijn gebaat bij zacht voedsel. Maar de huidige ‘shakes’ met gepureerd voedsel maken eten er niet aantrekkelijker op. De 3D-printer mengt gepureerd voedsel met gelatine en print het uit in originele vorm. Goed voor de maag, maar ook voor het oog. Bijkomend voordeel: micronutriënten als calcium en zout kunnen zo heel specifiek worden afgestemd.

echtpaar