Lifestyle

Smart home: maak je eigen huis van de toekomst

Je huis slim maken? Met deze smart home-producten bouw jij aan jouw huis van de toekomst. Lees snel wat er allemaal mogelijk is!

Gordijnen die sluiten door het ze ‘gewoon’ te vragen? Planten die zichzelf water geven zodra ze dorst hebben? Geen cent te veel stoken omdat je huis precies weet wanneer de kachel aan en uit moet? Dat klinkt als een huis van de toekomst, maar die toekomst is toch écht nu. Wij bewijzen dat iedereen een smart home kan maken. Lees nu wat er allemaal mogelijk is!

Wat is een smart home?

Smart home is de verzamelnaam voor slimme huishoudelijke apparaten in je huis die met internet zijn verbonden. Deze apparaten automatiseren (een deel van) je huis, passen zich aan op jouw gedrag of luisteren naar wat je zegt. Of doen dit allemaal tegelijk. Denk aan de slimme thermostaat die er altijd voor zorgt dat jij wakker wordt in een opgewarmd huis. Of aan lichten die je kunt dimmen als je een film gaat kijken. Vaak zijn apparaten in een smart home draadloos te bedienen via een app of door er tegen te praten via een slimme assistent.

Smart home toekomstmuziek? Echt niet!

Een huis dat rekening met je houdt en waar apparaten zich aan jouw voorkeuren aanpassen? Zonder zelf iets te hoeven doen? Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar dat is het écht niet. Dat bewijst de eigenaar van dit huis wel. 

Zo zie je maar wat er allemaal mogelijk is. Van zien wie er aanbelt tot zelfsluitende gordijnen en van precies je stroomverbruik zien tot stofzuigers die je huis uit zichzelf schoon houden. Wij praten je bij over op welke manieren jij je huis ‘smart’ maakt!

‘Smart’ apparaten in het huis van de toekomst anno nu

Het mooie aan een slim huis is dat het helemaal aan jou is hoe je ‘m ‘smart’ maakt. Kwestie van bepalen wat jij belangrijk vindt! Daarom zochten we alle mogelijkheden voor je uit.

Slimme lichten

Slimme verlichting geeft je huis meteen dat échte ‘smart home’-gevoel. Deze lichten gaan automatisch aan als het donker wordt of wanneer je de kamer inloopt. En zijn via een app gemakkelijk draadloos te bedienen. Slim en praktisch!

Goed voorbeeld van slimme verlichting: Philips Hue-lampen.

Slimme sensoren

Tijdens een regenbui op je telefoon zien of de ramen boven wel dicht zijn? Of camera’s die aangaan zodra er beweging wordt gedetecteerd? Met slimme sensoren maak je je huis direct smart, want het weet zo beter wat er gebeurt. Zo houd je meteen beter toezicht op je woning.

Goed voorbeeld van slimme sensoren: de Xiaomi Mi Home smart sensor-set.

Slimme rolgordijnen

Zelfs de rolgordijnen van je huis zijn tegenwoordig slim te maken. Handig als je ze op een vast moment gesloten wilt hebben. Of laat ze, met behulp van een slimme sensor, automatisch opengaan als je ’s ochtends de huiskamer inloopt. Dat is nog eens lekker opstaan!

Goed voorbeeld van slimme rolgordijnen: die van IKEA zijn vanaf eind augustus 2019 verkrijgbaar in Nederland.

Slimme centrale verwarming

Zoals je weet houdt de energierekening ons Nederlanders nog weleens bezig. Heel logisch als je zo min mogelijk afhankelijk wilt zijn van schommelingen in de energietarieven. Een slimme thermostaat helpt je daarbij. Die analyseert met sensoren wanneer je thuis bent. En waar je je in huis bevindt. Op basis daarvan maakt hij een geoptimaliseerd stookschema. Zo heb je een opgewarmd huis zonder te veel te stoken.

Goed voorbeeld van slimme centrale verwarming: de Google Nest.

Smart_Home

Slimme keuken

De oven op afstand voorverwarmen? Een vaatwasser die automatisch aangaat zodra de stroom het goedkoopst is? Een slimme keuken heeft heel wat voordelen. Zowel qua besparingen in je portemonnee als het koken makkelijker maken. Mogelijkheden genoeg voor een slimme keuken, al kost het vaak wel veel geld om ‘m ‘smart’ te maken.

Goed voorbeeld: Siemens Home Connect

Slim schoonmaken

Nooit meer stofzuigen: wie wil dat nou niet? Een slimme robotstofzuiger neemt dit taakje jou uit handen. Als jij op je werk bent, maakt hij jouw woning stofvrij. Scheelt jou extra tijd in de huishouding. Ander voordeel: een robotstofzuiger is veel kleiner dan de stofzuiger die nu in de kast staat. Al moet je ‘m waarschijnlijk wél vaker legen.

Goed voorbeeld: Blaupunkt Bluebot XSmart (die ook een dweilfunctie heeft!)

Slimme deur

De voordeur van je huis kun je op verschillende manieren slim maken. Het huis van de toekomst heeft niet alleen een slimme deurbel, waarbij je ziet wie aanbelt, maar ook een slim slot. Hiermee kun je het huis door middel van een vingerafdruk, irisscan of NFC-tag openen. Nooit meer je sleutels kwijt!

Goed voorbeeld: Google Nest Hello

Slimme televisie

In het huis van de toekomst is ook je televisie superslim. Dat blijkt wel uit alle smart tv mogelijkheden die je televisie nu al heeft. Series streamen, muziek luisteren, browsen… je smart tv kan het allemaal! Zelfs als je geen smart tv hebt, kun je ‘m slim maken. Bijvoorbeeld met een Chromecast.

Goed voorbeeld: je eigen televisie!

Eerste levensbehoefte voor huis van de toekomst

Sta jij te popelen om jouw huis smart te maken? Met de slimme apparaten in dit artikel kom je al een heel eind. Toch hebben we het belangrijkste ingrediënt voor het huis van de toekomst nog niet gehad. En dat is supersnel betrouwbaar internet, zoals glasvezel of VDSL van KPN NetwerkNL. Een verbinding met voldoende bandbreedte voor al jouw slimme apparaten. Met het doen van de postcodecheck weet je meteen met welk internet jij jouw huis van de toekomst bouwt.

huizen van de toekomst