Lifestyle

Wordt games streamen de volgende game changer?

Na een lange werkdag kom je thuis. Hoe jouw avond eruitziet? Even je hoofd leegmaken door lekker te gamen. Collega’s hadden het over die nieuwe game die je niet mocht missen. Daarom besluit jij ‘m ook een kans te geven. Terwijl je helemaal geen console hebt. Ondenkbaar? Zeker niet, want binnenkort kun je thuis gewoon games streamen!

Grote kans dat je er al op los streamt. Muziek luisteren? Spotify staat altijd voor je klaar. En die te gekke serie kijken waar al je vrienden het over hebben? Via streamingdiensten als Netflix, NPO Start en Videoland haal jij die binnen no-time naar jouw huiskamer of smartphone.

En nu is daar de volgende stap in de wereld van streaming: games streamen! Is ook dit over een tijdje niet meer weg te denken? Wie weet.

Praat me even bij: wat is games streamen?

Laten we bij het begin beginnen: games streamen is het spelen van een game die niet geïnstalleerd is op het apparaat waarop je de game speelt. Hoe kun je het dan tóch spelen? Door het beeld van het spel te streamen naar jouw tv, laptop of smartphone. Waar staat dan de gameconsole? Die bevindt zich ergens in een serverruimte en voert al het rekenwerk uit dat nodig is voor het spelen van jouw spel. Handig, want hierdoor heb jij dus alleen een beeldscherm, controller en betrouwbaar internet nodig.

Waarom wordt games streamen ‘the next big thing’?

Stream je straks net zo gemakkelijk een game als hoe je nu je favo serie bingewatcht? Dat zou zomaar kunnen. Games streamen heeft een paar voordelen die je misschien wel als (Fifa) muziek in de oren klinken.Zo hoef je met games streamen niet zelf meer een peperdure gameconsole te kopen: een abonnement op de streamingdienst is genoeg om de beste, mooiste games te spelen! En door games te streamen naar bijvoorbeeld je computer, hoef je ook niet een nieuwe computer te kopen die wél dat ene spel kan draaien. Elke computer kan inmiddels in topkwaliteit beeld streamen. Dat is ook het enige dat ‘ie hoeft te kunnen om jou de mooiste spellen te laten spelen. Bye, bye struggles dat je computer het spel niet ‘aan kan’!

Games streamen wordt daardoor heel toegankelijk. Je bestuurt spellen zoals je dat nu ook doet: met een controller, muis of toetsenbord. En met VDSL of glasvezel heb je ook zowel snel als stabiel internet in huis zodat je zonder te haperen gamet. 10 tot 20 megabit per seconde is al genoeg om in HD-kwaliteit games te streamen. Gamen in de hoogste kwaliteit? Doe de postcodecheck om te zien welke snelheid er op jouw adres mogelijk is. Wie weet stream jij je games straks wel in het scherper dan scherpe 4K!

gamen streamen

Ik wil dat ook! Kan ik nu al games streamen?

Games streamen is upcoming. Heb je een PlayStation 4? Dan kun je al games streamen met PlayStation Now. Ook GeForce Now is een streamingsdienst voor games. Al moet je hierbij wel eerst nog ‘ouderwets’ de game kopen voordat je ‘m (ook op andere apparaten) kunt streamen. Hoef je niet per se de aller áller nieuwste games te spelen? Dan is Jump een streamingdienst die je misschien wel aanstaat. Meer dan 100 ‘Indie’-games en de eerste 14 dagen gratis. Het uitproberen waard!

Wachten op de grote klapper: Google Stadia

De grote doorbraak van games streamen komt steeds dichterbij. Waarschijnlijk komt de game changer in november al uit: Google Stadia. Dit is de streamingdienst van Google voor games. Een abonnement gaat 9,99 euro kosten en daarbij kun je een selectie games gratis spelen. Ook kun je via de dienst games kopen. Het is dus niet zo dat je, net als bij Netflix of Spotify, voor een vast bedrag elke game kunt spelen.

Dat werkt dus iets anders dan bij dit soort streamingdiensten, toch zijn er genoeg andere voordelen die Google Stadia de moeite waard maken. Zo werkt de dienst bijvoorbeeld op alle apparaten waarop YouTube werkt. Van je telefoon tot je Smart TV en van je laptop tot die oude tablet die al een tijdje ligt weg te stoffen. Zo heb je altijd een gameconsole bij de hand! Kijk zelf maar hoe makkelijk het werkt.

Games streamen? Dat kan met het internet van nu

Ja, het Back to the Future-gehalte van games streamen is behoorlijk hoog. Maar… de toekomst is toch écht nu. Games streamen is niet meer iets van morgen, maar van vandaag. Net als de verbinding die je ervoor nodig hebt: glasvezel of VDSL. Met de postcodecheck weet je welk type internet er op jouw adres beschikbaar is en of ook jij straks dus games kunt streamen via het betrouwbaarste netwerk van Nederland.

streamen gamen