Lifestyle

Een kijkje in de toekomst

Vroeger, als we nadachten over de toekomst, ging het al snel over vliegende auto’s, robots en andere futuristische zaken. Nu het diezelfde toekomst is, blijkt het allemaal wel mee te vallen met deze technische hoogstandjes. Hoewel, is dat wel zo?

In ons dagelijks leven werken we voornamelijk met de techniek van onze smartphone, waar tegenwoordig ook Siri, Alexa of een andere spraakassistent steeds meer bij hoort. Thuis maakt de domotica ons leven steeds makkelijker en op de weg rijden er meer en meer elektrische auto’s. Er zijn zelfs al tests met auto’s zonder bestuurders. Vliegen doen deze auto’s nog niet, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Waar je wel vliegende auto’s kunt verwachten is bij de Britse televisieserie Black Mirror. Dit programma geeft een kijkje in de toekomst, soms realistisch en soms – gelukkig – wat minder. De titel verwijst naar het zwarte scherm wanneer die uitstaat. Elke aflevering staat los van de andere en schetst een scenario van hoe de toekomst eruit kan zien, met daarbij de focus op technologische ontwikkelingen zoals Artificial Intelligence en robotisering. Hoe reëel zijn deze scenario’s nou eigenlijk en wat betekent dat voor de rol van internet in ons dagelijks leven?

Een wereld vol likes

De rol van social media is niet meer weg te denken in onze huidige samenleving. Laat het maar aan Black Mirror over om dit uit te werken tot in het extreme. Bijvoorbeeld in de aflevering ‘Nose Dive’, waarin er een wereld wordt geschetst waarbij alles en iedereen constant wordt beoordeeld dankzij een puntensysteem. Deze punten zijn dan door middel van een contactlens voor iedereen zichtbaar, en worden ingezet voor alle mogelijke dagelijkse handelingen. Van het kopen van een vliegticket tot het afsluiten van een lening en het toegang krijgen tot een basisschool voor je kinderen. Hoewel we nu graag reviews achterlaten bij restaurants of aankopen, lijkt het beoordelingssysteem per persoon gelukkig nog niet dichtbij.

Stiekem mee op date

In een aantal afleveringen komen de mogelijkheden van Augmented Reality (AR) aan bod, zoals het meekijken bij de date van een vriend dankzij een livestream van een in-eye camera. Het schijnt dat er aan deze in-oog-techniek wordt gewerkt, maar deze kunstmatige oogbollen zijn voorlopig toch echt iets voor in de verre toekomst. Met apps als Periscope, of Facebook- danwel Instagram Live, is het tegenwoordig al heel normaal om live mee te kijken met andermans bezigheden. Gelukkig is het nog gewoon via onze smartphone, en blijven onze ogen nog van onszelf.

Superchips

Een hot topic omtrent alle technologische ontwikkelingen is de rol van privacy hierin. De invoering van de privacywetgeving van dit jaar zegt genoeg. Een voorbeeld van hoe het níet moet, wordt geschetst in de aflevering ‘Arkangel’, waarin een overbeschermende moeder door middel van een chip in haar dochter alles ziet en hoort wat zij doet en daarbij ook haar biometrische data kan bijhouden.Het interessante aan Black Mirror is dat je door deze overdreven scenario’s stil gaat staan bij de mogelijkheden van zoveel technologie. Het internet groeit, en samen met KPN NetwerkNL groei je mee. Dit lijkt soms allemaal erg snel te gaan, maar onthoud: vroeger vonden we mobiele telefoons ook heel eng.

Black Mirror