Lifestyle

De Luizenmoeder kijken: on-demand of op zondagavond?

Bij de liefhebber stond 10 februari al met rood omcirkeld in de agenda. 20.25 uur: De Luizenmoeder kijken! Het tweede seizoen is zeven zondagavonden te zien, maar je kunt het ook ‘bingewatchen’ op een moment dat het jou uitkomt. Wat betekent on-demand, de techniek waardoor dit kan? Lees alles over De Luizenmoeder en on-demand tv-kijken.

Wat betekent on-demand?

On-demand tv-kijken betekent dat je zelf de inhoud van de tv-gids bepaalt. Je kiest zelf het moment wanneer je een tv-programma kijkt en bent dus niet afhankelijk van de door de zender bepaalde tv-gids. On-demand tv-kijken werkt via internet en je gebruikt hiervoor vaak een streamingdienst.

Hoe werkt on-demand tv-kijken?

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat Nederlanders steeds vaker on-demand tv-kijken. Misschien hoor je ook wel tot die groeiende groep die het fijn vindt om zelf te bepalen wanneer je welk programma kijkt. En, ook belangrijk, wáár je kijkt: op de bank voor de buis, in de trein op de smartphone of in bed op de tablet? Het is helemaal aan jou. Maar hoe werkt on-demand tv-kijken precies? Je hebt een paar dingen nodig.

Snel en betrouwbaar internet

Zonder internet kun je niet on-demand tv-kijken. Je streamt een programma namelijk via internet. Heb je geen verbinding, dan kun je niet de nieuwste aflevering van De Luizenmoeder on-demand kijken. Belangrijk is dat je internetverbinding voldoende capaciteit heeft en ook stabiel is. Anders zal het afspelen regelmatig pauzeren, wat ook wel ‘bufferen’ wordt genoemd.Geen zin in gehaper? Doe de postcodecheck van KPN NetwerkNL om te checken welk snelle, betrouwbare internet er op jouw adres mogelijk is.

Abonnement bij tv-provider of streamingdienst

Heb je thuis interactieve tv? Goed nieuws, dan kun je waarschijnlijk on-demand tv-kijken. Dit kan als je smart-tv of het zenderkastje van je provider met internet is verbonden. Bij de meeste tv-providers kun je ook gratis on-demand tv-kijken via de website en app. Op die manier kun je gemiste programma’s die de afgelopen zeven dagen op tv zijn geweest terugkijken.

Wil je meer keuze hebben voor het bepalen van je eigen tv-gids? Dan kun je een abonnement afsluiten bij streamingdiensten, zoals Netflix, Videoland of NPO Start. Deze diensten hebben een eigen aanbod van series en films. Via Videoland en NPO Start kun je ook programma’s terugkijken die de afgelopen dagen op tv waren geweest. Videoland is de streamingdienst van RTL-zenders, NPO Start van de publieke omroep.

Tip: het eerste seizoen van De Luizenmoeder kijken? Dat kan bij NPO Start.

On-demand tv-kijken: steeds populairder

Ten opzichte van lineair tv-kijken wordt on-demand steeds populairder. Met lineair televisiekijken bedoelen we het traditionele tv-kijken: een persoon die een programma kijkt op het moment dat het op televisie wordt uitgezonden.

De populariteit van on-demand groeit. Logisch, want het is steeds toegankelijker met een betere en snellere internetverbinding én door grotere mobiele databundels. Je kunt hierdoor tegenwoordig bijna overal series en films kijken: in de trein, park, café… noem maar op!

Uit het onderzoek van Telecompaper blijkt dat het gemiddelde aantal minuten per dag dat mensen films en series kijken via on-demand diensten zelfs is verdubbeld. We ‘bingewatchen’ er op los. Oftewel, we kijken heel veel afleveringen van dezelfde serie achter elkaar. Dat kan ook als het tweede seizoen van de Luizenmoeder erop zit en jij van dat seizoen maar een paar of geen enkele aflevering hebt gezien. De afleveringen ‘bingewatch’ je dan via NPO Start.

De meerwaarde van ‘gewoon’ tv-kijken

Ondanks de stijgende populariteit van on-demand blijft ‘gewoon’ tv-kijken populair. Hoe kan dat? Volgens Stichting Kijkonderzoek omdat mensen ‘gewoontedieren’ zijn die houden van tradities. Zoals vrijdagavond samen met de kinderen de Voice kijken met chips en cola.Daarnaast heeft lineair tv-kijken een soort maatschappelijke meerwaarde. Hans Beerekamp (televisierecensent) zegt hierover: ‘Tv was als een groot kampvuur, waar we met z’n allen omheen zaten om naar elkaars verhalen te luisteren.’ Hiermee doelt Hans op de sociale interactie die volgt op lineair tv-kijken, wanneer er bijvoorbeeld ’s ochtends bij de koffieautomaat gezegd wordt: ‘Ik vond de vorige aflevering van De Luizenmoeder beter, jij ook?’Toch is het de vraag in hoeverre on-demand betekent dat iedereen alleen om zijn eigen kleine kampvuurtje zit. Op Netflix zijn tenslotte ook allerlei razend populaire series waar mensen over praten op verjaardagen of de werkvloer, zoals de bekende serie Stranger Things.

Tweede seizoen De Luizenmoeder kijken: op zondagavond of on-demand?

Of je ‘gewoon’ tv-kijken het prettigst vindt of een ‘on-demander’ bent: je kunt De Luizenmoeder op beide manieren kijken. Het tweede seizoen is vanaf 10 februari zeven zondagavonden om 20.25 uur te zien op NPO 3. Komt dan niet uit? Goed nieuws: ook het tweede seizoen is on-demand te zien. Via NPO Start of de interactieve tv app van je tv-provider tot zeven dagen na de uitzending. Hoe ga jij De Luizenmoeder kijken? De keuze is aan jou!

Bron foto: AVROTROS/Elvin Boer

Luizenmoeder on demand