Lifestyle

10 toepassingen voor een eigen James Bond huis

De voordeur gaat automatisch van het slot als uw telefoon binnen een bepaalde straal van het huis is. De lampen gaan aan, precies op de juiste sterkte. In de woonkamer start muziek. En de gordijnen die spontaan openen, geven uitzicht op een schemerend stadsgezicht. Een huis dat zich compleet aanpast aan uw wensen. Alleen weggelegd voor James Bond? Nee hoor, het is allemaal al mogelijk. De mogelijkheden om (huishoudelijke) apparaten met behulp van internet te bedienen, nemen alleen maar toe.


domotica internet of things

Steeds meer elektronica in en om het huis is via wifi met elkaar te verbinden. De techniek sluit steeds beter aan op de wens van de mens. Zo was het bijvoorbeeld al mogelijk om het zonnescherm in te laten trekken als de zon verdwijnt, maar herkent het systeem tegenwoordig ook regendruppels. KPN NetwerkNL stelde een top tien samen van populaire voorbeelden van huisautomatisering die het zogeheten domotica naar een hoger plan tillen en iedereen een beetje James Bond in eigen huis laat zijn.

10 populaire toepassingen van domotica in en om huis op een rij:

 1. Verlichting: Lampen kunnen centraal worden aangestuurd en zo volledig reageren op uw wensen: allemaal tegelijk aan of uit. Of de lampen reageren juist als u naar een ander vertrek loopt. Het is ook mogelijk om noodverlichting automatisch aan te laten gaan bij rookontwikkeling.

   

 2. Rookmelder: slaat niet meer alleen alarm door geluid, maar sluit bij stijgende temperatuur en rookontwikkeling automatisch het gas af.

   

 3. Zonneschermen: het zonnescherm wordt vanzelf uitgedraaid bij licht en ingetrokken als het donker is. Natuurlijk niet als er slechts sprake is van een wolkje voor de zon. Ook bij regen gaat het scherm in.

   

 4. Verwarming: de automatische thermostaat is bij velen bekend. Nieuwer is dat de verwarming automatisch stopt met verwarmen als er een deur openstaat. Dat voorkomt onnodig energieverbruik en hoge kosten.

   

 5. Integratie van audiosystemen: in elke ruimte dezelfde muziek of juist overal wat anders? Ook dat is mogelijk. En in één keer zet u alles ook weer uit.

   

 6. Thuisbioscoop: de tv, versterker en mediaplayer kunnen zo geïntegreerd worden dat tv-kijken een hele nieuwe ervaring wordt.

   

 7. Sauna: lekker luxe: een sauna die al op de juiste temperatuur is bij thuiskomst na een lange stressvolle dag.

   

 8. Slim voorraadbeheer: de keukenvoorraad wordt automatisch bijgehouden. Via internet wordt er een bestelling aan de supermarkt doorgegeven wanneer u door de vastgestelde voorraad heen bent.

   

 9. Luchtvochtigheidsmeter: een sensor in de badkamer schakelt bij een hoge luchtvochtigheid automatisch de ventilator in.

   

 10. Alarmen en detectoren: Slimme detectoren in combinatie met een alarm reageren op beweging, trilling, vochtoverlast en CO2. Dat betekent direct een seintje krijgen bij inbraak, autokanteling, lekkage of een gevaarlijk hoge concentratie koolmonoxide in huis.
huis