Internet of Things

Vijf vragen over doellijntechnologie aan Danny Makkelie

In Nederland was scheidsrechter Danny Makkelie in 2013 de eerste die een Eredivisiewedstrijd met behulp van camera’s floot. Vijf vragen aan de scheidsrechter die de FIFA-boeken in ging als ‘jongste scheidsrechter’.


Hoe was het om als eerste met high tech middelen te fluiten?

“Voor mij persoonlijk heel bijzonder. We hebben het systeem voor de wedstrijd uitvoerig getest en zagen al snel hoe ontzettend nauwkeurig het is. Tijdens die bewuste wedstrijd waren er helaas geen doellijnmomenten waarbij het systeem ons had kunnen helpen.” 

Hoe heeft het systeem zich tot nu toe bewezen?

 “Het werkt perfect en er zijn nog geen foutieve calls afgegeven. Het zorgt er kort gezegd gewoon voor dat we geen doelpunt meer hoeven te missen. En daarmee is er minder druk rond de doellijnmomenten. We kunnen er 100% vanuit gaan dat de wedstrijden eerlijk verlopen en het oordeel van het Hawkeye-systeem altijd klopt. Hierdoor kunnen wij scheidsrechters ons nog meer focussen op andere aspecten binnen een voetbalwedstrijd.”

Waarom duurde het zolang voordat de FIFA overstag ging?

“Dat heeft alles te maken met de aanpassingen in het reglement die er gemaakt moesten worden. En het was ook een kostenoverweging. De aanschaf en implementatie van geavanceerd doellijnstysteem en kunnen oplopen tot wel € 300.000,-. Niet alle clubs of landen kunnen dit zomaar bekostigen.”

Wat is de volgende ontwikkeling?

“Eerder liet de UEFA al weten dat het komende seizoen de technologie wordt ingezet in de Champions League. Het jaar erop volgt de Europa League. En op het EK Voetbal 2016 in Frankrijk werd gebruikgemaakt van doellijntechnologie.  Maar een even grote technologische ontwikkeling in de voetbalsport is dat de KNVB aankomend seizoen gaat werken met een videoscheidsrechter. Nederland is het eerste land ter wereld dat hiermee een proef start. Tijdens de bekercompetitie zal in circa 25 wedstrijden worden geëxperimenteerd met deze extra assistentie. 

Wat doet een videoscheidsrechter precies?

“Een scheidsrechter op afstand adviseert de scheids op het veld op basis van de videobeelden over doelpunten, strafschoppen en rode kaarten. Ik verwacht dat dit zeker zal bijdragen aan nog meer eerlijkheid en sportiviteit!”

Biografie Danny Makkelie

Geboren: Willemstad, 28 januari 1983
Fluit al sinds: zijn 10e, bij de Pupillen
In 2005: maakte hij zijn debuut bij de Eerste divisie
Werd op zijn 22e: de jongste FIFA-scheidsrechter
Werkt ook als: hoofdagent bij de Politie Dordrecht
Coacht: talentvolle scheidsrechters bij KNVB