Internet of Things

Langer thuis wonen in een slimmer huis

Wie domotica zegt, zegt ‘huisautomatisering’. Of: ‘een huis vol slimme gadgets’. Maar domotica draait om veel meer dan het bedienen van uw huis met behulp van internet. Het maakt een thuisomgeving zo gebruiksvriendelijk dat iedereen langer thuis kan blijven wonen, ook wanneer de jaren wat harder gaan.

Domotica komt van de Latijnse woorden ‘domus’ (huis) en informatica, telematica en robotica. Het staat voor ‘de integratie van technologie en diensten voor een betere kwaliteit van wonen en leven’. En dat gaat steeds verder. Er zijn inmiddels apparaten die zichzelf na verloop van tijd kunnen instellen aan de hand van een gepersonaliseerd schema. Experts zeggen dat het niet lang meer duurt voordat elk apparaat zo’n ‘zelflerende variant’ heeft. Het bekendste voorbeeld, de slimme thermostaat, is al een paar jaar op de markt. Deze warmteregelaar monitort zorgvuldig en stemt de verwarming automatisch af op uw gewoonten. Voorprogrammeren is niet meer nodig.

De robotstofzuiger herkent al na een paar keer stofzuigen vaste objecten en past daar zijn ronde op aan. Ondertussen geeft de slimme bloempot zelf uw planten water op het juiste moment. En simpele (maar soms zware) handelingen als het zonnescherm naar beneden draaien? Die hoeven ook niet langer handmatig. Dat maakt thuis wonen een stuk makkelijker en veiliger.

domotica internet of things

Zorg in huis

Echt grote voordelen van domoticatoepassingen zijn er op het gebied van veiligheid en een ‘extra oogje in het zeil houden’. Bedoeld voor mensen met lichamelijke beperkingen, (milde) geheugenproblemen of een andere zorgvraag. Zorg op afstand is bereikbaarder en betaalbaarder geworden door het gebruik van camera’s, sensoren en detectoren. Persoonsalarmering, waarbij iemand een alarmknop bij zich draagt, doet bij veel mensen wel een belletje rinkelen. Mensen die niet (goed) in staat zijn zelf apparatuur te bedienen zijn veilig in hun eigen huis door middel van ‘dwaaldetectie’. Daar zorgen sensoren en videocamera’s voor die in verbinding met een zorginstelling staan. Is er een langere periode geen beweging geconstateerd, dan krijgt de zorgverlener een seintje. Vergeet uw naaste de kookplaat nog wel eens uit te zetten? Ook daar is een oplossing voor. Een speciale bedmat geeft een signaal af zodra iemand naar bed gaat. De kamerverlichting en de elektrische kookplaat gaan dan automatisch in de nachtstand.

Is domotica in elk huis mogelijk?

Een nieuwbouwhuis of een woning die gerenoveerd wordt, kan makkelijk uitgerust worden met domoticatoepassingen. De kosten zijn dan relatief laag, omdat alles in één keer aangesloten en aangelegd kan worden. In bestaande huizen worden de benodigde kabels achter de plinten weggewerkt of wordt er voor draadloze systemen gekozen. Dit kan naar verhouding duurder zijn. Eerst eens een voorbeeld zien? Dat kan op verschillende plekken in Nederland. Onder andere in ‘de slimste woning’ in Eindhoven. Daar is precies te zien wat er technologisch gezien mogelijk is om langer thuis te kunnen wonen. Veel gemeentes stimuleren de inzet van domotica binnen ouderenzorg en hebben daarom speciale ‘domoticahuizen’ - zoals in Eindhoven - ingericht.

domotica internet of things