Internet of Things

“Huis, ik ben weer thuis!”

Steeds meer elektronica in en om het huis is via wifi met elkaar te verbinden. De techniek sluit steeds beter aan op de wens van de mens. Denk aan spraakgestuurde apparaten en bewegingssensoren. Huisautomatisering, ook wel domotica genoemd, heeft de toekomst. Domoticaspecialist Wouter Kant onderzocht voor KPN NetwerkNL de mogelijkheden.


Centrale aansturing van de verlichting en dag- en nachtschakelaars zijn zo’n beetje de bekendste voorbeelden van huisautomatisering. Tot dat rijtje behoren ook: elektrisch bedienbare gordijnen en zonwering, en de op afstand bedienbare thermostaat. De markt voor slimme huisautomatisering wordt groter, de toepassingen steeds bereikbaarder. Een stabiele internetverbinding is eigenlijk de enige vereiste om ermee te kunnen beginnen. Wouter Kant van Domoticakamer weet alles van  domotica: “Uiteindelijk wordt het volkomen normaal om je huis met één druk op de knop te bedienen. Vergelijk het met de introductie van de afstandsbediening, zo’n 30 jaar geleden. Sceptici zeiden dat naar de tv lopen om een andere zender op te zetten ‘toch net zo makkelijk was.’ Wie kan zich dat nu nog voorstellen?”.

domotica internet of things

Hoe te beginnen?

“Jaren terug was dit een ondoorzichtige wereld en waren de koppelingen met bedieningsapps niet optimaal”, vervolgt Kant. “Je kon toen bijvoorbeeld wel via de app de verlichting bedienen, maar via diezelfde app niet controleren of de lampen aan of uit stonden. Daar zit niemand op te wachten, zeker niet tijdens een vakantie. Sindsdien is er veel veranderd.” Hobbyisten kunnen tegenwoordig prima uit de voeten met de bedieningssystemen van de gemiddelde bouwmarkt. Heel geschikt om bijvoorbeeld lampen aan elkaar te schakelen en daarna tegelijk te bedienen via de telefoon. Hoge programmeerkennis is hiervoor niet vereist. In het topsegment vindt u uitgebreidere systemen, die een bedraad netwerk combineren met draadloze bediening, zodat u van uw huis echt een

connected home

maakt.Wat kost het?

De losse modules kunnen sterk variëren in prijs. Zo betaalt u voor de ene schakelaar € 300,-, maar zijn ze er ook al voor € 65,-. “Het is al een stuk betaalbaarder geworden. Basissystemen waarmee je de woning heel behoorlijk kunt bedienen zijn er al vanaf € 1.200,-. Bewust met energie omgaan kan een reden zijn om voor domoticatoepassingen te kiezen. De echte voordelen zitten echter meer in gemak, comfort en veiligheid dan in kostenbesparing door bijvoorbeeld een lager energieverbruik.”Wat is er nog meer mogelijk?

Het is zo gek niet te bedenken of het is mogelijk. De technologie die gebruikt wordt voor huisautomatiseringssystemen wordt steeds slimmer. Een rookmelder die niet alleen geluid maakt bij rookontwikkeling, maar gelijk zorgt dat de gasleiding wordt afgesloten bijvoorbeeld. Wel zo veilig. En wat te denken van ‘samenwerkende sensoren’? De ene sensor meet lux (lichtwaarde) en de andere beweging. Dat betekent dat de lamp pas aangaat als het én donker is én er iemand langsloopt. Die ‘uitzonderingen’ op bepaalde regels kunt u ook gebruiken voor uw zonnescherm dat alleen ingetrokken moet worden als het echt donker wordt en niet als de zon even verdwijnt achter een wolk. “Op dit moment vinden de meeste mensen het vooral belangrijk dat ’s avonds met één knop alle lampen uitgaan”, weet Kant te vertellen. “Het grootste wow-effect in het begin is wanneer men ontdekt dat met behulp van telefoon en internet het complete huis te bedienen is. Maar daar wen je snel aan. Uiteindelijk wil je niet telkens een app op je telefoon nodig hebben. In de nabije toekomst kun je je huis zo laten automatiseren dat het zelf volledig weet wat het moet doen. Met een druk op de knop, een beweging of een spraakgestuurd bericht. ‘Huis, ik ben thuis’ zijn dan misschien wel de eerste woorden die je bij binnenkomst zegt.”

domotica internet of things