Internet of Things

GOAL! Doellijntechnologie voorkomt discussies op het veld

Was die bal over de lijn of niet? In het verleden aanleiding voor menig (verhitte) discussie in voetballand. Net zo verhit was jarenlang de discussie over de inzet van doellijntechnologie. In Nederland was het scheidsrechter Danny Makkelie die in 2013 de eerste Eredivisiewedstrijd met behulp van camera’s floot.


In de achtste finale van het WK Voetbal 2010 werd een loepzuiver doelpunt van Engeland tegen Duitsland afgekeurd. De scheids- en grensrechter viel weinig te verwijten; bezien vanuit hun positie leek het doelpunt ook niet gemaakt te zijn. Er ontstond veel ophef en direct rees de vraag die de voetbalwereld al langer bezig hield: moeten we niet eens gebruik maken van technologische hulpmiddelen? Doellijntechnologie begint binnen de voetballerij eindelijk zijn waarde te bewijzen. Maar eerst nog even terug naar het begin. Het was zaterdag 28 september 2013 dat FC Utrecht 3-3 tegen Roda JC speelde in het Galgenwaardstadion. Dat is misschien niet zo bijzonder, maar wat wel bijzonder is, is dat het ook de eerste eredivisiewedstrijd in Nederland was waar met doellijntechnologie werd gewerkt. Jong KNVB-talent Danny Makkelie had de primeur om deze wedstrijd te fluiten. “Voor mij persoonlijk heel bijzonder. We hebben het systeem voor de wedstrijd uitvoerig getest en zagen al snel hoe ontzettend nauwkeurig het is. Tijdens die bewuste wedstrijd waren er helaas geen doellijnmomenten waarbij het systeem ons had kunnen helpen.”  

Geen foutieve calls

Sinds seizoen 2014/2015 maakt de KNVB gebruik van het Hawkeye-systeem. “Een uitstekende ontwikkeling”, als je het Danny vraagt. “Het systeem werkt perfect en er zijn nog geen foutieve calls afgegeven. Het zorgt er kort gezegd gewoon voor dat we geen doelpunt meer hoeven te missen. Een bal die in een split-second de doellijn heeft gepasseerd, is voor het menselijk oog niet altijd waarneembaar. Een sensor in de bal of de hulp van meerdere camera's kan dit aantonen. Ideale hulpmiddelen als de keeper op de bal ligt of spelers in de zichtlijn van één camera staan. Het zorgt daardoor voor minder druk rond de doellijnmomenten. We kunnen er 100% vanuit gaan dat de wedstrijden eerlijk verlopen en het oordeel van het Hawkeye-systeem altijd klopt. Hierdoor kunnen wij scheidsrechters ons nog meer focussen op andere aspecten binnen een voetbalwedstrijd.”

Video scheidsrechter

Bij de aanstaande finales van de Champions League en de Europa League wordt er voor doellijntechnologie gekozen. Eerder dit jaar liet de UEFA al weten dat het komende seizoen de technologie wordt ingezet in de Champions League. Het jaar erop volgt de Europa League. Ook op het EK Voetbal in Frankrijk (zie kader) werd gebruikgemaakt van doellijntechnologie. Maar een even grote technologische ontwikkeling in de voetbalsport is dat de KNVB volgend seizoen gaat werken met een videoscheidsrechter. Nederland is het eerste land ter wereld dat hiermee een proef start. Tijdens de bekercompetitie zal in circa 25 wedstrijden worden geëxperimenteerd met deze extra assistentie. Een scheidsrechter op afstand adviseert de scheids op het veld op basis van de videobeelden over doelpunten, strafschoppen en rode kaarten. Ook over deze ontwikkeling is Danny erg enthousiast: “Ik verwacht dat dit zeker zal bijdragen aan nog meer eerlijkheid en sportiviteit!”

EK2016: de Europese primeur

Het duurde lang voordat de Wereldvoetbalbond om was, maar de FIFA kon na het laatste EK in 2012 niet meer om de roep van doellijntechnologie heen. Het EK van 2016 in Frankrijk betekende de grote doorbraak voor de technologie. Dat het zo lang duurde voordat voetbalbonden op mondiaal niveau overstag gingen, heeft vooral te maken met de aanpassingen in het reglement die gemaakt moesten worden. En het systeem brengt nogal wat kosten met zich mee. De aanschaf en implementatie kunnen oplopen tot wel € 300.000,-. Niet alle clubs of landen kunnen dit zomaar bekostigen.