Glasvezel als basis voor 5G: zo zit dat | Het KPN Netwerk
Direct naar hoofdinhoud
  • We sluiten je kosteloos aan
  • Snel, stabiel internet met glasvezel
  • Al ruim 4 miljoen adressen aangesloten

Glasvezel als basis voor 5G:hoe zit dat?

Op steeds meer plaatsen in Nederland is 5G beschikbaar. Daarmee hebben steeds meer Nederlanders toegang tot dit nieuwste type mobiele netwerk. Glasvezel speelt een vitale rol in de beschikbaarheid van 5G. Hoe dat zit? Je ontdekt het op deze pagina.

Wat is 5G?

5G is de nieuwste generatie van mobiele netwerken. Via dit netwerk kun je bellen en internetten op mobiele apparaten, zoals telefoons en tablets. Andere (Internet of Things)-apparaten kunnen 5G ook gebruiken. Het is de afkorting voor vijfde generatie, omdat 5G de vijfde generatie van mobiele netwerken is. 5G is de opvolger van 4G.

KPN Netwerk - Man met mobiel 5G

5G in Nederland: wat zijn de mogelijkheden van vandaag?

Inmiddels is 5G op de meeste plaatsen in Nederland beschikbaar. Dit betekent dat de meeste Nederlanders, als ze dat willen, 5G kunnen gebruiken. Hiervoor hebben ze een telefoon en abonnement nodig die geschikt zijn voor 5G.

Goed nieuws: 5G is nu al beschikbaar, omdat het voorlopig dezelfde zendfrequenties als 4G gebruikt. Dankzij verbeterde technologie is 5G nú al sneller dan 4G-netwerken. Down- en uploaden gaat sneller en de vertraging is kleiner. Extra goed nieuws: dit is pas het begin.

 

Welke mogelijkheden heeft 5G morgen?

De grootste voordelen van 5G komen nog tot uiting. Wanneer de speciale 5G-frequenties beschikbaar zijn voor providers, kunnen ze ook hiermee het 5G-signaal uitzenden. Dankzij deze frequenties zijn, in combinatie met nieuwe technologie, veel hogere snelheden mogelijk en wordt de vertraging kleiner dan nu het geval is.

Dat laatste wordt het grote voordeel dat 5G gaat bieden. De vertraging is de tijd die zit tussen het aanvragen van een down- of upload en het starten daarvan. Hoe kleiner de vertraging, hoe meer ‘realtime’ de verbinding is. Bij 5G is de vertraging straks nagenoeg nihil, waardoor je praktisch een live verbinding gaat hebben.

Precies dié voordelen zorgen voor een heleboel nieuwe mogelijkheden met 5G:

  • Zonder vertraging beeldbellen en live uitzendingen streamen.
  • Zelfrijdende auto’s stemmen onderling de rijsnelheid op elkaar aan om files te voorkomen.
  • In de landbouw kunnen boeren dankzij 5G hun gewassen live monitoren om ze op maat te besproeien, wat leidt tot minder uitstoot.
  • Bij grote evenementen kunnen organisatoren bezoekersstromen effectiever sturen, zodat er minder opstoppingen zijn.
  • In het stadion kun je een telefoon als tweede scherm gebruiken om ingezoomd te kijken, aanwijzingen van de trainer te horen of om een kijkje in de dug-out te nemen.

Zonder glasvezel geen 5G

5G is een draadloos netwerk dat mobiele apparaten morgen voorziet van snelheden die te vergelijken zijn met die van een vaste glasvezelaansluiting van vandaag. Kan 5G dan glasvezel vervangen?

Het antwoord daarop is simpel: nee. Dat komt omdat glasvezel de basis vormt van elk 5G-netwerk.

Dat zit zo. 5G wordt uitgezonden via zendmasten die zijn uitgerust met de meest moderne zendtechnologieën. Deze zendmasten zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Zonder glasvezel zijn de hoge snelheden en kleine vertraging van het 5G-netwerk daarom ook helemaal niet mogelijk. Daarmee is glasvezel in feite de basis van 5G.

domotica internet of things

Toekomstige mogelijkheden nu al beschikbaar

Binnen nu en een paar jaar gaan de frequenties aan waarmee de mogelijkheden van 5G tot volle bloei komen. Mogelijk kun jij nu al genieten van deze mogelijkheden via een vaste aansluiting. Het glasvezel van nu biedt namelijk de voordelen van het 5G van straks. Doe de postcodecheck om te zien of jij glasvezel kunt gebruiken.
Doe de postcodecheck
Gerelateerde vragen
  • Kan ik glasvezel krijgen?
  • Waarom zou ik overstappen op glasvezel?
  • Ben ik duurder uit met glasvezel?
  • Hoe snel is glasvezel?
  • Hoe werkt het glasvezelnetwerk?